De ophef die InHolland veroorzaakte door de bibliotheek in 2015 geheel digitaal te maken, is een voorteken van waar we naar toe gaan.
We hebben het wel vaker over de 'digitale bibliotheek' en meestal wordt er dan gedacht aan de website en de bronnen die daar op staan.
Maar de trend gaat de andere kant op, naar de fysieke digitale bibliotheek. Naar een bibliotheek met een goede verblijfsfunctie, waar bronnen en verhalen digitaal te vinden zijn.
InHolland heeft het over goede studiewerkplekken, om van daaruit de bibliotheek te bereiken. Heeft de digitale openbare bibliotheek dan niet goede leesplekken nodig?
Ik heb het al eens eerder gehad over de transitie van bibliotheken, van fysiek naar digitaal. Ik noemde het de transitie naar leegte. Ik dacht toen ook aan de e-books, die dan ergens gelezen worden. InHolland en een Amerikaanse bibliotheek laten zien dat je je juist moet richten op die andere functie van de bibliotheek.
De verblijfsfunctie van de bibliotheek. Immers, dat is een grote functie van de bibliotheek. Het begon als een leeszaal, waarin mensen verbleven om zich 'te verheffen'.
En als we dat nu aanpakken, de verblijfsfunctie, met behulp van de digitale wereld. Hoe zou er dan een openbare bibliotheek uit komen te zien?
Tijdens mijn studietijd aan de Hanzehogeschool kon je dat al merken, de studiewerkplekken werden steeds belangrijker. De mediatheek als verblijfsplaats werd minder belangrijk. Digitaal je zaken vinden, digitaal communiceren.
Om de leden van de bibliotheek te behouden, dien je de verblijfsfunctie voorop te zetten. Dan de collectie, al is die fysiek of digitaal.
Waarbij je echt moet afvragen, wat de 0- tot 10-jarigen tegenwoordig in de toekomst willen. Ze groeien niet eens meer op met computermuizen en touchpads. Zij groeien op met het touchscreen en met overal internet.
Als je daar aan al denkt, dan kan er beter maar snel gestart worden met de digital-only bibliotheek in Nederland.
Fysieke boeken zullen altijd bestaan, maar een omslag naar digitaal moet wel gemaakt worden. In een fysiek pand met slechts alleen digitale bronnen. Alleen dan haal je de transitie naar leegte om naar de transitie van fysiek digitaal.
Ik ben dan ook erg benieuwd welke openbare bibliotheek dit aandurft te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten