maandag 4 februari 2013

Naar binnen gelokt of naar buiten gestuurd

Ik vind het nog steeds verwonderlijk. Geld wordt er genoeg besteed in deze wereld van bibliotheken, maar vaak nog op punten die geen toegevoegde waarde hebben voor de lokale bibliotheek.

Landelijk wordt er veel gedaan om de mensen naar de bibliotheek te lokken. Denk aan Lees Meer, eMuziek.nl, maar ook de crisis brengt de mensen naar de bibliotheek.

Echter lokaal worden de mensen naar buiten gestuurd of de mensen worden de bibliotheek niet eens in gelaten. Lokale overheden bezuinigen zoveel dat vestigingen moeten sluiten. In sommige steden blijft er maar één centrale vestiging over.

Naast sluitingen worden openingstijden gewijzigd, waardoor de mensen die nog werk hebben, de bibliotheek niet meer in kunnen.

Ouders komen naar de bibliotheek omdat de kinderboeken gewoonweg te duur worden. Vaak zijn kinderen gratis lid van de bibliotheek, kinderboeken kosten altijd geld.

Een bibliotheek op school kan niet beschouwd worden als een openbare bibliotheek, als een kenniswarenhuis voor een dorp of stad.

Ondersteuning is prima, maar de toegevoegde waarde van een bibliotheek is de inhoud en de daadwerkelijke betekenis in de maatschappij.

Een openbare bibliotheek is immers nog een baken in de samenleving, waar ideeën en gedachten samenkomen. Waar kennis wordt verspreid en gedeeld.

Zolang er niet meer geïnvesteerd wordt in de lokale omgeving, zullen de mensen alleen maar naar buiten gestuurd worden.

En landelijk komen er meer en meer initiatieven om de bibliotheken weer aantrekkelijk te maken, denk aan retail en de e-books die gepromoot worden.

Die tweestrijd tussen landelijk en lokaal gaat zich een keer opbreken. Hierdoor moet er een partij zeggen: Tot hier en niet verder.

Maar wellicht kunnen we het tij nog keren en de cijfers toch weer naar beneden laten duikelen.

Als de dienstverlening van de bibliotheken ondermaats wordt door de inzet van lager-geschoolde medewerkers, door de mindere toegang tot informatie en leesplezier, dan keren de mensen zich toch tegen de bibliotheek.

Willen we dit toch tegenhouden, dan zal er vooral op lokaal niveau beter nagedacht moeten worden over de inzet en het belang van de bibliotheek voor de omgeving.

We laten de bezoekers niet naar buiten sturen, maar lokken ze binnen met de beste dienstverlening die wij en zij kunnen wensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten