dinsdag 5 februari 2013

Investeren voor de toekomst

In Texas weten ze wel hoe ze geld moeten spenderen aan een bibliotheek. Plannen daar omvatten de nieuwbouw van een bibliotheekpand dat 39 miljoen dollar moet kosten. Daarnaast worden twee filialen geleased voor de prijs van 1,3 miljoen dollar elk.

Een mooi voorbeeld daar was ook de inbreng van de inwoners van de plaats Round Rock, TX. Door middel van een enquĂȘte werden inwoners gevraagd of ze door middel van belastingverhoging wilden meebetalen aan het in stand houden van de bibliotheek. Slechte 13 procent gaf aan hier niet aan mee te willen doen.

Hoe anders is dat hier in Nederland. Ik vraag me af of mensen wel willen investeren in de bibliotheek. Uit recent onderzoek bleek dat mensen bezuinigingen op de openbare bibliotheek het minst zagen zitten.

Echter wordt er door de overheden kortzichtig bezuinigd op de dienstverlening van de bibliotheken. Er wordt niet eens naar de mening van de burgers gevraagd. Soms komen er kleine protesten, maar dat is dan ook alles.

In plaats van te protesteren tegen een sluiting is het beter om te zeggen dat men wil investeren in de bibliotheek door belastingverhoging. Maar volgens mij zijn we daarvoor te Nederlands.

Een eenduidige ondersteuning voor de bibliotheken is er niet. Er wordt teveel als individu gedacht, in plaats van als een groep inwoners van een wijk, een dorp of een stad. Als veel mensen denken: "Ik kom er niet" dan houdt het snel op voor bibliotheken.

Dat in steden alle filialen dicht gaan, is voor veel mensen slechts een voorbijgaand station. Men doet net alsof er niks aan de hand is. Terwijl dat erg jammer is.

Misschien moeten we dan toch onze aandacht vestigen op bedrijven. Vroeger werden bibliotheken opgericht door bedrijven om de werknemers er beter van te laten worden.

Ik denk dat dat nu ook maar weer eens moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten