donderdag 28 februari 2013

Innoveren door #FryskLab

Gisteren was ik bij de presentatie van FryskLab in Leeuwarden. Een opkomst van rond de 60 mensen was goed te noemen. Het leeft!

Wat FryskLab inhoudt kunnen de initiatiefnemers goed uitleggen op hun website FryskLab.nl

Interessanter is invulling ervan en nog interessanter, de uitkomst! Een bibliotheek van de toekomst is er één die mensen en kennis verbindt en naar de mensen toe komt.

FabLabs over de hele wereld zijn met elkaar verbonden. Wat in Nederland uitgevonden wordt, kan verbeterd worden door iemand in Australië. Als iemand dat resultaat ziet in Afghanistan, kan die persoon het nog verder verbeteren.

De uitkomst is dan dat én in Nederland én in Australië én in Afghanistan de vruchten worden geplukt van hetzelfde resultaat.

Inspiratie door co-creatie.

Geïnspireerd werden we zeker door de sprekers Daniël Levy, Hylke van Dijk en Henk van Zeijts. Ieder belichtte zijn visie en ideeën over FryskLab. Vooral werd er stil gestaan met de mogelijkheden die je hebt als je een omgeving creëert om kennis te delen op een niet-conventionele manier.

Belangrijke punten waren vooral dat je niet moet denken in "Ja, maar". Iets wat Marten Disberg, de gastheer, ook specifiek noemde. Maar kijk vooral (!) naar de mogelijkheden, die je tegenwoordig voor handen hebt. Niets is meer onmogelijk.

FryskLab heeft in eerste instantie de doelgroepen basisonderwijs, middelbaar onderwijs, MBO/HBO (WO?), bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties. Er kunnen natuurlijk nog meer doelgroepen aangeboord worden.

We zijn als publiek aangespoord om vooral mee te denken met nieuwe ideeën en mogelijke verbindingen in het werkveld en daarbuiten.

De planning is om in september dit jaar te rijden met de FabLabBus om bij de doelgroepen langs te gaan. Want in hoeverre is het nog belangrijk dat de mensen naar jou toekomen, als je zelf naar de mensen toe kunt komen?

Veronica wist het in het verleden wel met hun slogan: Veronica komt naar je toe deze zomer!

En zo gaat het ook met het FryskLab, ze komen naar je toe.

Een dergelijke bus kun je ook zien als een (rijdende) spin in het web. Je brengt meerdere doelgroepen bij elkaar en als geheel kun je van elkaar leren en elkaar inspireren.

Uit het publiek waren direct al geïnteresseerde partijen, die er kansen in zien.

Over de uiteindelijke naam van de bus moet nog een beslissing genomen worden, maar de doelgroep kwam zelf al met prachtige voorbeelden. En niet te vergeten de uitstraling en de inrichting van de bus. Juist dat is ook de sterkte van FryskLab. Het wordt samen ontwikkeld met de de gebruikers van de bus. 

De mobiele FryskLab zal de eerste in zijn soort zijn. Het is dan ook een mooie uitdaging voor de BSF om dit tot een succes te maken in Nederland. En waarom niet in België en Duitsland?

Ik vermoed overigens stiekem dat ze al snel een tweede bus moeten laten rijden en ik kan niet wachten tot september dit jaar als de eerste echt gaat rijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten