maandag 11 februari 2013

Stream je bibliotheekcontent

De afgelopen tijd is de inkoopcommissie van de VOB in een strijd verwikkeld met NBD Biblion. Wat ik tot nu toe begrepen heb, zijn de kosten van digitale bestanden als Jeugd Literom, LiteromWereldliteratuur en de Uittrekselbank Jeugd te hoog t.o.v het gebruik van deze bestanden.Het is en blijft vreemd dat je voor alles moet betalen, terwijl er maar een klein gedeelte gebruikt wordt door de leden/gebruikers.

Laat ik het dan even doortrekken naar streaming muziekdiensten als Spotify en Deezer. Beide diensten hebben miljoenen nummers in hun catalogus. In principe oneindige content. Daarnaast wordt er dagelijks nieuwe muziek toegevoegd aan deze catalogi.

Dit gebeurt ook met de digitale content van NBD Biblion. De Actuele DocumentatieBank, wat ook niet afgenomen wordt, wordt uiteraard ook telkens vernieuwd en actueel gehouden. Nieuwe recensies worden toegevoegd, actuele informatie over auteur en boeken moeten ook toegevoegd worden.

Spotify gaat ook niet opeens de prijzen van de abonnementen verhogen, omdat er meer muziek bij komt. Daarbij zijn er miljoenen nummers die (bijna) nooit beluisterd worden. Uiteraard moeten de muzikanten hun eigen marketing inzetten om hun muziek wel te laten beluisteren.

De gedachte dat je 100% moet betalen voor een database vol informatie, waarvan 80% weinig tot nooit gelezen wordt, is een achterhaalde. Deze gedachte mag wat mij betreft snel verdwijnen.

Het is dan ook een goede zet geweest van de VOB om bepaalde diensten in eerste instantie niet af te nemen. De onderhandelingen zijn nog gaande, maar ik denk dat er wel een kentering komt in het gebruik van informatie. Of misschien niet eens het gebruik, maar de toegang. Immers, het gaat tegenwoordig om de toegang (24/7 en overal!) en niet meer om het bezit van media.

Een nationale database waar vanuit alle content goed en overal en 24/7 te bereiken is, is een ideale situatie. Al zullen we nog even moeten wachten op dit, maar de revolutie is gaande.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten