woensdag 13 februari 2013

De bibliotheek als concurrent

Zoals wellicht bekend is, is het bakken van taarten hier in huis een gemeengoed. Antilliaanse taarten vinden gretig aftrek in de familiekring. Pindataart, cashewnotentaart, brownies zijn een kleine selectie wat hier gemaakt wordt.

Om dit verder uit te breiden is het altijd goed om nieuwe boeken aan te schaffen. Met behulp van een aantal boekenbonnen zijn die boeken niet zo duur.

Maar dan kom je in de boekwinkel en je denkt: Welk boek wil ik, wat is handig en wat niet. Zoals zo vaak gebruik je maar een klein gedeelte uit een kookboek.

Dus ook in dit boek waren een paar pagina's nuttig en interessant. De rest van het boek was niet interessant. Om dan maar even foto's van de boeken te maken, nee.

In Groningen is de openbare bibliotheek vlak naast Scholtens + De Slegte. Dus ik was benieuwd of het betreffende boek Spetterende Taarten in de bibliotheek aanwezig was. Niet alleen daar, maar ook in Friesland. Ik kan helaas met een Friese bibliotheekpas niet lenen in de Groningse bibliotheken. Ook een minpunt in de huidige tijden.

Hoe handig zou het dan zijn om in een app direct te zien welke bibliotheek het betreffende boek heeft. Inmiddels is er wel De Bibliotheek app, maar die werkt nog niet in Groningen en Friesland.

Dan maar anders zoeken, via de catalogi van de betreffende bibliotheken. In beide bibliotheken niet te vinden. Dan zat er niks anders op om te zoeken bij WSF onder 1 knop. Het is dat ik weet dat dit wel werkt, want via Bibliotheek.nl was er ook geen informatie te vinden welke bibliotheek het boek in haar collectie heeft.

Via WSF onder 1 knop kwamen wel resultaten naar voren. Rotterdam, Zeeland en nog ergens diep in het westen. Veel te ver weg dus.

Uiteindelijk maar naar de bibloitheek van Groningen. Met een gekocht boek op zoek naar een te kopieren inhoud.

In de bibliotheek van Groningen staan de boeken (nog) niet op PIM-rubrieken. Desalniettemin hebben we de boeken kunnen vinden, waar soortgelijke informatie in te vinden was.

Kopieren kon gelukkig op A3-formaat, waardoor beide bladzijden netjes te lezen zijn.

En zo is de bibliotheek de concurrent voor de boekhandel. Je kunt een boek kopen voor 20 Euro of je zoekt een soortgelijk boek in de bibliotheek en je kopieert de informatie die je nodig hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten