zondag 3 februari 2013

Innovatie is overcreatie?

Er wat afgeïnnoveerd (tja) in de bibliotheken, maar gaan de innovaties niet veel te snel. Nieuwe media worden omarmd als de nieuwste redding voor de bibliotheek. En we moeten zelf eenzelfde dienst in het leven roepen.

Maar om de zoveel maanden komt er alweer een nieuwe telefoon, een nieuwe app, een nieuwe instelling, een nieuw sociaal medium.

Van alles wordt er opgepakt als the next best thing, maar we moeten natuurlijk ook onthouden waar het echt over en om gaat.

Innovatie is geen slecht ding en je laat ermee zien dat de bibliotheek met de tijd mee gaat. Vroeger waren dat de LP's, toen de cassettebandjes en later de cd's. Inmiddels komt er binnenkort de streaming muziek eraan.

Zulke vaste dingen worden er doorgezet. Je collectie houd je op peil door middel van de nieuwste ontwikkelingen en de nieuwste media.

De vraag van de bezoeker verandert en ook het aanbod verandert. Want waar moeten de bibliotheken tegenwoordig uit kiezen om te gebruiken. Spotify is nu inmiddels goed ingeburgerd bij de mensen, maar nieuwe(re) apps als Deezer en Rdio beginnen aan een opmars.

En ondertussen komt daar Muziekwebluister tussendoor. Maar in plaats van dat de klant dit mee kan nemen naar zijn/haar eigen omgeving, moet dit beluisterd worden in de bibliotheek zelf. De klant binnen krijgen en houden.

Maar daar gaat het dan ook om. Je kunt als gebruiker van streaming media talloze gratis accounts aanmaken en daarmee de gewenste muziek luisteren. De bibliotheken hebben dit nog niet eens goed uitgerold.

En is het dan uiteindelijk uitgerold, dan komen er weer nieuwe media, nieuwe mogelijkheden, nieuwe technieken.

In dat geval moet er voor gezorgd worden dat de 'producten' (marketingtaal, sorry) en diensten een stuk verder zijn dat de huidige middelen. Dus ook beter dan de huidige mogelijkheden en kosten.

Je kunt het niet verkopen dat je als bibliotheek (landelijk) een dienst opzet, terwijl de mensen dit zelf thuis op een andere manier gratis kunnen krijgen.

Inmiddels is Muziekwebluister voor thuisgebruik in de markt gezet als eMuziek.nl, maar de mogelijkheden zullen volgens de laatste berichten nog niet optimaal zijn.

Is het dan niet belangrijker om de mensen te wijzen op de huidige mogelijkheden of proberen we iedereen binnen de bibliotheekwereld te houden?

Mensen binnen de bibliotheek houden is ook de mensen thuis en op straat bij zich houden. Een bibliotheek-app met de gewenste streaming muziek houdt de mensen bij de bibliotheken. 

De kosten van dergelijke innovaties zijn dermate hoog dat je afvraagt wat het opbrengt. In commerciële organisaties zal er wel tweemaal nagedacht worden of al die innovaties wel rendabel zijn.

Ondertussen wordt er veel geïnnoveerd in de bibliotheek, maar wat zien we ervan terug over 5 jaar?

Over vijf jaar zullen de mogelijkheden nog weer anders zijn en doen de bibliotheken weer aan al die technieken en mogelijkheden mee om daar geld aan te spenderen.

Jammer, want de mensen die werken in de bibliotheken, zullen dan nog harder nodig zijn dan nu het geval is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten