maandag 25 februari 2013

#Biebtobieb

Vorig jaar werden we al lekker gemaakt door @biebtobieb. Een nieuw platform waar bibliotheekmedewerkers (van alle lagen) met elkaar kennis kunnen delen.

De geheimzinnigheid spatte er vanaf. De verwachtingen waren hooggespannen en in februari zou het al online zijn. Ongeduldig moesten we nog even langer wachten.

Maar dan uiteindelijk kwam vorige week de verlossende mail en tweets. Het ging eindelijk los!

Wat zijn dan de eerste indrukken? Door de hooggespannen verwachtingen kon het alleen maar tegenvallen, maar dat deed het gelukkig niet!

De website ziet er netjes en professioneel uit. Je kunt iedereen die je kent volgen, maar ook mensen die je niet kent. Het is net Twitter. In je inbox krijg je netjes een bericht als je door iemand gevolgd wordt.

Je kunt daarnaast deelnemen aan groepen. Maar je kunt ook zelf een groep starten over een onderwerp wat je zelf belangrijk vindt. Besloten of open. Het is maar net waar je je het zelf het prettigst bij voelt.

In een open groep kan iedereen meelezen wat er bedisscussieerd wordt door de deelnemers. Bij een gesloten groep moet je toestemming krijgen om deel te nemen. Het idee is wel dat de uitkomsten van de besloten groepen openbaar worden gemaakt.

Kennis moet immers gedeeld worden tussen de bibliotheken. Veel te vaak wordt in Nederland twintig keer hetzelfde wiel uitgevonden. Zonde van de tijd, zonde van het geld. En beide zijn hard nodig in deze kille bezuinigingstijden.

Een belangrijk aspect van Biebtobieb (B2B) zijn de profielen van de deelnemers. Deze kun je heel uitgebreid invullen. Je contactgegevens, je sociale media, je uitdagingen, je kennis, je interessegebieden, je opleiding(en), en vooral niet te vergeten: je werkomgeving.

Een foto maakt je profiel af. Maar zoals zo vaak is een foto een momentopname. Dus mocht je in het wild een collega bibliothecaris tegenkomen, dan kan die persoon er al weer anders uit zien.

Er komen nog meer functies aan, zoals een agenda. Het platform is nog zeker niet af, maar er wordt hard gewerkt om de kinderziektes te verhelpen en nieuwe ideeën te implementeren.

Desalniettemin, Biebtobieb is een mooi platform om kennis met andere bibliothecarissen te delen. Er is op Twitter al een grote groep kennisdelers aanwezig, mensen zijn soms huiverig voor Facebook. De kennisdelers en de kennis op internet is wijd verspreid. Het is goed dat dit samen gebracht wordt op één website.

Ik had nog een aantal twitteraars beloofd om de Bibliotheek 2.0 tegen Biebtobieb af te zetten. Bibliotheek 2.0 is zeker een prachtig medium om kennis te delen met andere bibliothecarissen. Maar voor mijn gevoel behelst Bibliotheek 2.0 meer de technische kant van het bibliotheekvak en vallen er ook mediatheken onder Bibliotheek 2.0.

Biebtobieb is gericht op de openbare bibliotheken. Immers, de landelijke huisstijl is het sjabloon voor de look van de website en onderaan staat het sowieso vermeld: "Biebtobieb is het kennis- en innovatieplatform voor de openbare bibliotheken"

Daarnaast waren er voorwaarden gesteld aan de techniek van het platform, zoals open access. Ik denk niet dat Bibliotheek 2.0 leeg gaat lopen. Nee, in tegendeel. Kennis wordt op verschillende plekken met elkaar gedeeld. Ik moet eerlijk zijn, want Twitter is en blijft een snel en goed communicatiemiddel om snel wat met elkaar te delen.

Echter voor de verdieping van onderwerpen en voor het delen van kennis en ervaringen is Biebtobieb.nl een zeer geschikt medium.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten