donderdag 28 februari 2013

E-books afgeschoten? Nee!

Soms is het goed om zaken even een dag te laten rusten. Net als nu met het bericht over het niet kunnen uitlenen van e-books door bibliotheken.

Ik was ook eerst not-amused dat we wettelijk geen e-books mogen uitlenen, maar we vergeten dat er ondertussen veel gebeurt qua e-books in de bibliotheek. We hebben de roadmap voor e-books (PDF) inmiddels al voorbij zien gaan in de afgelopen tijd.

Het is niet zo dat de wereld nu helemaal stil staat qua e-books in de bibliotheek. In tegendeel, achter de schermen wordt er hard gewerkt tussen de VOB en de uitgevers om tot een goed platform te komen.

Een werkend platform, waarmee bibliotheekleden alsnog e-books kunnen lezen. Of dit nu streamend is, of downloadbaar. Dat doet even niet ter zake.

Ik denk dat het goed is om nu te weten waar we wettelijk staan als bibliotheken. Een soort nulmeting, waar vandaan we verder kunnen werken naar de toekomst.

De nieuwe bibliotheekwet komt er sowieso aan. Wat daar in staat weten we nog niet eens. Het kan best zijn dat e-books daar wel in opgenomen worden.

Er wordt daarnaast tenminste werk van gemaakt om het wettelijk uitlenen van e-books mogelijk te maken. Al dan niet landelijk, maar wel op Europees niveau.

Natuurlijk kan het lang duren voordat er een echte wet op tafel ligt, maar misschien is zo'n wet niet eens nodig.

Als de bibliotheken (VOB inkoopcommissie) en de uitgevers in Nederland eruit komen om een goede deal te sluiten, is de wet om e-lending mogelijk te maken overbodig.

Ik heb er uiteindelijk wel vertrouwen in dat we als bibliotheek (populaire) e-books beschikbaar kunnen maken. Of dat nu via e-lending gaat gebeuren, is dan nog maar de vraag.

Hoe dan ook, we hoeven niet te jammeren en e-books af te schieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten