maandag 31 december 2012

2012-2013

Zo, bijna 2013. Weg met 2012. Nieuwe kansen, nieuwe tijden.

maandag 10 december 2012

face BOOK

De Britse fotograaf Keith Pattison bezocht een week een bibliotheek, waar hij de bezoekers fotografeerde. Van deze foto's maakte hij een selectie voor een fotoboek: face BOOK.

Bezoekers laten zien welke boeken ze meenemen of op een vel papier staat waarvoor ze de bibliotheek bezoeken. Uiteenlopende redenen geven ze aan. Van breiclub, MySpace, internet, tot socialisen.

Een willekeurige selectie staat hieronder. Het gehele fotoboek is te zien via www.keithpattison.com/facebook

keith pattison - photographer: face BOOK

keith pattison - photographer: face BOOK

keith pattison - photographer: face BOOK

keith pattison - photographer: face BOOK

keith pattison - photographer: face BOOK

zondag 9 december 2012

Van cijferbibliotheek naar geluksbibliotheek

Afgelopen week werd ik op deze video gewezen door @daphnedepasse op haar blog.


Chip Conley spreekt over het kunnen meten van de resultaten in organisaties. Hij vertelt dat het meten van geluk een stuk belangrijker is, maar het is moeilijker te meten. Dit kun je echter wel doen, maar op een speciale wijze.

In bibliotheekland is hetzelfde aan de hand. De bestuurders van de bibliotheekorganisaties staan onder druk om cijfers te produceren. Voor wie? Voor de subsidieverstrekkers en andere bibliotheken.

Waarom voor anderen? Omdat het nu belangrijk is om retail tot een succes te maken. Dus retail is de heilige graal. Zoveel tientallen procenten meer uitleningen en meer leden.

Echter is het niet belangrijker om te weten wat de bibliotheek doet met de bezoekers en de medewerkers van de biblotheken? Natuurlijk is het werken in een nieuwe retailomgeving een stuk prettiger met goede resultaten. 

Maar het is ook prettig om de informatie te kunnen vinden voor de mensen, die iets zoeken in de bibliotheek. Om deze mensen te helpen met hun zoektocht binnen de gerestylde bibliotheken. Echter dat is niet te meten. Of toch wel?

De cijfers van de retailbibliotheken zullen uiteindelijk weer dalen. Juist dan is het belangrijk om te meten en te weten hoe het met het geluk is gesteld in de bibliotheken. Bij medewerker en bij bezoeker.

De cijfers van nu zijn dan niet meer relevant, maar het geluk wel. Daar moeten we aan werken en blijven werken.

New MySpace it is! For sure!

Op 29 november kwam de verlossende mail dat New MySpace voor mij echt open ging.

Eerder dit jaar werd de wereld al lekker gemaakt met New Myspace met onderstaande video.


Inmiddels heb ik een week ermee gestoeid en uitgeprobeerd. Het is echt even wennen hoe de website werkt. Vooral omdat je van links naar rechts scrollt en niet meer van boven naar beneden.

Profiel
Je kunt overigens niet met je 'oude' MySpace gegevens inloggen, je maakt een totaal nieuw account aan.

Bij het aanmaken van je account geef je ook aan wat je doet in de muziekwereld. Je kunt o.a. aangeven dat je muzikant bent, fotograaf, entertainer, dj/producer, een merk, (pop)podium, fan of promotor.

De instellingen zijn simpel gehouden, je geeft aan wie je bent, wat je url wordt. Daarnaast kun je je profiel aanpassen voor de buitenwereld. Een grote foto kun je als achtergrond gebruiken, wat wel in verhouding moet zijn. Ik probeerde eerst een foto te plaatsen, maar die was in verhouding niet juist. Dus je moet misschien je gewenste achtergrondfoto aanpassen, voordat je deze kunt plaatsen.

In Twitterstijl kun je op je profiel in 150 tekens je bio invullen. Waar je woont en wat je website is geef je ook aan en je kunt ook een profile song plaatsen. Net als de oude MySpace speelt dit nummer wanneer iemand je profiel bezoekt. De ouderwetse Top 8 vrienden ontbreekt evenmin, evenals je connecties.

Daarnaast kun je ook qua Twitter in 150 tekens aangeven wat je doet, wat je vindt etc. Waarbij je een muzieknummer of foto kunt plaatsen. Locatiegegevens staan hierbij automatisch aan. Als je dat niet wilt, klik je het gewoon weg.

Privacy
Je kunt simpel aangeven dat je account openbaar is of privé. Bij privé ben je net zo zichtbaar als bij Twitter.

Connecties
Je maakt nu connecties met andere mensen, artiesten, albums, nummers. Het liken, vrienden worden met anderen is nu connecten geworden bij New MySpace. Je connect met anderen, mensen kunnen connecten met jou en je kunt aan elkaar verbonden zijn.

Muziek
Maar dat is nog maar de start. Waar het echt om draait is de muziek. New MySpace draait alleen maar om muziek. Om het leren kennen van nieuwe muziek. Het gaat om het onderhouden van contacten met mensen in de muziek. Muziek beluisteren, muziek delen.

Zo heb je de mogelijkheid om een Radio te starten. Ik neem als voorbeeld Dox Records, platenmaatschappij van o.a. Wouter Hamel en Giovanca. Als je naar hun profiel gaat, kun je al hun muziek beluisteren.

Maar niet alle muziek. Alleen de muziek die in de catalogus van MySpace staat is te beluisteren. Je kunt nog niet alles vinden op MySpace. Het is dan ook echt zaak dat artiesten weer terug komen naar MySpace en hun muziek uploaden.

Je kunt ook een ander soort radio starten, op basis van een artiest kun je andere bands leren kennen. Hier krijg je echter maar gedeelten van 30 seconden te horen, als de artiest dit in oude MySpace heeft aangegeven. Echter ze zijn ermee bezig om die rechten weer terug te krijgen.

Mixes
Je kunt je eigen playlists maken, maar dan heet dit een Mix op New MySpace.

Een mix is een (letterlijke) mix van muziek, video en foto's. Bijvoorbeeld wat Justin Timberlake heeft gemaakt met oude soulartiesten: Some Vintage Soul.

Die plaats je op je eigen profiel, maar kun je ook verbergen. MySpace maakt ook zelf playlists. Zo krijg je bij een 404-pagina automatisch een mix te zien van nummers van precies 4 minuten en 4 seconden.

Ook van je foto's wordt automatisch een Cover Mix gemaakt. In je Stream Mix komen de nummers die je op je profiel post.

Je bent dus echt een curator van je eigen muziek, foto's en video's. Alles wat op MySpace te vinden is, kun je hierin kwijt.

Discover
Natuurlijk geeft MySpace je ook tips en nieuws. Dit doen ze via de knop Discover op de menubalk onderaan. 

Binnen dit gedeelte wordt ook nog veel aandacht besteed aan non-muzikale onderwerpen, zoals film en comedy.

De content lijkt nog uit de oude MySpace te komen. Niet alles werkt hier in en krijg je een melding te zien dat MySpace 'technical difficulties' heeft.

Plain and simple
Zo een week doen en proberen maakt dat MySpace weer simpel is geworden en terug naar de kern: Muziek. Het is wel erg wennen, want alles staat op (nog) onlogische plaatsen. Het is wennen dat je nu horizontaal de website bezoekt in plaats van verticaal.

MySpace is ook erg simpel, omdat je weinig poespas hebt op je profielpagina. Je ziet slechts de broodnodige informatie (Info, Mixes, Connections, Photos). Wil je meer informatie, scroll je naar rechts.

MySpace is terug
Uiteindelijk is er nog veel werk te doen, want niet alles werkt nog. Alle content qua muziek en Discover lijkt uit de oude MySpace te komen.

Er wordt nog hard gewerkt volgens de helpfora, maar als het geheel geopend wordt zullen veel mensen kennis maken met dit nieuwe fenomeen.

Er zijn veel mensen die het oude MySpace nooit gekend hebben. Een hele Facebookgeneratie kent waarschijnlijk de naam niet eens. Maar ze zullen versteld staan.

MySpace zal de brug weten te slaan tussen muziek en sociale media. Dat waar Facebook, Twitter, Spotify en alle andere websites en software niet aan kunnen tippen.

Twee maanden geleden gaf ik al aan dat ik me had aangemeld voor New MySpace. Nu de rest van de (muziek)wereld nog.

dinsdag 4 december 2012

De bibliotheek als driewieler

Ik werd vanmorgen wakker met een fijne blogpost van Marianne van de Velde (@mariannevdv). Ze legt er duidelijk uit hoe de overheid nu omgaat met culturele instellingen.

Aan de ene kant worden culturele instellingen geacht om zelf de inkomsten te genereren en meer te werken naar de vraag van het publiek. Maar de beleidsmakers zijn zelf nog niet zo ver om dit te laten gebeuren. Immers, de dag "Cultuur in Beeld" werd georganiseerd door Ministerie van OCW.

Ik zie echt verbanden met de bibliotheekwereld. Is hier niet iets soortgelijks aan de gang?

De bibliotheken worden steeds meer geacht om los te komen van de subsidiepot. Bibliotheekvestigingen sluiten door verminderde subsidies, iets wat door menig wethouder en raadslid zomaar gedaan wordt. Het wordt vanzelfsprekend gevonden dat bibliotheken sluiten. Er worden door de bezuinigingen connecties gelegd tussen bibliotheekorganisaties onderling, maar ook tussen andere culturele instellingen en de bibliotheken.

Maar aan de andere kant wordt er nog verwacht dat de bibliotheken zich inzetten voor de burgers en hen verrijken met kennis, inspiratie e.d. Vooral de schooljeugd mag niet vergeten worden. Zij krijgen dan een bibliotheek op school. (Hoe zit het met de steeds groeiende groep van iPad-klassen?)

Het aantal (fysieke) bibliotheken is drastisch gedaald in de afgelopen jaren. Elke week lees en hoor je berichten over sluitende bibliotheken. Daarnaast lees je ook wekelijks over nieuwe retailbibliotheken. Dat zijn bestaande vestigingen, omgetoverd tot een boekenpakparadijs. Geen spiksplinternieuwe (extra!) vestigingen.

We zijn als bibliotheken ook nog steeds zoekende naar wat goed werkt. In veel gevallen worden vestigingen opgewaardeerd, terwijl andere bibliotheken gaan sluiten. Maar is er vraag naar bij de consument/lid/klant? Werken we dan klantgericht als mensen verder moeten reizen naar een vestiging?

Er zijn verschillende lijnen uitgezet door 'Den Haag', waaronder de educatieve en de digitale bibliotheek. Een aspect hiervan zijn de e-books, die nu gestimuleerd worden door het 'Lees Meer' projectNog niet op het niveau waar het hoort, maar toch. Geïnitieerd en ondersteund door het Ministerie van OCW, die daarmee de bibliotheken zeker nog een warm hart toe draagt.

Het blijft een paradoxale kwestie. De landelijke overheden verlangen van de bibliotheken dat ze meegaan met de tijd en krijgen hiervoor ondersteuning. De lokale overheden hebben nog geen nieuw beleid gericht op deze nieuwe wereld, behalve dan het sluiten van fysieke bibliotheken. Deze lokale overheden ondersteunen de bibliotheken niet meer, omdat door de landelijke overheid de digitale slag zo belangrijk wordt gemaakt. Er is hierdoor geen eenduidig beleid op het bibliotheekwerk.

De bibliotheken zijn nu eigenlijk een driewieler, waarbij het langzaam een tweewieler wordt met zijwieltjes die langzaam hoger gezet worden. Echter het linker zijwieltje wordt sneller omhoog gezet dan het rechter.

woensdag 28 november 2012

Hello Qello

Ik kwam vorige week via Google Play Qello tegen en downloadde dit direct. Gisteren kwam ik het weer tegen op mijn telefoon, maar ik was vergeten wat het was of deed.

Ik maakte een account aan en kon inloggen en pas toen zag ik wat Qello echt in hield: Een bibliotheek vol live muziek. Er is niet alleen live muziek, maar ook zijn er muziekdocumentaires en Qello TV.

Het principe van Qello is dat je een gedeelte gratis kunt bekijken en wil je het gehele concert bekijken, betaal je vijf dollar per maand.

Voordeel van Qello is dat je overal de video's kunt bekijken. Op je Android telefoon en tablet, op je iPhone, iPad, Apple TV en Samsung TV. Op een desktop computer kun je het echter niet bekijken.

Bij het gedeelte Qello TV, kun je ook gratis fragmenten bekijken, in vele genres. Per genre zie je dan 30 fragmenten achter elkaar. Bevalt een fragment dan kun je het bijbehorende concert of documentaire bekijken tegen betaling.

Op dit moment zijn het vooral gestreamde live dvd's van artiesten. Als het aanslaat zullen er nog wel meer nieuwe concerten bij komen.

De mensen die Qello opgestart hebben, hebben genoeg ervaring binnen de muziekbusiness. Maar of dat genoeg zal zijn, we zullen het zien.

Hoe dan ook, het is wel weer een interessante bron voor bibliothecarissen en muziekbibliothecarissen.

Meer informatie kun je vinden op Qello.com met alle links naar de apps.

vrijdag 23 november 2012

Waarvoor bestaat de bibliotheek?

Ik blijf het verwonderlijk vinden dat er allerlei bibliotheken moeten sluiten, terwijl de behoefte van de lezer (gebruiker/klant) toch heel anders is.

Op de website van Bibliotheekblad staat een artikel over de nieuwe buurtbieb in Rotterdam. In het afgelopen jaar zijn er meer van zulke initiatieven opgestart, bijvoorbeeld in Assen en Birdaard.

Is er een andere trend te zien in bibliotheekland? Willen de mensen weer gewoon lezen, puur zonder poespas van lezingen, activiteiten etc?

Moeten de bibliotheken, die zich nu openbare bibliotheken noemen, zich niet omvormen naar een ondersteunende functie binnen de maatschappij?

Mensen blijven lezen, en ook op papier. De particuliere initiatieven houden zich niet bezig met e-books. Ze hebben nog steeds de 'ouderwetse' papieren boeken in kasten staan. Op eenvoudige wijze (papiertjes) worden de boeken nog uitgeleend. Zonder een dure scanner en zelfservice apparatuur.

Richten de openbare bibliotheken zich niet teveel op het zichzelf in stand houden? We moeten cijfers produceren, betere cijfers, minder onkosten, meer uitleningen en meer leden.

Maar als dat niet meer lukt, worden er bibliotheken omgebouwd naar boekhandels. Mocht dat niet meer lukken, dan worden ze opgedoekt. De boeken gaan naar een andere bibliotheek, maar er blijft een gat op de fysieke plaats.

Dat gat wordt dan opgevangen door particuliere initiatieven. De inwoners komen dan zelf met een plaatselijke bibliotheek.

Ligt daar niet het struikelblok? De afstand tussen de lezer, de plaatselijke overheid en het management van de bibliotheken? Weten management en de gemeenten nog wel wat de echte behoeften zijn van de mensen die boeken lenen in de bibliotheek?

Ik heb veel vraagtekens gebruikt in deze blogpost, maar het zijn allemaal vragen waar we als bibliotheek een antwoord moeten kunnen hebben. En mochten we dat niet hebben, ligt het dan niet aan de kortzichtigheid en waar het eigenlijk om draait?

Om onszelf in stand te houden, de organisaties in stand te houden, terwijl de lezer alleen maar wil lezen?

De waarde van bibliotheken

In de onderstaande infographic (klik is groot) staat een mooi overzicht wat de waarde is van bibliothecarissen en bibliotheken. 

Wat we doen en hoeveel we doen als bibliothecaris. 

Het zijn wel voorbeelden van Amerikaanse bibliotheken, maar het is goed te spiegelen aan de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken.  


Bron: Ebookfriendly.com

donderdag 15 november 2012

E-books in de bibliotheek deel 245

Komen de e-books dan toch naar de bibliotheek? Wie weet. Gisteren heb ik een korte Storify gemaakt.

Nu blijkt ook nog eens dat in de USA leners van e-books ook nog eens meer boeken kopen!

Kan dit het proces van e-books in de bibliotheken nog versnellen?

Interessante uitkomsten:

  • E-book leners kopen gemiddeld 3.2 p- en e-books per maand
  • Lenen in de bibliotheek moedigt mensen aan om te experimenteren met nieuwe genres en schrijvers
  • 57% geeft aan dat de bibliotheek de primaire bron is voor het ontdekken van nieuwe boeken
  • 53% overweegt boeken te kopen die gevonden zijn op een bibliotheekwebsite
  • 53% bezoekt de fysieke bibliotheek en downloadt e-books
  • 84% geeft aan specifieke e-readers te gebruiken voor digitaal lezen
  • Andere apparaten als desktops (20%), smartphones (19%) en tablets (18%) worden minder gebruikt voor digitaal lezen

zondag 11 november 2012

Uitgevonden bibliotheek?

Kunnen we nog wel zeggen of omschrijven wat een bibliotheek is? De een noemt het een verzameling boeken, de andere de toegang tot alle media in de wereld en de derde noemt het de plek om de verse koffie te drinken.

Maar een Coffee Company of een Starbucks kan dan ook een bibliotheek zijn. Mensen zoeken elkaar daar op om te werken (gebeurt ook in de bibliotheek), om koffie te drinken (gebeurt ook in de bibliotheek), om naar andere mensen te kijken (gebeurt ook in de bibliotheek), Google wordt geraadpleegd op eigen computers met wifi (gebeurt ook in de bibliotheek).

Waarmee kunnen we dan de bibliotheken onderscheiden van de andere plekken in deze wereld? Zelfs La Place wordt bijna een bibliotheek. Al zit die zelfs in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Mogen we onszelf nog wel bibliotheek noemen? Mediatheken vinden we in scholen (basisscholen, middelbare scholen en hogescholen). Op universiteiten zijn er nog steeds bibliotheken. 

Door de digitalisering van de boeken hoeven mensen niet meer naar de openbare bibliotheken. De echte e-books vinden mensen niet in de bibliotheek. Daarvoor is alleen koffie (of thee, of hete chocolade) en wifi nodig.

En inmiddels is het november en waar is onze grote concurrent Amazon? Ik denk niet dat die met Sinterklaas naar Nederland komt. Dat is pas een grote bibliotheek. En ja, Albert Heijn wordt nu ook een bibliotheek. De bibliotheek van gekochte Bol-boeken.

Wat is onze toegevoegde waarde? De beste bibliotheek en de beste bibliothecaris? Slechts een wedstrijd om de bibliotheken te promoten. 

Het is mooi om te weten waar en wie de besten zijn, maar moeten we ons niet eerst heruitvinden?

donderdag 1 november 2012

Slim lezen, slim investeren

Vandaag maakte @jtdeboer duidelijk hoe scheef nu eigenlijk de inzet van @VOBtweet is en de huidige situatie in zijn blogpost over de kansloosheid van de B-reader.

Aan de B-reader heb ik eens een zeer korte blogpost gewijd.

Meer hoeven we er eigenlijk niet aan te wijden. De mensen die met de klanten in aanraking komen, die weten wat er speelt in de bibliotheken, maar afstand management en werkvloer is een geheel ander onderwerp. Ik zie elke dag jeugd in de bibliotheek spelen met hun smartphone, ouders houden contact met hun kinderen via Whatsapp e.d. Afgelopen week was er een meisje van 11 in de bibliotheek die de wekker had gezet voor wanneer ze naar huis moest. De wekker van haar smartphone.

En dan moeten ze straks aan de B-reader? Nee, omarm de smartphone. Maak dit het focusproduct van de digitale bibliotheek. Geen tablet of e-reader.

Iedereen die tegenwoordig een telefoonabonnement afsluit, krijgt er (bijna) gratis een smartphone bij. Of je koopt een goedkope prepaid-telefoon met Android. Kinderen krijgen dan vaak de oudere versie van de ouders.

Maar nee, we moeten de b-reader omarmen. Daarmee bezig. Ik zie de klanten van de bibliotheek niet een apparaat aanschaffen, waarmee ze de bibliotheek e-books kunnen gebruiken. Wellicht speelt er iets anders, de lobby van de uitgevers. Maar het is de verkeerde weg die we inslaan als bibliotheek.

We hebben al zo weinig geld. Het geld dat geïnvesteerd wordt in de onderzoeken naar de b-reader kan veel beter besteed worden. De klanten van de bibliotheken (en indirect de telefoonaanbieders) hebben al geïnvesteerd in de hardware.

De bibliotheken hoeven alleen de content te verzorgen, die inmiddels door de uitgevers wordt verzorgd en dan wel de schrijvers.

En voordat iedereen straks aan de Kindle van Amazon zit in Nederland kunnen we beter die slag voor zijn. Maak gebruik van de mogelijkheden op de iPhone, Android en niet te vergeten Windows Phone.

En hoe dan ook, e-readers zullen in de toekomst ook steeds meer verdwijnen. Mobiel lezen is op de smartphone.

zaterdag 27 oktober 2012

You never gonna get it

Wat je niet wilt, krijg je ook niet. Klinkt vreemd, maar het is wel zo. 

Soms zoek je naar de uitkomst van je acties die je graag wilt. Maar die uitkomst wil je eigenlijk niet. Juist omdat je onderbewustzijn ervoor zorgt dat je het niet krijgt. Je onderbewustzijn weet precies wat je wel wilt, wat je kunt en wat bij je past.

Het onderbewustzijn zorgt er eigenlijk voor dat je dat doet, wat de uitkomst moet brengen. Je doet je best om het beste ervan te maken, maar dat is niet wat de andere zoekt. Je zorgt ervoor dat je goed bij jezelf blijft.

Je blijft leren om om te gaan met nieuwe invloeden en om je te brengen naar wat je wilt. Elke dag brengt nieuwe kansen, nieuwe mensen, nieuwe situaties. Uiteindelijk brengen je keuzes voor je acties je naar de volgende situatie.

Ik ben dan ook blij dat ik door bepaalde situaties weet wat ik wil, wat ik kan en wat anderen willen en van me verwachten. Soms heb je zo'n spiegel nodig door een negatieve uitkomst om te zetten naar een positieve inslag.

Een tijdje geleden las ik een zelfde verhaal over wat je wilt, wat bij je past.

Ik kan dan ook zeker aanraden om dit verhaal te lezen in deze blogpost van @Jayantiinlove.

vrijdag 26 oktober 2012

Te innovatief? Te innovatief!

Vandaag heb ik het weer meegemaakt.

Ik ben een tijdje geleden benaderd voor een baan bij een call centre. Tijdens het orienterend gesprek bleek wel dat ik geschikt zou zijn voor deze baan.

Mensen helpen met technische vragen voor glasvezel. Zelf help ik anderen als ze problemen hebben met hun computer. Internet aansluiten, e-mail instellen, zulke dingen.

Afgelopen week kreeg ik het verzoek om een online test uit te voeren. Doordat ik geen tijd had, begon ik er vanmorgen mee. Gemakkelijke test was het: Typen, luisteren, bestand downloaden en uploaden. Niks mis mee.

Daarna kwam de vragen waar je je prettig bij voelt. Wat je werkinstelling is. De vragen waren niet moeilijk. Je moest punten verdelen over stellingen. Ook gedaan.

Ik werd even later gebeld door het uitzendbureau met de mededeling: Je past niet in het profiel van de opdrachtgever. Je bent te innovatief.

Dus...

Ben je innovatief, wil je bezig met nieuwe dingen, wordt het weer eens afgestraft. Ik snap het niet. Mag je niet af van de bereden paden?

Ik denk er sterk over na om voor mezelf te beginnen. Programma's te ontwikkelen voor bibliotheken (en andere organisaties) met inzet van sociale media.

Niet omdat ik mezelf een goeroe vind op dit vlak, maar juist omdat dan mijn innovatieve kanten naar boven komen.

Tot die tijd zoek ik nog door naar een bijpassende baan. Want brood moet ook op de plank.

Of heeft iemand een leuke baan voor me in het verschiet?

maandag 22 oktober 2012

Op zoek naar nieuw werk

Op zoek!
Ik ben op zoek naar een nieuwe baan. Een nieuwe uitdaging in mijn (werk)leven. Ik heb me al ingeschreven bij verschillende uitzendbureaus en detacheerders. Maar ik wil dan ook dit blog ervoor gebruiken. Wie niet waagt...

Wie ik ben
Ik vind het heerlijk om andere mensen te helpen, om hen verder te kunnen helpen met waar zij goed in zijn. Of dat nu muzikaal is, of commercieel, of wat mensen lezen, dat maakt niet uit. Ik ben een ondersteuner, iemand die aanreikt.

Ik pas me snel aan aan de omstandigheden en ik pik dingen heel snel op. Ik houd mezelf graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen via Twitter  (@patrick23dingen en @burumbookings) en andere hulpmiddelen als RSS feeds op specifieke onderwerpen. Ook houd ik dus dit blog bij om mijn mening en opvallende dingen te delen met mijn lezers.

Per 1 december moet ik helaas, door de flexwet, drie maanden rust nemen. Er is voor mij dan geen werk in de bibliotheken van Friesland. Maar ik wil wel verder. Ik houd er niet van om stil te zitten. 

Daarom ben ik zeker bereid om te reizen door Nederland. Ik woon misschien wel op één van de mooiste plekken van Nederland, maar dat behoedt me niet om te rijden en te reizen.

Wat ik zoek
Ik ben nog maar drie jaar bezig in het vak van bibliothecaris / informatiespecialist. Ik vind het heerlijk om de mensen de informatie te kunnen geven die ze zoeken.

Toen ik in 2009 begon te werken waren de bibliotheken al in transitie. Van een fysieke plaats naar een digitale wereld. Ik ben dan ook blij dat ik nu deze overgang mee mag maken, maar voor hoe lang?

Ik zoek een nieuwe uitdaging, maar op elk mogelijk vlak. Niet per se in de bibliotheekwereld, maar kan zeker daarbuiten. 

Werken in de bieb
Bij de Bibliotheken Noordoost Fryslân kwam er een vacature voor invalmedewerkers. In die tijd waren er ook andere vacatures in bibliotheekland, maar die konden niet tippen aan Bibliotheken Noordoost Fryslân.

Ik kon al snel aan de slag, maar ik kreeg ook de mogelijkheid om coach te worden voor 23 Dingen. Een aantal medewerkers was door omstandigheden nog niet toegekomen aan deze cursus.

Aangezien ik hiervoor bij een bedrijf werkte dat een datingwebsite onderhield, was deze digitale klus wel een mooie overgang. Met veel plezier heb ik de cursus ook zelf gemaakt. Ik heb er zelf veel van opgestoken en mijn kennis heb ik kunnen overbrengen op mijn collega's.

Naast deze digitale zijweg heb ik altijd in de bibliotheken zelf gewerkt. Op de werkvloer tussen de leners. Hierbij kwam mijn kennis voor digitale vaardigheden zeker van pas, als iemand een vraag over computers had.

In de muziek
Ondertussen ben ik ook nog altijd geïnteresseerd in muziek. Muziek luisteren, maar vooral ook bands promoten op de nationale radio en televisie. Ik was daar best succesvol in tussen 2007 en 2010. Tours regelen voor buitenlandse bands en dan die op de radio horen. Fantastisch vond ik dat.

Inmiddels pak ik de draad weer op en ik zoek weer geschikte podia (website/media en fysieke podia) voor artiesten. De eerste band is al binnen en dat is Sara Bonne.De komende maanden zullen er meerdere artiesten bij komen, waarbij zelfs spoken word aan de orde komt.

Kortom
Kortom ik ben een duizendpoot die niet bang is om dingen aan te pakken en door te zetten. Met frisse energie wil ik meer aan de slag.

Meer informatie is eventueel te vinden op mijn LinkedIn pagina.

donderdag 11 oktober 2012

Instagram in de bieb



Deze week tweette ik de vraag of er ook bibliotheken aanwezig zijn op Instagram en waarom wel of waarom niet. Ik werd nog geretweet door @AnnieMaessen (zo lief!), maar er kwam geen reactie.

Ik ben daarom maar gaan zoeken op Instagram, maar de vangst was maar erg matig! Oftewel er was geen enkele bibliotheek op Instagram.

Maar waarom niet? Inmiddels is Instagram groter dan Twitter, de gebruikers zijn actiever dan op andere websites en zo verder.

Op Instagram zijn er genoeg gebruikers die foto's plaatsen over bibliotheken. Ik vond er genoeg over de OBA.

Om op te starten vond ik ook een gids erover met handige tips en opmerkingen:

Instagram isn’t a place to push product nonstop. It’s a venue to help bolster your lifestyle brand.
Het leven in bibliotheken is natuurlijk ook een lifestyle. De gasten gebruiken de bibliotheek op hun eigen manier. Ze kiezen ervoor om daar te zijn en om daar wonderlijke dingen mee te maken en te lezen.

Nu tweette @bibliotheek20 vandaag een case over hoe je fotograferende klanten kunt gebruiken om mensen naar hun product te leiden.

En dan is één en één zeker weten drie. Gebruik Instagram, maak er een fotowedstrijd en de bibliotheek (in het algemeen) komt veel meer in het nieuws.

Maar waar is die landelijke organisatie? Doe het dan lokaal, toch maar lokaal.

Update november 2014:
Inmiddels heb ik een tweede deel geschreven met praktische tips en aanbevelingen over het gebruik van Instagram in de bieb: Instagram in de bieb (deel 2). Doe je voordeel ermee!

woensdag 3 oktober 2012

Boekhandel vs Bibliotheek

Afgelopen week was er eindelijk het boekenitem in De Wereld Draait Door. Vier boekhandelaars vertellen vol kleuren en geuren over boeken, waarvan zij denken dat het topboeken zijn.

Op zich is het dan natuurlijk altijd nog subjectief. Maar in Amerika deed Oprah dat ook met haar Oprah's Book Club. Ze boostte de boekverkoopcijfers naar ongekende hoogten. Uitgevers en schrijvers wilden zo graag dat hun boek werd uitgekozen. Boekenclubs kwamen als paddenstoelen uit de grond. Lezen, lezen, lezen.

Maar na verloop van tijd kwam er een kentering in de Oprah Book Club. Na controverses werd er een eind gemaakt aan de boekpromotie en uitgevers waren er niet blij mee.

Inmiddels blijken ook de in DWDD besproken boeken populairder geworden zijn door de televisiepromotie. Maar in bibliotheekland wordt al snel de vraag gesteld: Waarom geen bibliothecarissen?

Die vraag is op zich snel te beantwoorden: Tijd en aanbod.

Tijd in de zin dat boeken later aankomen in de bibliotheek dan in de boekhandel. Een boekhandel krijgt boeken direct op de publicatiedatum. En natuurlijk al eerder. Boekhandelaren weten direct wat goed loopt en wat niet.

Dat hangt samen met aanbod. Iets wat de bibliotheken door middel van retail ook willen bewerkstelligen: Meer, meer en meer. Actueler en nog actueler.

Maar dan komt tijd weer om de hoek kijken. Actueel is pas wanneer het boek is ingewerkt in het bibliotheeksysteem, ingebonden, bestickerd. En dat duurt langer dan wanneer het boek direct in de winkel ligt met één streepjescode in plaats van nog één.

Dat is een hele andere discussie die ik nog wel verder kan uitwijden in andere blogposts. Nu eerst terug naar DWDD en de vraag en antwoord waarom er geen bibliothecaris aan tafel zat/zit.

Het gaat ook slecht met de boekverkopen. Soms dubbele cijfers met dalingen van boekverkopen. Dus er moeten wel boeken verkocht worden en wie verkopen boeken? Boekhandelaren. Ze zijn met naam en toenaam genoemd, waar ze werken, waar ze te vinden zijn.

En is die boekhandel niet in de buurt, dan is er altijd op korte afstand een andere te vinden. Al is het een Bruna of een AKO.

Nog even weer terug naar aanbod. In een boekhandel zijn meerdere exemplaren van een titel aanwezig. Wil een boekhandelaar een boek lezen, dan maakt het voor de koper niet uit. In een bibliotheek is dat anders. Vaak is er maar één exemplaar. Is een boek interessant dan is het al snel uitgeleend of gereserveerd. Dus dat betekent dat er qua aanbod niets meer is.

Werk je daarnaast nog met meerdere collega's in een bibliotheek, dan weet je van elkaar niet wanneer welk boek is uitgeleend. Kortom als bibliothecaris heb je maar weinig overzicht wat nu echt populair is.

Uiteraard zijn er de recensies in tijdschriften en kranten, maar soms missen die ook interessante boeken.

Als boekhandelaar weet je ook precies wanneer een boek uitverkocht is. Dus die kan ook direct bijbestellen. Een bibliotheek kan dat absoluut niet zo snel. Dan komt er weer een heel proces van inwerken etc.

Er zijn maar 148 exemplaren van Vijftig Tinten Grijs in heel Friesland. Ik heb nu geen zicht op het aantal reserveringen, maar dat zullen er wel heel veel zijn.

Dit betekent ook dat geen enkel exemplaar de kast van zijn 'thuisbibliotheek' te zien krijgt. De boeken gaan kriskras door Friesland en zo zal het ook landelijk zijn.

Om dit op te vangen is er dus een schaarste (gecreëerd), waarbij er geen nieuwe exemplaren meer worden bijbesteld. Men moet het hiermee doen. Soms kunnen dergelijke schaarstes leiden tot de aankoop van een boek door leners.

Als bibliothecaris heb je geen zicht op dergelijke cijfers. Je ziet de boeken eens in de drie tot vier weken in de reserveringskast staan. Wachtend op de volgende lener, waarna het boek weer onzichtbaar is.

Op deze wijze kunnen boekhandelaren beter een verhaal vertellen rondom een boek dan een bibliothecaris. Op dit moment, moet ik er wel bij zeggen.

Over vijf jaar kan het heel anders zijn.

dinsdag 2 oktober 2012

Poetry is the Process

Creativity is the seeing something that doesn't exist already - Mbali Vilakazi



Meer informatie over deze spoken word artist: www.mbalivilakazi.com

En volg haar op @apoetryofliving.

maandag 1 oktober 2012

Uitgechromed

Afgelopen week hoorde je allemaal verhalen over de nadelen van Chrome.

Ik had er zelf ook last van. Zat ik ineens in de geschiedenis van andere mensen. Blijkbaar van mensen die dezelfde server gebruiken op mijn werk.

Sinds ik een smartphone heb met Android, gebruikte ik Chrome ook om te internetten. Daar ben ik inmiddels van afgestapt. Niet alleen door die verhalen, maar ook doordat bij elk getypt woord de laatste letter verdubbeld werd. Duss dann zouu eenn zinn err zoo steedss uitzienn. Niet handig.

Het is Dolphin Browser geworden. Snelle browser met leuke features, zoals een "Gesture" maken, waardoor je snel naar je favoriete websites kunt gaan.

Zeker een aanrader. :-)

Downloaden in Play Store via deze link. Voor iPhone, gebruik deze link.

donderdag 27 september 2012

MySpace it is


MySpace is terug? Wie zal het zeggen. In ieder geval ziet het er veelbelovend uit.

Weten ze toch de bands weer terug te halen, die Facebook eigenlijk een onding vinden? Komen de mensen die nog nooit op de oude MySpace hebben gezeten, nu ook eindelijk naar MySpace?

Ik heb me al aangemeld voor de nieuwe versie. Jij ook?

dinsdag 18 september 2012

Album release Sara Bonne

Houd je van lekkere muziek en een leuk feestje? Kom dan kijken bij de album-release van Sara Bonne's debuutalbum Testimony.

Niet alleen kijken, maar ook dansen en genieten. Voor slechts 8 euro ben je al binnen en kun je het album gesigneerd kopen bij haar zelf.

Wanneer? Op 23 september.
Hoe laat? 20:30u.
Waar? De Unie, Rotterdam.

Hoe Sara live klinkt kun je hieronder alvast zien en horen.


maandag 17 september 2012

Galopperende Amazon

Amazon komt in galop naar Nederland. De kogel is door de kerk. Voor de kerst kun je van alles kopen bij de internetreus. Of kan ik beter zeggen: Alles kopen!

Je kunt echt alles kopen bij Amazon. Dus de grootste concurrent Bol.com kan zijn borst natmaken. Maar dat hebben ze al gedaan in de afgelopen tijd.

Allereerst was er de (blijvende) actie met gratis verzendkosten als je meer dan zoveel geld besteedt in hun webwinkel. Amazon deed dat al langer, maar Bol maakte het hun eigen actie.

Daarnaast is er tegenwoordig de Reünie commercial van Bol.com op de televisie. Je kunt nu cosmetica, parfum etc kopen bij Bol. Dat kan ook al bij Amazon en bij andere (internationale) webshops als WOW HD.

Deze week heb ik dan toch ook maar even de Amazon webshop app gedownload. Gewoon om te zien hoe die werkt. Het werkt als een tierelier. Daarnaast als je wat zoekt in hun app, kun je ook een streepjescode  laten scannen en kijken of het voorradig is. En wat belangrijker is, je kunt zien hoeveel geld het kost. 

Ik heb ook een app van Bol.com gedownload en ik denk dat ze die app toch maar moeten herontwerpen om de Amazon app tegemoet te komen.

Amazon heeft hun eigen Kindle als ereader, maar de Kindle app is een stuk belangrijker! Je kunt met deze gratis app op alle tablets toch de Amazon ebooks lezen.

Mensen die nu een iPad of een Android tablet of smartphone hebben, kunnen vanaf dag 1 downloaden en lezen. Voorsprong! Bij Bol.com moet je de Aldiko app downloaden en is een stuk minder gebruiksvriendelijk.

Amazon hoeft alleen maar aanwezig te zijn en de tactieken van Apple te gebruiken met hun marketing. De pers schrijft erover. Het Journaal besteedt een item aan Amazon en de klanten komen vanzelf en ze blijven.

Nu pas gaat het e-booktijdperk echt van start.

En ja, dan moeten de bibliotheken wel heel snel achter de galopperende Amazon aan, willen ze niets verliezen. Maar wacht. Die komen met hun B-reader. Dus we kunnen mee.

dinsdag 11 september 2012

Indie e-books

Indie e-books lijken tegenwoordig net zo populair als de indie-bandjes van de beginjaren 2000. Toen waren de indie-bandjes uit Londen, Manchester, New York immens populair. Toen floreerde MySpace ook als een tierelier.

MySpace is inmiddels toch een doodse gemeenschap geworden. Bij artiesten staan commentaren van meer dan 6 maanden geleden bovenaan. Niemand die daar meer komt.

Op dit moment kun je dit ook zeggen van de indie e-books. Volgens de cijfers zijn boeken van onafhankelijke schrijvers ook populair in de USA. Dit was ook in de indie-jaren bij de muziek het geval.

Je kunt eigenlijk wel stellen dat de boekenbranche dezelfde curve ondergaat als de muziekbranche. Inmiddels werken er meer en meer artiesten op zichzelf, dus de komende jaren zullen ook schrijvers hun boeken meer en meer zelf publiceren.

En natuurlijk doet een band dat niet zelf, maar wel met behulp van zelf gekozen managers, zelf gekozen boekers, zelf gekozen promotors etc.

Schrijvers zullen ook die kant op gaan. Minder bij de grote uitgevers, meer op eigen houtje gaan doen. En wie zegt dat schrijvers dat niet kunnen? Schrijvers zijn creatief genoeg met woorden en het verzinnen van verhalen, karakters en situaties.

Als ze nu die talenten inzetten op het maken van plannen voor het zelfpubliceren, dan komen de uitgevers toch wel met lege(re) handen te staan.

En oh ja, de e-book MySpace van tegenwoordig, zal ook geen eeuwig leven beschoren zijn.

vrijdag 7 september 2012

Retailervaringen

Ik heb nu twee weken vakantie. Even niet werken in de bibliotheek, maar vooral de ogen open houden en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

Afgelopen woensdag waren we al vroeg in de stad Groningen om nog wat klusdingen op te halen. En dan is het ook even goed om bij de Ikea te kijken. Heerlijk die marketing van Ikea. Je wordt van alle kanten verleid om spullen te kopen en je in te schrijven als Familykaarthouder.

Heerlijk is het ook om er doorheen te prikken. Maar ook handig op een drukke klus- en regeldag is goedkoop en goed te eten. Het restaurant is al een uur eerder open dan de eigenlijke winkel. En op een doordeweekse woensdag is het dan al druk! Ik wist dat het druk kan zijn in de vakantie en op zaterdagen en koopzondagen.

Dus op weg naar het restaurant, maar al 20 minuten van tevoren staan de eerste klanten al te wachten. Alsof de winkel leeggekocht is als de mensen te laat zijn. Hoe vreemd is dat dan. Waar ligt de magie van Ikea?

Wat is de aantrekkingskracht van Ikea dat mensen al minimaal 20 minuten van tevoren voor de afrastering (zo kun je de koordjes wel noemen) staan te wachten?

Kunnen we daar ook wat van leren als bibliotheken?

Ik benoemde dit ook in de Branch "Wat is eigenlijk de grootste concurrent van de bibliotheek" in een opmerking deze week. Je kunt op dit moment ervaringen bieden aan de bezoekers van bibliotheken. Maar het is ook belangrijk om een goede basispositie te genereren om de klanten te behouden.

Gelukkig was Erna Winters het met me eens en benoemde precies wat er dan gedaan moet worden. Retail is dan ook een middel. Geen doel op zich natuurlijk. Maar maak er een allround ervaring van het bezoek aan een bibliotheek. Offline en online, maar ook als cross-over. Betrek alle aspecten van de bibliotheek in één 360-graden ervaring.

Maar of het zo ver gaat komen, is een heel ander verhaal met de eeuwige overlegcultuur en de drang tot uitstellen in de bibliotheken.

woensdag 5 september 2012

Stille boeken...

Ook ik ben over op een smartphone. En al zoekende kom je dan toch tot opvallende conclusies.

Het is heel druk in telefoonwinkels. Niet alleen met Nederlands sprekende mensen, maar ook met mensen die Engels spreken... Nieuw studiejaar, dus de studenten hebben een Nederlands abonnement nodig.

Het is sowieso druk op een doordeweekse maandag.

Ik heb ook gekeken bij V&D. Daar was het heel opvallend stil bij de boeken. Bij de games. Bij de cd's. Maar mensen blijven wel bij de tablets staan.

Het gaat dan toch slecht met deze branches. Tijd om het te keren... Wie weet. Boeken blijven wel bestaan, maar de verkoopkanalen veranderen. Games veranderen ook. De plastic doosjes blijven nog langer op de stellingen staan.

Komen de mensen dan toch terug naar de bibliotheken. Vooral in deze 'crisis'. Nog vijf jaar wachten...

woensdag 29 augustus 2012

'Werk'tijd in vrije tijd?

Sinds deze week ben ik ook op Branch.com te vinden. Dit is een website waar je met een select gezelschap kunt discussiëren over elk soort onderwerp.

Je gebruikt je Twitter account, Yahoo account of je Gmail account om er in te loggen. Je bent niet gebonden aan 140 tekens "for more characters and less noise". Je kunt verder de diepte in gaan met mensen waarvan je weet dat ze een interessante bijdrage kunnen leveren. Daarnaast is een Branch beter georganiseerd dan Twitter of een blog met reacties.


Ik ben n.a.v. een tweet en twee andere branches zelf een branch begonnen. Veel online bibliothecarissen zijn vaak nog actief na werktijd. 's Avonds, 's ochtends en zelfs 's nachts. In hoeverre besteden bibliothecarissen vrije tijd aan werkgerelateerde zaken voor hun eigen informatievoorziening om bij te blijven?

Inmiddels is wel duidelijk dat je alleen met de oude media en werktijden niet op de hoogte kunt blijven van wat er speelt in het bibliotheeklandschap.


Wil je een bijdrage leveren, klik dan op Ask to join en doe mee.

dinsdag 28 augustus 2012

Ik spot(ify) een album (4)



Het is alweer een tijd geleden dat ik een album spotte via Spotify. Op dit moment beluister ik het debuutalbum van Jessie Ware.

Een Zuid-Londense singer-songwriter met invloeden uit de jaren '80, maar ook met invloeden van de hedendaagse muziek. Wellicht spooky te noemen als Florence and The Machine, maar ook Kate Bush.

Gerard Ekdom en Werner Schlosser raadden haar album in maart al aan. Nog niet echt doorgebroken, wellicht omdat het geen doorgewinterde pop is, wat nu zo populair is.

Maar misschien is het nog te vroeg en gaat ze later groeien, zoals ene Janelle Monae deed.

Haar debuutalbum Devotion is veelbelovend. In november is ze te zien in Paradiso op London Calling.



maandag 27 augustus 2012

Rolling Marbles

Voor iedereen die van heerlijke jazz houdt met een vleugje Antilliaanse ritmes.

Dit najaar komt Kris Berry naar verschillende steden om haar muziek te promoten en iedereen een leuke avond te bezorgen.

O.a. in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem strijkt de tournee neer van deze rijzende ster.

donderdag 23 augustus 2012

Sing me an album



Er zingen echte pareltjes in de Nederlandse muziekwereld. Zo ook Sherry Dyanne, een zangeres met een prachtige stem. Het begon met mijn eerste kennismaking op The Hague Jazz in 2010. Ze begon een avond in een propvol zaaltje. Er kon niemand meer bij! Iedereen wilde zien en ervaren wie deze zangeres was. Ik kon nog maar een paar nummers mee krijgen. Vervoerd door het stemgeluid, was ik verkocht.

Om haar debuutalbum "Sing Me A Song" samen te stellen, zocht ze nummers via Facebook. Mensen konden aangeven welke jazz- en soulnummers ze wilden dat Sherry ging zingen.

Het heeft wel even geduurd voordat ze haar debuutalbum uitbracht, maar het duurde nog langer voordat ik het kocht. Je kent het misschien wel, wel in het achterhoofd houden. Ja, kopen die cd. Oh, geen random reader bij me. Oh, nu geen pc in de buurt. Die dingen.

Twee weken geleden hoorde ik haar "Come On A My House" zingen op Radio 6 en ik had alles bij de hand. Ik dacht direct: Kopen!

Je kunt natuurlijk naar Bol.com of Plato gaan, maar het beste is om de cd direct bij de artiest zelf te kopen. Je kunt natuurlijk het album digitaal kopen, maar een cd heeft toch meer. En dat blijkt maar weer.

Je kunt een album rechtstreeks bij een concert kopen, maar ook via de website (www.sherrydyanne.com). Een paar dagen later lag er een blauwe (!) bubbeltjesenvelop in de brievenbus, in plaats van een saaie witte envelop.

Via een digitale winkel of een andere winkel, krijg je nooit de waardering van de artiest zelf. In dit geval was het een klein briefje met dankwoord en het cd-hoesje is getekend. Zo lief!


Genieten doe ik zeker! Bedankt, Sherry!

Gratis tip: Koop bij de artiest zelf. Dan weet je dat ze waarderen dat je hun muziek koopt.

dinsdag 21 augustus 2012

Marketing tot in de puntjes

N.a.v. meerdere tweets van vandaag en de plannen voor de bibliotheken in Nederland blijkt maar weer dat je tegenwoordig moeilijk kunt plannen.

Marketing heeft de afgelopen jaren intrede gedaan in het bibliotheeklandschap. Waar je vroeger lokaal bezig was voor de leden van de plaatselijke bibliotheek, kwamen later de commissies en propaganda-organisaties om het boek te promoten.

Inmiddels door mijn Scoop.it topic "Bibliotheken en uitgevers", ben ik erachter gekomen dat boeken niet gepromoot hoeven te worden. In de jaren '70 en '80 kwamen de mensen al automatisch naar de bibliotheek, omdat kopen gewoonweg te duur was. De promotie voor de bibliotheken kwamen door de uitgevers zelf, die de boeken duur maakten. Daarna werden de bibliotheken duurder, waardoor dit weer afnam.

Hoe dan ook, er moest marketing in de bibliotheken komen. De uitleencijfers daalden, de ledenaantallen daalden. Er moest wat gedaan worden.

Dus nu wordt er alles gepland. Tot in de puntjes. Het moet zo en zoveel kosten, niet meer. Het mag alleen tussen dan en dan. Niet langer!

Er wordt dan wel lokaal, of meer regionaal, gepromoot, maar er komen ook landelijke promoties. Promoties in de verschillende vormen, zoals retail: Groninger model, Overijssels model. Maar ook Bibliotheek.nl wordt landelijk gepromoot. Alles komt in dezelfde 'huisstijl', maar regionale/lokale wijzigingen zijn mogelijk.

Maar alles moet minimaal een half jaar voor 1 januari gepland staan. Dat is echter onmogelijk. De veranderingen in het werkveld gaan tegenwoordig zo snel. Anderhalf jaar geleden was Twitter nog lang niet zo groot en ingrijpend als het nu is. Spotify was ook nog niet zo ingeburgerd.

Smsten mensen vorig jaar nog veel, tegenwoordig appt iedereen met een smartphone. Dus de bibliotheek kan er ook een inbreng in nemen. Wees waar de klanten zijn. Maar plan het niet, want je kunt het niet plannen.

Echter kwam ik laatst een tweet tegen van een marketeer van een bibliotheek die sprak over een artikel reserveren in de online catalogus. Als je het hebt over artikelen in plaats van titels, dan zit die persoon wel op de verkeerde plek.

Dat is dan lokaal, maar landelijk worden eigenlijk ook door het SIOB en de VOB marketing bedreven. Bijvoorbeeld wil de VOB met een e-reader (b-reader) komen voor de klanten. Dat is toch wel de P van product. Verder worden die plannen ook ver van te voren ingetekend. Hoe kun je nu weten wat er over anderhalf jaar gebeurt, laat staan over vier jaar.

Daarnaast lees je dan een 'onderzoek' van OCLC dat maar 12 procent van de bibliothecarissen. Daar wordt dan ook stellig op gereageerd, maar het is pure marketing. Onderzoekjes zijn een marketingmiddel, al een hele oude.

Marketing en de bibliotheek. Als dat maar goed gaat. Ik heb het nog niet eens gehad over de kosten van marketing.

Ik bedoel: Haal de marketing(staf) eruit, lidmaatschappen goedkoper en de klanten komen vanzelf.

maandag 13 augustus 2012

Generatie T(ablet)

Nadat we vrijdag een plekje op de boot gevonden hadden, ben ik eerst maar koffie gaan halen. Voordat ik in de rij zou staan.

Het was van tevoren al duidelijk dat het druk zou worden op de boot en dat we een tafel zouden delen met andere mensen.

Nadat ik terugkwam, zat er een ouder echtpaar bij mijn vriendin. Ik groette hen en kwam er bij zitten. Op het schip is wifi aanwezig. Ik heb nog steeds geen smartphone en ik twitter dan nog ouderwets via de normale connectie.

Mijn vriendin heeft echter wel een smartphone en ging daarmee verbinding maken op het internet.

Toen we beide diep verzonken zaten in onze telefoons, kwam er aan de andere kant iets anders op tafel: een iPad. iPads zijn nog steeds een onverwachte verschijning in het wild.

Het was wel een welgesteld echtpaar. Ze voelden zich niet geheel op hun gemak, maar de iPad was wel interessant. De man vertelde dat het thuis wel 60x sneller was dan deze verbinding. De vrouw kon dat niet zoveel schelen, zolang ze maar connectie hadden.

Er werden foto's bekeken, e-mails gecheckt en de volgende reis werd alvast georganiseerd.

Wat ik met deze post wil zeggen, is dat de Generatie T(ablet) toch wel de oudere mensen zijn. Met het geld. Degenen die het kunnen permitteren om een tablet te kopen en vol te stoppen met apps en ebooks.

Voor de rest hoef ik er niets aan toe te voegen. Ik heb al genoeg gepost over degenen die ebooks en tablets kopen.

vrijdag 10 augustus 2012

Schiere bibliotheek

Werken op een eiland. Het klinkt aanlokkelijk en voor een keer invallen op een eiland is dat best te doen.



Ik ben enige tijd geleden gevraagd om te werken op Schiermonnikoog. Ik heb al eens eerder gewerkt op Ameland, ook een invaldienst. Op Ameland is de bibliotheek gekoppeld aan het VVV-kantoor, terwijl op Schiermonnikoog een echte bibliotheek staat.

Ameland was echter buiten het zomerseizoen, vandaag was het tijdens het hoogseizoen. Ik wist niet dan ook niet wat te verwachten.

Vanmorgen was het echter heel vroeg opstaan. Om 6.30u. ging de boot vertrekken, maar volgens Google Maps is het een half uur rijden. Dus op tijd van bed om op tijd weg te gaan.

De rit bleek echter veel korter! Al binnen 20 minuten was ik in de veerhaven bij een opkomende zon. De overtocht was dan ook prachtig en rustig!

Bij aankomst gaf ik aan bij de buschauffeur dat ik bij de bibliotheek moest zijn. Zoals vaker op de eilanden, buiten een halte werd ik gewezen waar ik moest zijn.

Dan kom je aan, met drie sleutels, bij verschillende deuren die allemaal niet open gaan. Heel handig dus. Uiteindelijk vond ik de juiste deur en stapte ik binnen. Boeken, en nog meer boeken uiteraard. Heerlijk!

En dan is het zoeken. Zoeken naar de lichtknoppen, de juiste sleutels, de juiste inlogcode etc. Gelukkig lag er een briefje van mijn collega, die problemen had met de zelfservicebalie. Ze zou langskomen, want het werkte niet.

Nadat ze weer weg was, kreeg ik nog steeds de pc niet aan de praat. De helpdesk gebeld, stekkers verwisseld en hij deed het weer. Gelukkig!

Ondertussen was ik ook nog naar de supermarkt geweest voor de kranten. Die moet je dan speciaal kopen voor de klanten en mag je zelf kiezen. Een AD, Dagblad van het Noorden en een Volkskrant gingen mee.

Het eerste half uur was erg rustig. Ik kon e.e.a. nog zoeken en vinden. Tijdschriften ingewerkt, wat opgeruimd. Echter na het eerste half uur werd het druk. Eilanders, toeristen. Door elkaar. Duitsers, Belgen, Amsterdammers, Groningers, Drenten.

Op zo'n dag krijg je voornamelijk veel internetters. Ook komen boeken vol zand weer terug. Dat is toch een heel andere gewaarwording dan aan de vaste wal. Daar zijn de boeken netjes, kom je sporadisch iemand tegen van buiten de regio.

De terugreis was heel anders. Om 13.30u. zou de boot weer terug gaan, echter kwam deze laat aan vanuit Lauwersoog en hij was afgeladen bij aankomst op Schiermonnikoog!

Volgens de gegevens kunnen op een schip 1100 mensen meevaren en die kwamen ook allemaal aan op het eiland. Het duurde dan ook een tijd voordat iedereen van boord kwam, voordat ik aan boord kon gaan. Tijdens het wachten heb ik alsnog een kleurtje gekregen. Altijd handig.

Hoe dan ook, invallen op een eiland mag wel vaker. Dat zijn de leuke diensten, waar je dan van moet genieten.

woensdag 8 augustus 2012

Vakantie in de bibliotheek

Vakanties en bibliotheken lijken soms niet samen te gaan. Er komen aangepaste openingstijden, medewerkers zijn op vakantie, terwijl de lezers dat niet zijn.

Tegenwoordig zijn lezers nooit tegelijk op vakantie. De klanten van de bibliotheken gaan steeds vaker in andere maanden op vakantie. Juist om de vakantiedrukte te mijden of gewoon omdat het kan.

De klanten van de bibliotheek worden steeds welvarender, dus die kunnen zelf kiezen wanneer ze op vakantie gaan. Daarnaast zie je ook in de vakanties dat de kleinkinderen op bezoek zijn bij de grootouders. Oma neemt dan ook een stripboek mee of een dvd of een prentenboek.

In de vakanties kan het wel rustiger zijn dan tijdens de normale tijden. Sowieso is het rustiger vergeleken met de weken vóór de vakanties. Maar dan nog blijven de klanten wel naar de bibliotheek komen.

Ik kreeg de afgelopen weken vaak de vraag "Zijn jullie straks dicht?" of "Zijn er andere openingstijden?". Iets wat vreemd is, want in mijn regio doen de bibliotheken dit al jaren niet meer. Mocht het wel zo zijn dat wordt het uitgebreid aangekondigd door middel van mailing en affiches in de bibliotheken.

Lezen mensen dan die affiches niet? Een goede aankondiging zou zijn: "We zijn de hele vakantie geopend!"

Ik kan begrijpen dat ouders gebonden zijn aan de schoolvakanties en dat zij dan juist niet in de bibliotheek kunnen zijn. Echter dan hebben de ouders vaak nog maar drie tot vier weken vakantie, in tegenstelling tot de kinderen. Dus een lange periode met openingstijden is ook niet nodig.

De ouders blijven wel komen met hun kinderen. Boeken lezen is ook een goede besteding van de vakantietijd. Vooral nu met het minder goede weer van deze zomer. En niet te vergeten de actie rondom dvd's: Gratis lenen voor vier weken in plaats van € 2 betalen voor een week. Kinderdvd's zijn nog maar met moeite te lenen.

Ik ben sowieso tegen elke aangepaste openingstijd, behalve feestdagen. De bibliotheek moet te allen tijde bereikbaar en toegankelijk zijn. Met andere openingstijden verwar je de klanten en hun vaste tijden naar de bibliotheek.

Daarnaast, hoe vaker je dicht bent, hoe minder uitleningen je krijgt. Liever een vaste lezer die elke dag komt, dan dat die persoon slechts één of twee keer per week kan komen.

Vakanties en bibliotheken lijken niet goed samen te gaan, maar ondertussen vullen ze elkaar goed aan.

woensdag 1 augustus 2012

Fuck ebooks

Ebooks en bibliotheken zijn nog steeds in de flirtfase. De bibliotheken moeten nog de goedkeuring krijgen van de schoonvader, de uitgevers. Maar de bibliotheken zijn de hongerige jongeman. Ze willen zo graag verkering met de maagd, dat ze bijna alles er voor over hebben.

Ik heb al eerder geblogd over ebooks en ik lees meer en meer over de nadelen van ebooks in de bibliotheek. In de Verenigde Staten gaan steeds meer geluiden op om niet meer door te gaan met ebooks. Hier, hier en hier. En zo zijn er nog veel meer blogs, artikelen over dit onderwerp.

Nu begrijp ik ook meer wat OpenBibliotheken bedoelt in de bibliotheekwereld. De commerciële ebooks blijven commercieel. Er wordt precies nagegaan wie wat leest, hoe lang, wanneer, waar etc.

Met ebooks kunnen anderen in je omgeving inderdaad niet zien dat je 50 Shades of Grey leest. Echter de uitgever (en wie er verder achter zit) kan wel zien wat je met het boek doet.

Die privacy geven mensen op met het lenen bij de bibliotheek. Gekochte boeken, tja, net als met andere gekochte dingen. Je gaat ermee akkoord dat je gegevens gebruikt worden. Maar de bibliotheek is een instituut waar privacy gewaarborgd kan worden.

Ik weet zeker dat nu met de zelfservicebalies mensen andere boeken (informatief en romans) lenen dan toen men eerst bij de balie moest komen. Bibliothecarissen die boeken innamen en uitleenden keken ook niet snel op van de geleende obscure boeken.

Bij de ebooks is die schijnprivacy nog steeds aan de gang. Maar er kan niet gezien worden wat er gelezen wordt in het papieren boek, en weer gelezen wordt. Bij ebooks wel.

Die informatie is goud waard. Op basis daarvan worden nieuwe boeken geschreven. Boeken herschreven. Ebooks wel te verstaan.

Maar daar gaat mijn blogpost eigenlijk niet over. Voor mij hoeven die ebooks niet meer. Zodra de klanten/leden weten wat er gedaan wordt met hun gelezen geleende ebooks, zullen ze ervan af blijven.

Al die moeite om ebooks te omarmen, al het geld wat het kost, en vooral wat het nog gaat kosten. De uitgevers zijn niet van plan om ebooks zomaar toe te laten in de bibliotheek. Als ze dat wel wilden doen, dan hadden we allang alle toptitels als ebook te leen op de iPads en Android tablets.

De flirtfase moet maar snel afgesloten worden.

Bibliotheken houden zich vast aan de papieren boeken en laten de ebooks naast zich neer leggen. Wie weet of de uitgevers dan nog terug komen. En of ze met open armen ontvangen worden als hun oude geliefde. Denk het niet.

Tot verkering komt het niet en tot een huwelijksvoltrekking al helemaal niet.

Onbezuinigen

Inmiddels is de bibliotheek van Kollumerzwaag al een kwart jaar dicht. Ik werk sinds die tijd op invalbasis bij verschillende andere vestigingen en ik kom gelukkig (!) oude gezichten tegen.

Klanten/leden die in Kollumerzwaag geregeld kwamen, komen nu in bibliotheken als Buitenpost, Kollum en De Westereen. Hoe de verhoudingen liggen weet ik niet, maar veel mensen zijn toch over de gemeentegrenzen gaan kijken in andere bibliotheken.

Dan heb je geen pand meer voor de boeken, dus waar moeten dan de boeken naartoe? In de aanloop tot de sluiting hebben collega's en ik de boeken gecodeerd. Naar welke bibliotheek gaat welk boek? In veel gevallen was het simpel. De dichtstbijzijnde bibliotheek waar de betreffende titel nog niet aanwezig was, krijgt het exemplaar.

Echter hadden deze bibliotheken soms al exemplaren, die toch ergens naartoe moesten gaan. We hebben er een buffercollectie van gemaakt: Alles komt op één grote hoop en wordt later verdeeld onder bibliotheken. Of tenminste, als er ergens vraag naar is, kunnen we putten uit de wisselcollectie.

Inmiddels wordt er al meer geput uit deze wisselcollectie en komen boeken ook naar andere vestigingen. Ik ben dan ook blij om deze boeken terug te zien.

Verschillende redenen voor verschillende boeken. Omdat een exemplaar vervangen moet worden of omdat er sowieso geen exemplaar is.

De klanten in Kollumerzwaag vroegen geregeld wat er met de boeken zou gebeuren. Gelukkig kon ik hen gerust stellen en melden dat de boeken naar andere bibliotheken dan wel schoolbibliotheek gaan.

Maar wat een werk om alles om te werken, niet alleen in WISE, maar ook omlabelen. Dus nieuwe stickers erop, nieuwe RFID-koppelingen maken. Waarna alles verzonden moet worden naar de juiste bibliotheek.

Al met al kost een bezuiniging meer dan dat er wordt gedacht. De uren die het nog kost om alles weer op orde te krijgen. De bibliotheek die leeg gehaald moet worden, de boeken moeten vervoerd worden, brandstofkosten, man(!)uren voor het sjouwen etc. etc. Wat te denken aan de uren (en kosten) die blijven liggen voor andere belangrijke zaken. Daarnaast de inrichting voor de schoolbibliotheek en de boeken die daar geleverd moeten worden.

Gemeenten denken dat het geld oplevert, maar uiteindelijk kost het meer dan dat hen lief is.

Positief punt is en blijft: De boeken die uit een gesloten bibliotheek komen, zullen nooit weggegooid worden, maar altijd hergebruikt in een andere bibliotheek.

donderdag 26 juli 2012

vrijdag 20 juli 2012

Klantenbinding van de bibliotheek

Gisteren werkte ik in een bibliotheek die gaat sluiten. Als je dat weet is het nooit leuk, maar het duurt nog wel even voordat deze sluit.

In Noordoost Friesland wordt er hard gewerkt om de sluitingen op te vangen met goede alternatieven voor de klanten/leners. Er komen straks minder bibliotheken, maar deze worden wel groter en mooier dan de huidige. Kinderen krijgen daarnaast bibliotheken op school. Dus die kunnen blijven lezen, terwijl de oudere mensen langer moeten reizen of in uiterste geval worden de boeken thuisbezorgd.

Ik heb het meegemaakt dat de eerste bibliotheek van de zogenoemde Regiovisie ging sluiten. Ik heb zelfs de laatste dienst gedraaid van die bibliotheek. Het voelt dan wel raar om de sleutel voor de laatste keer om te draaien en dan denk je: Dit was het. Nooit weer een bibliotheek in dit dorp.

Aan de andere kant moet je ook denken: Deze bibliotheek blijft nog open! De mensen kunnen er nog steeds gebruik van maken, kom lenen, laat zien dat de bibliotheek bestaansrecht heeft. Als de mensen het laten afweten, dan laat je als klant zien aan de subsidieverstrekker: Kijk, de bibliotheek wordt toch niet meer gebruikt. Dus we heffen die maar op.

Gisteren kwam er dus ook de vraag "Gaat deze bibliotheek sluiten?" Met mijn diplomatieke antwoord: "Ja, de gemeenten en de bibliotheken hebben afgesproken dat deze gaat sluiten."

Mevrouw vertelde dat ze al langer erover nadacht om haar abonnement te stoppen. Ze had al veel boeken thuis, die ze nog wilde lezen. Daarnaast was haar financiële situatie ook niet rooskleurig. Ze kreeg ook nog eens de bevestiging dat de bibliotheek zou gaan sluiten, wat nog meer een reden was om het abonnement te stoppen. Ze wilde hiermee een protest indienen als boycot.

Ik vertelde haar dat ik het persoonlijk nooit een goed idee vind om bij sluiting het abonnement maar stop te zetten. Immers, dan laat je zien dat de bibliotheek geen bestaansrecht heeft. Dalende leden, dalende inkomsten, dalende subsidies.

Aangezien ze nu ook met de pas in heel Friesland kan lenen, is een bibliotheekpas niet meer gebonden aan één vestiging. Overal kunnen boeken meegenomen worden en weer ingeleverd worden.

Daarnaast is de bibliotheek nog lang niet dicht, hij blijft nog een geruime tijd open voor de klanten.

Zo had ze het nog niet bekeken, maar ze kon zich er wel in vinden. En voor alles is er een oplossing, misschien had mevrouw wel een bibliotheek thuis, de openbare bibliotheek heeft veel meer informatie dan alleen romans. Mocht ze eens een boek nodig hebben, kan ze altijd kiezen voor een klein abonnement. Betalen per uitlening voor € 1. Nu betaalt ze € 35 voor een jaarabonnement.

Ze wilde zich nog niet direct wagen aan een beslissing betreft het abonnement en ging tussen de boeken duiken. Ze vroeg nog even tot hoe laat de bibliotheek open was en ging een boek lezen.

Na tien minuten kwam ze naar me toe: Laat ik toch maar een klein abonnement nemen. Ik heb haar oude abonnement stopgezet, ze kreeg zelfs nog restitutie over het reeds betaalde bedrag en heb haar opnieuw ingeschreven met een nieuwe pas.

Persoonlijk voelde dit als een overwinning. Iemand die binnenkomt en het abonnement wil opzeggen, en dan toch lid houden van de bibliotheek. Beter kan niet.

Het gaat niet om de slechte aspecten van de sluiting, maar juist om de goede dingen. Klanten kunnen nog gebruik maken van de bibliotheek. Ze kunnen nog steeds boeken lenen, naast romans ook informatieve boeken en tijdschriften. Daarnaast kunnen ze er ook gewoon gebruik van maken. Met een kop koffie of een kop thee. Kranten liggen ook klaar om het laatste nieuws te kunnen lezen.

Denk dan niet: Oh wacht, dat kan straks niet meer. Nee, het kan nu nog wél.

Omdenken noemen ze dat ook wel. Laat de positieve kanten zien, prikkel de mensen om lid te blijven. Houd ze vast aan de bibliotheek. Want zodra ze weg zijn, is de bibliotheek ook snel verdwenen.

woensdag 18 juli 2012

Zonder drempels lenen

Vandaag werkte ik in de bibliotheek van Dokkum. Het is vakantietijd en het is daarom ook tijd voor een actie.

Om te zien of drempels een belemmering zijn om dvd's te lenen is er dit jaar gekozen voor het wegnemen van drempels. Dvd's zijn nu gratis te leen, in plaats van € 2,00. Daarnaast zijn ze voor vier weken te leen, in plaats van de normale week.

Deze actie is inmiddels drie dagen aan de gang, maar in de bibliotheek van Dokkum was al meer dan de helft weg! Gaten overal, bij de volwassen dvd's en bij de jeugd dvd's. Een groot(s) succes.

Het laat maar weer zien dat het wegnemen van drempels, de uitleencijfers stimuleert.

Willen de uitgevers zo graag dat hun e-books uitgeleend worden, laat er dan geen drempels bestaan. Direct lenen, zonder DRM, zonder extra geld, zonder te kijken naar iPad, e-reader o.i.d. Investeer in oudere titels, leen het landelijk uit. Kijk niet naar regionale bibliotheken.

Oh wacht, Amazon komt dit jaar. ;-)


donderdag 31 mei 2012

maandag 28 mei 2012

Ikea-cycling

Toch wel handig zo'n oude Ikea lade.


Van een afgedankte lade maak je een plantenbak voor rozen.

zaterdag 14 april 2012

Schitterende knikkers van @Kris_Berry

Opnieuw heb ik een juweel van een album ontdekt. Nou ja, ontdekt... Je kunt bijna niet om deze band heen. Op veel stations is het album de weekcd, staat het artwork op de Mania van Plato/Concerto en heeft Kris Berry al opgetreden in DWDD.

Een jaar geleden kwam Kris Berry in the picture via Radio 6 met hun EP. Gelukkig had ik een exemplaar van de eerste persing kunnen kopen. Zonder streepjescode. Geld waard. Een album met Caribische invloeden. Je voelt de zon schijnen terwijl je naar de EP luistert.

Nu een jaar later is het debuutalbum uitgebracht, Marbles. En er zitten schitterende knikkers tussen de nummers van het album. Het aanstekelijke titelnummer Marbles. Al dagen zit de tekst "You can't mix milk with sauerkraut" in mijn hoofd uit het nummer Stick to the recipe. Minder Caribisch, maar nog steeds met grote invloeden vanuit Curaçao en omstreken.

Ik heb gelukkig kaarten voor het optreden in Simplon, Groningen kunnen kopen. Het kan zo maar zijn dat de optredens in Rotterdam (1 mei) en Groningen (11 mei) binnen no-time uitverkocht zijn en dat veel mensen achter het net vissen.

Het album is te beluisteren via Soundcloud, maar ik raad het toch aan om deze artiest te steunen en het album te kopen via de bekende adressen.

Een band met een groots internationaal potentieel. We wachten wel totdat het grote succes in 2013 komt.


donderdag 15 maart 2012

Amazon de Mediamarkt van 2012

Gisteren twitterde ik de stelling (in de vorm van een vraag) dat Amazon de Mediamarkt van 2012 is. Zonder verdere toelichting had ik het getwitterd, want in mijn ogen is het wel zo.

Amazon begint op dezelfde manier als Mediamarkt Nederland te veroveren. Mediamarkt begon in Leeuwarden met één vestiging. Aangezien ik in het noorden woon, hoorde je weleens: Ga maar naar Leeuwarden, daar kun je alles goedkoper kopen dan bij de plaatselijke elektronicawinkel. Maar de drempel was te hoog. Je moet helemaal naar Leeuwarden en dan heb je de winst verspeeld aan de brandstof. Inmiddels is Mediamarkt een groot bedrijf in Nederland door in elke grote(re) stad aanwezig te zijn. Mediamarkt zag zelfs mogelijkheden om zusterbedrijf Saturn te introduceren in steden. Ga maar naar een willekeurige vestiging op een zaterdag en je moet zoeken naar een parkeerplaats. Het is er altijd druk.

Amazon hanteert hetzelfde principe op dit moment. Je kunt er alles kopen, maar dan ook echt alles. De drempel die Amazon nu heeft, zijn de verzendkosten. Je kunt dan beter nog iets in Nederland kopen. Ik heb zelfs nog een Amazon account en kan dit jaar dus goed van pas komen, als de Nederlandse versie online komt.

Evenals de elektronicawinkels Mediamarkt als grote concurrent zien, zien de boekwinkels Amazon als een grote bedreiging. Bol.com is er nu al één van, maar Amazon zal nog meer een bedreiging vormen. Goedkopere boeken, goedkopere ebooks, alles goedkoper. En sneller.

Maar zolang de kleine elektronicawinkels het hoofd nog boven water kunnen houden, kunnen boekwinkels dat ook. Ketens kunnen niet op tegen Bol en Amazon, zie maar hoe slecht het gaat met Selexyz. Ketens kunnen ook niet op tegen Mediamarkt/Saturn. Zie maar welke elektronicaketens de afgelopen jaren opgedoekt zijn.

Boekwinkels moeten zich dan ook niet gaan clusteren in ketens. De expertise ligt bij de plaatselijke boekwinkels gegoten. Dat zijn de speciaalzaken. Die hoeven niet bang te zijn voor Amazon. De ketens wel, inclusief Bol.