zondag 11 november 2012

Uitgevonden bibliotheek?

Kunnen we nog wel zeggen of omschrijven wat een bibliotheek is? De een noemt het een verzameling boeken, de andere de toegang tot alle media in de wereld en de derde noemt het de plek om de verse koffie te drinken.

Maar een Coffee Company of een Starbucks kan dan ook een bibliotheek zijn. Mensen zoeken elkaar daar op om te werken (gebeurt ook in de bibliotheek), om koffie te drinken (gebeurt ook in de bibliotheek), om naar andere mensen te kijken (gebeurt ook in de bibliotheek), Google wordt geraadpleegd op eigen computers met wifi (gebeurt ook in de bibliotheek).

Waarmee kunnen we dan de bibliotheken onderscheiden van de andere plekken in deze wereld? Zelfs La Place wordt bijna een bibliotheek. Al zit die zelfs in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Mogen we onszelf nog wel bibliotheek noemen? Mediatheken vinden we in scholen (basisscholen, middelbare scholen en hogescholen). Op universiteiten zijn er nog steeds bibliotheken. 

Door de digitalisering van de boeken hoeven mensen niet meer naar de openbare bibliotheken. De echte e-books vinden mensen niet in de bibliotheek. Daarvoor is alleen koffie (of thee, of hete chocolade) en wifi nodig.

En inmiddels is het november en waar is onze grote concurrent Amazon? Ik denk niet dat die met Sinterklaas naar Nederland komt. Dat is pas een grote bibliotheek. En ja, Albert Heijn wordt nu ook een bibliotheek. De bibliotheek van gekochte Bol-boeken.

Wat is onze toegevoegde waarde? De beste bibliotheek en de beste bibliothecaris? Slechts een wedstrijd om de bibliotheken te promoten. 

Het is mooi om te weten waar en wie de besten zijn, maar moeten we ons niet eerst heruitvinden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten