donderdag 1 november 2012

Slim lezen, slim investeren

Vandaag maakte @jtdeboer duidelijk hoe scheef nu eigenlijk de inzet van @VOBtweet is en de huidige situatie in zijn blogpost over de kansloosheid van de B-reader.

Aan de B-reader heb ik eens een zeer korte blogpost gewijd.

Meer hoeven we er eigenlijk niet aan te wijden. De mensen die met de klanten in aanraking komen, die weten wat er speelt in de bibliotheken, maar afstand management en werkvloer is een geheel ander onderwerp. Ik zie elke dag jeugd in de bibliotheek spelen met hun smartphone, ouders houden contact met hun kinderen via Whatsapp e.d. Afgelopen week was er een meisje van 11 in de bibliotheek die de wekker had gezet voor wanneer ze naar huis moest. De wekker van haar smartphone.

En dan moeten ze straks aan de B-reader? Nee, omarm de smartphone. Maak dit het focusproduct van de digitale bibliotheek. Geen tablet of e-reader.

Iedereen die tegenwoordig een telefoonabonnement afsluit, krijgt er (bijna) gratis een smartphone bij. Of je koopt een goedkope prepaid-telefoon met Android. Kinderen krijgen dan vaak de oudere versie van de ouders.

Maar nee, we moeten de b-reader omarmen. Daarmee bezig. Ik zie de klanten van de bibliotheek niet een apparaat aanschaffen, waarmee ze de bibliotheek e-books kunnen gebruiken. Wellicht speelt er iets anders, de lobby van de uitgevers. Maar het is de verkeerde weg die we inslaan als bibliotheek.

We hebben al zo weinig geld. Het geld dat geïnvesteerd wordt in de onderzoeken naar de b-reader kan veel beter besteed worden. De klanten van de bibliotheken (en indirect de telefoonaanbieders) hebben al geïnvesteerd in de hardware.

De bibliotheken hoeven alleen de content te verzorgen, die inmiddels door de uitgevers wordt verzorgd en dan wel de schrijvers.

En voordat iedereen straks aan de Kindle van Amazon zit in Nederland kunnen we beter die slag voor zijn. Maak gebruik van de mogelijkheden op de iPhone, Android en niet te vergeten Windows Phone.

En hoe dan ook, e-readers zullen in de toekomst ook steeds meer verdwijnen. Mobiel lezen is op de smartphone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten