woensdag 8 augustus 2012

Vakantie in de bibliotheek

Vakanties en bibliotheken lijken soms niet samen te gaan. Er komen aangepaste openingstijden, medewerkers zijn op vakantie, terwijl de lezers dat niet zijn.

Tegenwoordig zijn lezers nooit tegelijk op vakantie. De klanten van de bibliotheken gaan steeds vaker in andere maanden op vakantie. Juist om de vakantiedrukte te mijden of gewoon omdat het kan.

De klanten van de bibliotheek worden steeds welvarender, dus die kunnen zelf kiezen wanneer ze op vakantie gaan. Daarnaast zie je ook in de vakanties dat de kleinkinderen op bezoek zijn bij de grootouders. Oma neemt dan ook een stripboek mee of een dvd of een prentenboek.

In de vakanties kan het wel rustiger zijn dan tijdens de normale tijden. Sowieso is het rustiger vergeleken met de weken vóór de vakanties. Maar dan nog blijven de klanten wel naar de bibliotheek komen.

Ik kreeg de afgelopen weken vaak de vraag "Zijn jullie straks dicht?" of "Zijn er andere openingstijden?". Iets wat vreemd is, want in mijn regio doen de bibliotheken dit al jaren niet meer. Mocht het wel zo zijn dat wordt het uitgebreid aangekondigd door middel van mailing en affiches in de bibliotheken.

Lezen mensen dan die affiches niet? Een goede aankondiging zou zijn: "We zijn de hele vakantie geopend!"

Ik kan begrijpen dat ouders gebonden zijn aan de schoolvakanties en dat zij dan juist niet in de bibliotheek kunnen zijn. Echter dan hebben de ouders vaak nog maar drie tot vier weken vakantie, in tegenstelling tot de kinderen. Dus een lange periode met openingstijden is ook niet nodig.

De ouders blijven wel komen met hun kinderen. Boeken lezen is ook een goede besteding van de vakantietijd. Vooral nu met het minder goede weer van deze zomer. En niet te vergeten de actie rondom dvd's: Gratis lenen voor vier weken in plaats van € 2 betalen voor een week. Kinderdvd's zijn nog maar met moeite te lenen.

Ik ben sowieso tegen elke aangepaste openingstijd, behalve feestdagen. De bibliotheek moet te allen tijde bereikbaar en toegankelijk zijn. Met andere openingstijden verwar je de klanten en hun vaste tijden naar de bibliotheek.

Daarnaast, hoe vaker je dicht bent, hoe minder uitleningen je krijgt. Liever een vaste lezer die elke dag komt, dan dat die persoon slechts één of twee keer per week kan komen.

Vakanties en bibliotheken lijken niet goed samen te gaan, maar ondertussen vullen ze elkaar goed aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten