woensdag 1 augustus 2012

Onbezuinigen

Inmiddels is de bibliotheek van Kollumerzwaag al een kwart jaar dicht. Ik werk sinds die tijd op invalbasis bij verschillende andere vestigingen en ik kom gelukkig (!) oude gezichten tegen.

Klanten/leden die in Kollumerzwaag geregeld kwamen, komen nu in bibliotheken als Buitenpost, Kollum en De Westereen. Hoe de verhoudingen liggen weet ik niet, maar veel mensen zijn toch over de gemeentegrenzen gaan kijken in andere bibliotheken.

Dan heb je geen pand meer voor de boeken, dus waar moeten dan de boeken naartoe? In de aanloop tot de sluiting hebben collega's en ik de boeken gecodeerd. Naar welke bibliotheek gaat welk boek? In veel gevallen was het simpel. De dichtstbijzijnde bibliotheek waar de betreffende titel nog niet aanwezig was, krijgt het exemplaar.

Echter hadden deze bibliotheken soms al exemplaren, die toch ergens naartoe moesten gaan. We hebben er een buffercollectie van gemaakt: Alles komt op één grote hoop en wordt later verdeeld onder bibliotheken. Of tenminste, als er ergens vraag naar is, kunnen we putten uit de wisselcollectie.

Inmiddels wordt er al meer geput uit deze wisselcollectie en komen boeken ook naar andere vestigingen. Ik ben dan ook blij om deze boeken terug te zien.

Verschillende redenen voor verschillende boeken. Omdat een exemplaar vervangen moet worden of omdat er sowieso geen exemplaar is.

De klanten in Kollumerzwaag vroegen geregeld wat er met de boeken zou gebeuren. Gelukkig kon ik hen gerust stellen en melden dat de boeken naar andere bibliotheken dan wel schoolbibliotheek gaan.

Maar wat een werk om alles om te werken, niet alleen in WISE, maar ook omlabelen. Dus nieuwe stickers erop, nieuwe RFID-koppelingen maken. Waarna alles verzonden moet worden naar de juiste bibliotheek.

Al met al kost een bezuiniging meer dan dat er wordt gedacht. De uren die het nog kost om alles weer op orde te krijgen. De bibliotheek die leeg gehaald moet worden, de boeken moeten vervoerd worden, brandstofkosten, man(!)uren voor het sjouwen etc. etc. Wat te denken aan de uren (en kosten) die blijven liggen voor andere belangrijke zaken. Daarnaast de inrichting voor de schoolbibliotheek en de boeken die daar geleverd moeten worden.

Gemeenten denken dat het geld oplevert, maar uiteindelijk kost het meer dan dat hen lief is.

Positief punt is en blijft: De boeken die uit een gesloten bibliotheek komen, zullen nooit weggegooid worden, maar altijd hergebruikt in een andere bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten