Indie e-books lijken tegenwoordig net zo populair als de indie-bandjes van de beginjaren 2000. Toen waren de indie-bandjes uit Londen, Manchester, New York immens populair. Toen floreerde MySpace ook als een tierelier.
MySpace is inmiddels toch een doodse gemeenschap geworden. Bij artiesten staan commentaren van meer dan 6 maanden geleden bovenaan. Niemand die daar meer komt.
Op dit moment kun je dit ook zeggen van de indie e-books. Volgens de cijfers zijn boeken van onafhankelijke schrijvers ook populair in de USA. Dit was ook in de indie-jaren bij de muziek het geval.
Je kunt eigenlijk wel stellen dat de boekenbranche dezelfde curve ondergaat als de muziekbranche. Inmiddels werken er meer en meer artiesten op zichzelf, dus de komende jaren zullen ook schrijvers hun boeken meer en meer zelf publiceren.
En natuurlijk doet een band dat niet zelf, maar wel met behulp van zelf gekozen managers, zelf gekozen boekers, zelf gekozen promotors etc.
Schrijvers zullen ook die kant op gaan. Minder bij de grote uitgevers, meer op eigen houtje gaan doen. En wie zegt dat schrijvers dat niet kunnen? Schrijvers zijn creatief genoeg met woorden en het verzinnen van verhalen, karakters en situaties.
Als ze nu die talenten inzetten op het maken van plannen voor het zelfpubliceren, dan komen de uitgevers toch wel met lege(re) handen te staan.
En oh ja, de e-book MySpace van tegenwoordig, zal ook geen eeuwig leven beschoren zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten