zondag 20 januari 2013

Bye Instagram. Hello EyeEm


Instagram is nu helemaal geïntegreerd in Facebook. Ik heb hierom maar besloten om mijn foto's ergens anders te plaatsen. Eerst was dit Flickr, maar ik was niet echt onder de indruk van de filters en de mogelijkheden van Flickr.

Afgelopen zaterdag kwam ik een artikel tegen over de overgang van Instagram naar Facebook en in de comments werd gerept over EyeEm. Nieuwsgierig als ik was, ging ik op zoek naar dit medium.

Al snel kwam ik erachter dat deze een iPhone app heeft en ook werkt op een iPad. Je kunt een account aanmaken met je Facebook account, maar ik koos toch voor een account met mijn e-mailadres.

Uploaden en bewerken
Al proberende uploadde ik een oudere foto op EyeEm en het werkte. Met nog een paar foto's erbij en het ging best goed en gemakkelijk.

Je foto's kun je net als Instagram bewerken met een filter, met een lijst erom heen. In tegenstelling tot Instagram zijn de lijsten en filters afzonderlijk van elkaar te gebruiken. Een filter heeft geen standaardlijst.

Je swipet tussen de filters (horizontaal) en lijsten (verticaal) totdat je een mooie combinatie hebt gevonden. Je kunt daarnaast kiezen of je gehele foto plaatst of een uitsnede ervan. Inzoomen kan ook nog eens met EyeEm iPhone app. In de Android app kan dat helaas (nog) niet.

Daarna is het zaak om er woorden aan toe te voegen.

Tags
Het principe van EyeEm is dat je je foto direct in een album (tag) zet. Je krijgt bij het plaatsen de mogelijkheid om de foto in een bestaand album te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen tag met bijbehorend album aan te maken. Daarnaast kun je nog je eigen tekst erbij zetten. Je eigen tekst komt echter niet in een apart album te staan. Dit werkt alleen met de tags.

Als extra kun je ook bepalen waar de foto is genomen. Op basis van je locatiegegevens kun je de woonplaats invullen, maar je kunt dit ook nog specificeren op daadwerkelijke plaats.

Ben je bijvoorbeeld in het Groninger Museum in Groningen, dan plaats je dat erbij. Je krijgt dan tags als: "Landscape at Groningen" "Enjoying the view at Terschelling" etc.

Delen
Bij het plaatsen kun je je foto ook delen met Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr en Foursquare. In Twitter komt sowieso een voorbeeld tevoorschijn in je tijdlijn. Mensen hoeven niet per se te klikken op de link, zoals met Instagram.

Als je je foto geplaatst hebt, kun je in de Android app een en ander nog wijzigen. Je kunt de foto in meerdere albums plaatsen. Je kunt de foto daarnaast nogmaals delen of verwijderen.

Sociaal
EyeEm is echt een sociaal medium. Het lijkt erop dat er alles aan gedaan wordt om mensen met elkaar verbinden en dan zo gemakkelijk mogelijk.

Discover en Popular
Je kunt foto's van anderen snel ontdekken via de Discover knop, maar je kunt ook foto's bekijken via Popular. Onder Discover staan de albums, waarin je ook je eigen foto's geplaatst hebt. Zo krijg je na het plaatsen van je foto direct de mogelijkheid om gelijknamige foto's te bekijken.

Een dergelijk album kun je dan als favoriet aanmerken, waardoor je later weer terug kan kijken of er iets nieuws is. Een like of comment plaatsen is zo gebeurd en is zeer gebruiksvriendelijk.

Je kunt albums tegenkomen die gemaakt zijn met de tags, maar ook met de woonplaats. Zo ontdek je foto's die in een bepaalde stad gemaakt zijn. Op basis van de locatiegegevens kun je ook zien in welke straat de foto is gemaakt.

Door middel van je locatiegegevens kun je ook zien welke foto's er in de buurt nog meer gemaakt zijn. Zo ontdek je dus nieuwe mooie plaatsen in een wellicht bekende stad.

Meetups
Om EyeEm nog socialer te maken worden er zo nu en dan Meetups en photowalks gehouden. Gebruikers van EyeEm komen elkaar tegen in een stad en maken samen een blog met hun foto's. Je kunt zelf ook een Meetup organiseren. Van EyeEm krijg je dan tips en trucs om dit tot een succes te maken.

Via het blog van EyeEm kun je daarnaast ook nog e.e.a. leren qua fotografie. Hoe krijg je een mooie panorama-foto of hoe krijg je nu die reflectie in het water?

Ambassadors
Om EyeEm wereldwijd, maar ook lokaal bekend te laten worden, zijn er zogenaamde Ambassadors ingesteld. Dit zijn fanatieke gebruikers die meetups en photo walks organiseren. In Nederland en België zijn deze er nog niet, dus wie meldt zich aan in Amsterdam, Rotterdam of Antwerpen?

Copyright
Na alle ophef bij Instagram maakt EyeEm een statement door te wijzen op het feit dat de geplaatste foto's altijd van de gebruiker zijn. Deze foto's worden alleen door iemand anders gebruikt, als er toestemming is van de gebruiker.

Overzetten
Gisteren kwam ik een tweet tegen met een link om je Instagram foto's naar EyeEm over te zetten. Mijn collectie is hierdoor direct gegroeid. Of ik nog foto's op Instagram plaats, betwijfel ik.

Minpunten
Na de lofzang heb ik nog wel een aantal kritiekpunten. Er zit een verschil tussen de Android app en de iPhone app. Je kunt niet alles doen met de iPhone app. Daarnaast is de verbinding nog niet optimaal. De servers van EyeEm kunnen niet alles aan, zo te merken. Echter wordt aan beide dingen gewerkt. 

Apps
EyeEm is nu beschikbaar in de App Store, Google Play en voor de Windows Phone. Daarnaast is er nog de website www.eyeem.com natuurlijk.

Vanaf nu ben ik te vinden op www.eyeem.com/u/patrick23dingen 

1 opmerking:

  1. Mooie uitleg. Ik ben er precies op dezelfde manier achtergekomen. Ook nieuwsgierig toen ik las over EyeEm omdat ik instagram niet meer wilde gebruiken. Ik heet www.eyeem.com/u/StephhOfficial

    BeantwoordenVerwijderen