zondag 6 januari 2013

Holland Got Soul '13

Ik heb de afgelopen dagen het muziekfestival Holland Got Soul verscheidene keren gepromoot. Dit weekend was het dan eindelijk zo ver.

Een korte omschrijving: Jonge (maar ook gevestigde) namen in de Nederlandse soulscene zingen elk een eigen nummer en een nummer uit het thema. Het thema van dit jaar waren de soul en funk uit de jaren '80. De artiesten worden begeleid door de huisband van Holland Got Soul, onder leiding van Alexander van Popta.

De eerste avond was in LantarenVenster in Rotterdam. Het dak ging er daar al vanaf. Een bioscoopzaal werd omgetoverd tot een feestzaal met herkenbare muziek van Prince, Janet Jackson, Chaka Khan en meer. De artiesten waren de fantastische groep Adlicious, Yanesh, Rochelle, Clarence Milton Bekker, Omri Tindal, Sharon Doorson, Doeshka, Jules Heresy en Kris Rietveld.

De avond werd daarnaast aangevuld door drie zeer getalenteerde Rotterdamse artiesten, geïntroduceerd door Music Matters. Waarbij de 15-jarige Gideon Luciana zeer grote indruk achterliet.

Een verbindende factor op beide avonden was de host Sylvana Simons. Als er één iemand soul in Nederland een warm hart toedraagt, dan is het Sylvana. Ze genoot zichtbaar van alle muziek, waarbij ze opbiechtte een zwak te hebben voor Clarence Milton Bekker, waarmee ze tourde als danseres.

De tweede avond was in de poptempel van Nederland, Paradiso in Amsterdam. Op dat podium stond een aantal artiesten die ook in Rotterdam op het podium stonden. Zo was er ook het intense duet tussen Clarence Milton Bekker en Laise Sanches op het Amsterdamse podium. In Rotterdam verklaarde Laise dat Clarence als CB Milton een lans had gebroken en een inspiratie was en is voor veel soulartiesten uit Nederland.

In Rotterdam ging het dak er af, maar in Amsterdam ging het dak er wel meerdere keren af. Onder andere bracht Laurrhie Brouns het publiek in extase met haar vertolking van Somebody Else's Guy. Ook kunnen we nu we onze eigen Sheila E verwelkomen in de vorm van Gianna Tam en heeft Sarah-Jane Wijdenbosch ook haar zangkunsten kunnen vertonen. Rebekka Ling voerde het publiek naar hogere sferen met haar stem. Lola Green, Roan en Ivan Peroti vervolmaakten het programma.

Tijdens de pauze in Amsterdam gaf Secret Rendezvous een fantastische showcase. Een band waar we zeker nog meer van gaan horen de komende jaren.

Ook van de andere artiesten zullen we zeker nog meer gaan horen. En misschien niet meer in alle talentenjachten, hoewel we sommigen wel daarvan kennen. De ervaringen van dergelijke talentenshows brengen dat de artiesten nu vrij zijn en bezig met hun eigen materiaal.

Holland Got Soul is inmiddels volwassen geworden. Mildred Cairo en Jim Verschelden van Vision4Talent hebben bewezen dat ze een ijzersterke line up bij elkaar hebben gebracht. Twee jaar geleden was het een experiment met een aansluitende avond met Foreign Exchange. Vorig jaar kwam het Rotterdamse podium erbij en dit jaar laat zien dat Holland Got Soul een prachtige toekomst voor zich heeft.

Elk jaar in het eerste weekend, de beste soul van Nederland. Op naar 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten