zondag 13 januari 2013

De hotelbibliotheek

Ik kwam gisteren een artikel (via @ajbjanssen) tegen over het feit dat hotels kamers of gedeelten inrichten als bibliotheken. Ze geven de gasten de mogelijkheid om klassiekers of bestsellers te lezen.

Op zich is dat een goed plan, maar is het niet beter om hotels aan openbare bibliotheken te koppelen?

Ik kwam geregeld mensen tegen die op vakantie waren en de plaatselijke bibliotheek bezochten. Ik zal Schiermonnikoog dan even buiten beschouwing laten.

Vakantiegangers zijn ook lezers. Immers, hoeveel boeken worden er niet meegenomen in de koffers. Een plaatselijke bibliotheek kan zich altijd profileren via de hotels. De hotels kunnen als extra service, tegen geringe kosten, een tijdelijk bibliotheekabonnement aanbieden.

Ik stel het me zo voor dat bij het inchecken van de gasten, ze op de hoogte gebracht worden van de plaatselijke bibliotheek. Met een folder, waarop de benodigde NAW-gegevens al ingevuld kunnen worden.

De gasten gaan naar de bibliotheek om een pasje te laten maken en kunnen direct boeken lenen. Zoiets kan net als de minibar verrekend worden na afloop van het verblijf. De boeken kunnen dan ingeleverd worden bij de receptie. Men hoeft niet meer naar de bibliotheek.

Wat nog handiger zou zijn, is het aanvragen van de bibliotheekboeken bij de hotelreceptie en dezelfde avond kan er uit het boek gelezen worden.

Ik loop al een beetje vooruit op de zaken, maar op de website van het VVV van Ameland gaat zoiets gebeuren. De vakantiegangers kunnen thuis bij het boeken van de accommodatie al een bibliotheekpas aan laten maken. Op deze manier kunnen er direct boeken geleend worden op het eiland bij beide bibliotheken.

Er kan nog wel een ding roet in het eten gooien en dat is de nationale bibliotheekpas die er ook binnenkort aan zit te komen. Gelukkig kunnen buitenlandse gasten er natuurlijk wel gebruik van deze hotel/bibliotheekservice maken.

Kortom, weer een idee qua bibliotheekinnovatie en zo komen er nog meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten