maandag 27 juni 2011

Hoe maak je de muziekwereld kapot

Op cultuur wordt veel bezuinigd en niet te weinig. Nee, er moet 200 miljoen bezuinigd worden. 700 miljoen blijft er dan over. Maar wat blijft er over?

Alleen nog maar elitaire cultuur. Voor de personen die genoeg geld hebben en neerkijken op de minder bedeelde mensen. En juist bij die minder bedeelde mensen zit er veel talent. Talent wat straks niet meer kan dansen, niet meer kan spelen op de instrumenten die ze willen, niet meer kan zingen.

Talent is er om te koesteren, iets wat heel veel mensen ook doen. Maar deze talenten worden in de hoek gezet alsof ze niets meer waard zijn. Echter die talenten zijn heel veel waard, kijk naar een normale zanger/zangeres. Hij/zij verdient niet alleen geld. Een artiest heeft begeleiding nodig in de vorm van muzikanten, een band: een drummer, een gitarist, een basgitarist en één of meerdere achtergrondzangers/-essen.

Daarnaast heeft een zanger een manager nodig, een publicist, een boeker. Om goed geluid te krijgen heeft een zanger een geluidstechnicus nodig die mee gaat naar optredens.

Bij een optreden komt vaak nog (lokale) pers langs, fotografen die de mooiste foto's maken. Daarnaast voor een podium zijn er voldoende mensen aan het werk, al dan niet vrijwillig. Meestal niet. Mensen bij de kassa, mensen die kaartjes controleren. Andere mensen van de horeca, personeel om de artiest te ontvangen en het naar hun zin te maken. Mannen en vrouwen die voor het licht zorgen. Ga zo maar door.

Door de bezuinigingen op muziekeducatie komen er in eerste instantie veel minder mensen in de band. Als er geen band is, hoeven ook alle bijbehorende mensen niet te komen: licht en geluid, managers, horeca, gastheren en -vrouwen, kassamedewerkers etc.

Niet alleen de bezuinigingen op de cultuur maken dat er minder muzikanten komen, maar ook de educatie op andere terreinen gaat verloren. Er zijn voldoende opleidingen tot muziekmanager, -producent. Maar door de mogelijkheid te ontnemen om een tweede opleiding te doen, zullen er nog minder mensen in de muziekwereld gaan werken.

Helaas voor de volgende generaties, maar de muziekwereld zal kapot gemaakt worden door de huidige regering.

2 opmerkingen:

  1. Goed verhaal Patrick! En dan vergeet je nog de BTW-verhoging van 6% naar 19% :((

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Eric.

    Dank voor de inspiratie voor een volgende blogpost!

    Inderdaad ben ik dat vergeten! Neem ik mee!

    BeantwoordenVerwijderen