maandag 20 juni 2011

Cultuur wordt commercieel (?)

Cultuur en bezuinigingen gaan inmiddels hand in hand. Overal poppen petities naar boven waarmee je kunt laten zien dat je het niet eens bent met de cultuurbezuinigingen. Met speciale badges op je profielfoto op Facebook kun je hetzelfde doen.

De hele toestand maakt maar weer duidelijk wat voor cultuur we in Nederland hebben. Toneelgezelschappen, dans, muziek, beeldende kunst, film etc. In elke tak wordt er wel bezuinigd door de regering.

900 miljoen werd er gespendeerd en daar blijft 700 miljoen van over, 200 miljoen wordt er dus minder uitgegeven aan cultuur door de rijksoverheid. Nederland heeft echter een culturele historie en staat hoog aangeschreven in het buitenland. Hoeveel acts zijn er wel niet de wereld over gegaan en verteld: We are from Holland!

Gaat dat nu verloren? Een deel wel, nieuwe artiesten zullen het moeilijker krijgen om met subsidies naar het buitenland te kunnen gaan. In Nederland wordt het misschien moeilijker om subsidies te krijgen, maar op Europees niveau zijn er nog genoeg mogelijkheden om subsidies te krijgen, zoals via www.sica.nl. De creativiteit van de artiesten (en hun management) zal weer aangespoord moeten worden. Op welke manier krijgen we toch genoeg geld binnen om actief te zijn in Nederland en wellicht daarbuiten?

Ik denk dat er ook een plaats weggelegd is voor de muziekbibliotheken in Nederland. Als ze zich specialiseren in het catalogiseren van de subsidies en deze dienst beschikbaar stellen, zou dat veel helpen. Het voordeel is: het budget van deze dienst wordt betaald door de overheid.

Komt er minder cultuur in Nederland? Zeker niet. De gemiddelde Nederlander blijft wel betalen voor de cultuur die hij wil zien. De baby-boomers hebben genoeg geld om hun cultuurdrang te bevredigen. Wat er dan minder zal worden, is het publiek van de generatie 15-35 jarigen. Juist die mensen die minder te besteden hebben door alle andere bezuinigingen. Daarnaast zijn de subsidies in de toekomst weer nodig. Zodra de 65-plussers in de toekomst geen kunst meer bezoeken zijn er te weinig mensen om de cultuur in stand te houden.

Door al deze commotie over de bezuinigingen zal er zeker niet minder cultuur komen, maar juist meer. Creatieve mensen laten aan de overheid zien wat er allemaal te doen is in Nederland op cultureel niveau. Dansopleidingen en conservatoria zullen ook creatiever moeten worden om hun studenten te coachen naar commercieel management. Ze kunnen nu al moeilijk rondkomen van deze inkomsten, laat staan straks zonder de subsidies.

Cultuur is belangrijk. Al valt me wel één groot contrast op in de culturele wereld.

De commerciële zender RTL5 zet zich jaarlijks maandenlang in voor dans met de populaire programma's "So you think you can dance" en "The Ultimate Dance Battle" met geen centje subsidie, maar wel met inkomsten van kauwgomfabrikanten, sms-berichten en telefoons. RTL4 en SBS 6 doen ditzelfde met muziek op commerciële basis met X Factor, Idols, The Voice of Holland en Popstars. Bij The Voice draait het zelfs om het grootste aantal downloads. Juist de gesubsidieerde omroepen doen dit met musicals van Joop en Albert. Een kromme wereld eigenlijk.

Waarom krijgen ongesubsidieerde organisaties reclame, betaald door de belastingbetaler, terwijl de gesubsidieerde kunst commercieel op de televisie komt? Als de rijksoverheid stopt met het betalen van de "Op zoek naar de musicalster"-programma's stopt, kan het overgebleven geld terug naar de overige kunsten. Bepaalde artiesten en gezelschappen zullen het zeker alleen redden zonder subsidie. Dat doen ze nu ook al.

Inmiddels is ook gebleken dat buitenlandse instellingen zich zorgen maken over de Nederlandse 'budget cuts'. Of Halbe zich nog laat overhalen om anders te denken is de vraag. We zullen het antwoord snel genoeg krijgen deze maand, wanneer de Tweede Kamer zich hierover buigt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten