donderdag 30 juni 2011

Hoe maak je de muziekwereld kapot (met BTW)

De btw-verhoging kost meer dan dat het oplevert. In mijn vorige blogpost had ik vooral over de bezuinigingen op de cultuur. Ik kreeg daar een reactie op van Eric van Balkum dat ik de btw-verhoging vergeten was. Die was ik inderdaad vergeten, maar het verdient een eigen blogpost.

Waarom moet cultuur met 13 procent meer belast worden? Het is echt een raadsel voor me. Op deze manier maak je nog meer de muziekwereld kapot. De culturele instellingen kunnen twee dingen doen: Of snijden in de kosten of de kaartjes duurder maken.

In het eerste geval zal er moeilijk bezuinigd kunnen worden op de gages die artiesten ontvangen voor hun optredens. Zij moeten ook geld verdienen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de bandleden, managers en geluidstechnici etc. Die optie verdwijnt dan. Dan moet er gesneden worden in de faciliteiten van de podia, in de inzet van het personeel: kassa, beveiliging, licht en geluid, gastheren en -vrouwen, horeca.

Op deze manier kunnen er minder mensen ingezet worden, er komt dus nog minder inkomsten bij de regering. Veel mensen die werken in muziekpodia bezoeken zelf ook cultuur op andere plaatsen. Zij zijn dan ook genoodzaakt om keuzes te maken om ergens wel of niet heen te gaan.

Kaartjes voor concerten kunnen ook duurder gemaakt worden. Wat er dan gebeurt is moeilijk voor te stellen. Er komen mensen met meer geld of er komen juist minder mensen die anders wel gekomen zijn.

Ik laat met een korte rekensom zien hoe dat eruit gaat zien. Ik benoem dan een normaal gezin met vader, moeder en twee kinderen. Allemaal betalen ze met 6% belasting het volgende: €25 per persoon. Dat is dan een avond uit voor €100. Bij een btw-tarief van 19% wordt de prijs per kaart €28. Dezelfde avond kost dan €112 voor vier personen.

Dit laat een stijging van 12% zien wat eigenlijk inflatie is. Niemand koopt iets wat opeens 12% duurder wordt.

Daarnaast is het echt belachelijk dat cultuur benadeeld wordt op deze manier. Cultuur is geen luxeproduct, het is een basisbehoefte van ieder mens. Iedereen wil vermaakt worden.

Maar cultuur is niet alleen vermaak, heel veel ouders be├»nvloeden hun kinderen met hun eigen culturele keuzes. Ouders gaan naar jazz-concerten en -festivals. Ze gaan naar pop-concerten, naar het theater, naar cabaretiers enzovoort. De kinderen pikken dit op en zullen er later de vruchten van plukken. Ze worden zelf muzikant, zanger of zangeres, ze gaan zelf naar concerten.

Maar door het duurder maken van de kaarten zullen de kinderen alleen nog met opa en oma naar de concerten en het toneel gaan.

Al met al is dit een zeer foute beslissing geweest. Uiteindelijk zullen de inkomsten door de btw-verhoging alleen maar dalen. Moet er dan later 25% btw betaald worden, zoals ook gedaan is met de tabaksindustrie? We zullen het zien.

Ik praat inderdaad wel veel over muziek, maar ook de toneelkunsten worden getroffen. Het is echt een kwalijke zaak dat de politiek op deze manier kunst en cultuur kapot maakt en dan vooral de muziekwereld.

1 opmerking:

  1. "Cultuur is geen luxeproduct, het is een basisbehoefte van ieder mens."

    Daar zit 'm dus de crux: de regering ziet dat fundamenteel anders. Deze bezuinigingen hebben daarom ook grotendeels alleen betrekking op de progressieve kunsten, de makers die werk maken dat deze regering misschien onwelgevallig is. Dat is de reden dat men niet wil luisteren naar hele redelijke alternatieven van bijvoorbeeld de Raad voor Cultuur. Voor redelijkheid en consensus is geen plek. Dit is gewoon snoeien op basis van politieke agenda van Martin Bosma. Die arme Halbe kan er ook niets aan doen. Lang leve het gedoogakkoord.

    BeantwoordenVerwijderen