zondag 28 april 2013

De dood van de desktop

In juni 2011 blogde ik al over de dood van Facebook. Zelfs in maart 2011 blogde ik over het feit dat iemand op Tumblr zit en niet meer op Facebook.

Dat waren de eerste tekenen dat het slecht gaat met Facebook. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en de 'decline' is echt gaande. Mensen stappen over op mobile-only communicatie. De cijfers van het bezit van smartphones en het gebruik ervan zijn ongekend.

Het feit dat je tegenwoordig op 'normale' snelheid kunt internetten met je telefoon, helpt ook mee dat er zoveel gebruik van gemaakt wordt. Thuis en bijna overal is er tegenwoordig wifi, waardoor je de telefoonmaatschappijen niet meer nodig hebt om te internetten op je telefoon.

Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat Facebook nu heel veel gebruikers verliest. Facebook was gemaakt voor desktops en probeert nu de omslag te maken naar mobiel. Iets wat de mobiele apps niet meer hoeven te doen.

Je kunt het toch wel vergelijken met MySpace en de transitie die het had toen het overgenomen werd door News Corp. Destijds vond er ook een transitie plaats van gebruik, maar vooral maakte MySpace er een bende van.

Maar NewMySpace maakt er ook een bende van om niet direct mobiel te gaan. Hun nieuwe website is op dit moment ook alleen geschikt voor desktops. En of hun mobiele app het beter laat doen, is nog af te wachten.

Hoe dan ook, het blijkt wel dat de volgende MySpace/Facebook/Hyves een mobile-only app is. Ik werd in het artikel van The Guardian gewezen op Path.com. Ik denk niet dat dat het nieuwe je-van-het is, maar het laat wel blijken dat dergelijke apps populair zijn.

De populariteit van Instagram is ook nog steeds stijgende. Waar ik in 2011 nog dacht aan Mobypicture en Lockerz, zijn nu de apps van Instagram, Pheed en EyeEm ongelooflijk populair.

Een andere speler op de markt is nog altijd Tumblr. Wat Tumblr gedaan heeft is een goede mobiele site en mobiele app te ontwikkelen.

Om daar nog van te leren, is voor Facebook te laat.

En om het even door te trekken naar bibliotheken. Maak goede mobiele apps, waarmee bibliotheekleden alle content gemakkelijk en snel kunnen opvragen. eMuziek is dan nu nog even een misser qua mobiel gebruik, maar de WaaS-websites zijn op de goede weg.

donderdag 25 april 2013

De eerste indrukken van eMuziek

De ontwikkelingen in de digitale bibliotheekwereld gaan nu toch wel snel.

Digileen
Eindelijk is nu ook eMuziek.nl online gegaan. Eerder was Digileen in de lucht, waarover ik al eerder blogde: hier en hier.

In aanloop van eMuziek is Digileen offline gegaan. Digileen was een initiatief van Muziekweb.nl, terwijl eMuziek een samenwerking is tussen Muziekweb en Bibliotheek.nl

Voor Digileen had je een speciale speler nodig, die je moet downloaden en installeren. Voor eMuziek heb je dat niet nodig. Via de website is er een speciale muziekspeler, waarmee je je afspeellijst afluistert.

Inloggen
Wat eerst opvalt is dat je inlogt met bibliotheekpas. Niet iedereen heeft die bij de hand, maar dit nummer geeft je gelukkig (!) steeds meer toegang tot de content van de bibliotheken. Na registratie moet je je bibliotheekgegevens even controleren, waarna je de digitale collectie kunt ontdekken.

Er is wel een landelijke restrictie. Er mogen 'slechts' 40.000 gebruikers tegelijk gebruik maken van eMuziek. Elke gebruiker mag per maand 150 nummers streamen en elk nummer mag slechts 5 maal beluisterd worden. Die laatste beperking had Spotify ook, maar is inmiddels er weer af. Als je uitrekent, heb je per maand ongeveer 10 uur gratis muziek.

Muziekstijlen
Waar Spotify en Deezer je vooral proberen te verleiden met hitlijsten, nieuwe 'aanwinsten' en apps van derden, gooit eMuziek het over een andere boeg: Muziekstijlen.

Op de homepagina komt de inmiddels vertrouwde landelijke bibliotheek huisstijl je tegemoet met de secties Uitgelicht, Muziekstijlen, Nieuw toegevoegd en Nieuws.

De hoofdstijlen zijn: pop, klassiek, jazz, wereld, landen. Elke stijl is daar weer onderverdeeld in substijlen en de echte muziekstijlen. Bijvoorbeeld: wereld - afrikaans - afrobeat. Als je dan de uiteindelijke muziekstijl aangeklikt hebt, krijg je informatie vanuit Muziekweb over de betreffende stijl met de bijbehorende artiesten en albums.

Als je het album aangeklikt hebt, komt er een pop-up met informatie over het album, vaak een recensie, de tracklist en de mogelijkheden om dit album af te spelen.

Er zijn hooguit drie mogelijkheden om de muziek te beluisteren: Het album kopen (via iTunes), het album beluisteren (als eAlbum via eMuziek) of het album lenen (via Muziekweb). Niet elk album is namelijk te beluisteren via eMuziek in verband met de auteursrechten.

Je kunt verder informatie vinden over de artiest door middel van een korte biografie. Daarnaast kun je alle muziek van de betreffende platenmaatschappij vinden. Alleen Universal heeft al 7990 albums geregistreerd bij Muziekweb.

Zoeken
Zoeken kun je op verschillende manieren. Er zijn hoofdonderwerpen waarop je kunt zoeken, maar ook via de navigatiebalk op populair en klassiek. Klik je daarop, dan zie je ook direct de nieuwste aanwinsten onder de muziekspeler verschijnen. 

In de lijst van zoekresultaten kun je de albums sorteren op revelantie, albumnaam, artiestennaam, datum van uitgave en waardering. Je krijgt in eerste instantie alleen resultaten te zien die te beluisteren zijn via eMuziek. Aan de linkerkant krijg je ook resultaten van cd's en lp's die te leen zijn via Muziekweb.

Ontdekken
eMuziek geeft het zelf al aan, dat deze website echt gericht is op het ontdekken van muziek. Net als dat je in de bibliotheek of in de platenzaak op zoek gaat naar pareltjes.

Het is niet moeilijk om door de muziekstijlen te browsen en deze te ontdekken. In Spotify doe je dat niet zo snel. Uiteraard heb je de afspeellijsten van andere mensen en de apps, maar dat zijn er inmiddels al zoveel dat je er weinig wijs uit kunt worden.

De muziek in eMuziek is gecatalogiseerd door muziekbibliothecarissen, wat toch een echte kwaliteit biedt boven de commerciële aanbieders van online muziek.

Delen
Je kunt via knoppen voor Twitter en Facebook delen wat je aan het beluisteren bent. Echter kan dit alleen vanuit het album, nog niet vanuit de muziekspeler.

Afspeellijst
De afspeellijst is de grote kern van eMuziek.nl. Het is heel gemakkelijk om albums toe te voegen, nummers te verwijderen, nummers over te slaan etc.

Missen
Wat ik eigenlijk nog mis, is dat je geen eigen afspeellijst kunt maken en deze delen met andere mensen. Misschien is dat echt nog een gemis wat je met Spotify wel kunt doen.

Verder is er niets wat ik echt mis. De kern is aanwezig.

Conclusie
Muziekcollecties verdwijnen langzaam in de fysieke bibliotheken en dan is eMuziek een goede en grote vervanging daarvoor. Muziekwebluister bestaat natuurlijk wel in bibliotheken, maar voor thuisgebruik is eMuziek ideaal.

Op eMuziek kun je nieuwe (en oude) stijlen ontdekken. Wil je meer luisteren, dan kun je nog altijd Spotify of Deezer aanslingeren. Waarschijnlijk is dat ook wel de bedoeling van de platenmaatschappijen. Beperk het gebruik van eMuziek, zodat de mensen andere media gaan gebruiken voor verdere muziekbeleving.

Een groot voordeel is wel dat de Bibliotheek haar naam heeft verbonden aan deze dienst. De naam Bibliotheek staat nog steeds voor kwaliteit. Mensen die minder bekend zijn met Spotify of huiverig kunnen met eMuziek wennen aan het fenomeen streaming muziek.

Op zich is dit een win-win-win-situatie. Voor alle partijen Muziekweb, Bibliotheek en platenmaatschappijen. Muziekweb krijgt hierdoor meer bekendheid via De Bibliotheek. De Bibliotheek laat zien mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen met behulp van Muziekweb. De platenmaatschappijen krijgen hiermee meer luisteraars bij de grotere streaming aanbieders.

Kortom, ontdekken van muziek doe je eerst met eMuziek en voor de verdieping ga je naar de rest.

zondag 21 april 2013

Als iPaddenstoelen uit de grond

Gisteren twitterde ik de bewering: "De komende jaren zullen de internetpc's van bibliotheken vervangen worden door tablets. Mark my words."

Ik heb wel vaker van zulke beweringen, waarbij ik zelf nog niet weet hoe het uitpakt. Vaak weet ik wel dat er zulke dingen gaan gebeuren. Net als mijn bewering eerder dit jaar dat er in 2013 een revolutie in bibliotheekland gaat plaatsvinden. En die is nu bezig.

Terug naar de iPads in de bibliotheken. Al snel kreeg ik een reactie van het twitteraccount @Bibliotheek met "Staat genoteerd. ;-P". Waarop mijn reactie was: "@bibliotheek Serieus. De jeugd van nu heeft meer aan tablets dan aan de ouderwetse pc's."

Mijn reactie was enigszins ongenuanceerd, want zoals Robert de Jong (@industrialpope) aangaf: "@patrick23dingen ah, over 15 jaar een nieuw KNAW rapport "nederlandse jeugd consumeert voornamelijk content, produceert nauwelijks"

Natuurlijk zullen tablets evolueren, waardoor produceren gemakkelijker gaat dan op dit moment mogelijk is. Pas in 2010, drie jaar geleden, werd de eerste iPad gepresenteerd.

Dan nog zie ik de kans groot in dat bibliotheken tablets gaan aanschaffen om maar mee te gaan met de hype hiervan. De 0-4 jarigen van tegenwoordig worden al screenagers genoemd. Zij kennen de normale desktop pc of laptop al niet meer. Laat staan dat ze weten hoe een simpele muis werkt.

Na de inbreng van de altijd vooruitziende blik van Erna Winters (@ErnaW) konden we de discussie bijna afsluiten en conclusies trekken. "@Industrialpope @patrick23dingen ik laat me graag informeren om geen rare dingen te doen ;-)"

De conclusie van deze discussie is dat bibliotheken een goed plan moeten hebben om tablets in te zetten in de dienstverlening. Waarom schaffen we ze aan? Welke inhoud willen we ermee naar boven halen? Welke inhoud willen we aan tablets geven? Enzovoort, enzovoort.

Ga niet mee met hypes en schaf ze niet blind aan. Tegenwoordig moet er goed op de centen gepast worden en het is goed om te weten wat je met tablets wilt bewerkstelligen.

Desalniettemin zullen er uiteindelijk iPad-bibliotheken uit de grond komen. Maar dat is pas voor de volgende generatie: De screenagers.

maandag 15 april 2013

Vine in de bieb (II)


Mijn vorige blogpost heb ik geplaatst, omdat @WebbiebNL twitterde over het feit dat Vine nu de meest gedownloade app is in Amerika. Als grap antwoordde ik dat ik mijn Instagram in de bieb blogpost gewoon kon aanpassen en kon reposten.

Dat Vine nu zo populair is, is op zich niet verwonderlijk. De mogelijkheden om je te uiten via je telefoon zijn talloos. Er zijn foto-apps als Flickr, Instagram, EyeEm en Pheed. En natuurlijk de video-apps van Youtube, Keek etc. Vine zit er tussen in als een halve foto en video-app.

Zijn er dan wel bibliotheken op Vine? Die zijn er wel in Nederland, maar echt iets betekenen doen ze nog niet. Maar waarom niet? Door middel van de zes seconden durende video's kun je bewegend laten zien wat je in huis hebt als bibliotheek.

Je hoeft niet eens een echte video te maken, maar ook door middel van een stop-motion kun je ook leuke dingen laten zien, zoals in mijn vorige blogpost te zien was.

Wat is er zoal mogelijk?

Aankondigingen
Als je een schrijver of een andere gast in de bibliotheek krijgt, kun je met Vine een korte introductievideo maken. Ook de Kinderboekenweek of Nederland Leest kun je hiermee aankondigen.

Nieuwe boeken
Maak een (stop-motion) video met de allernieuwste boeken in de bibliotheek. Je hebt het direct geplaatst en mensen kunnen direct snel zien wat er nieuw is.

Wegwijzer
Laat door middel van stop-motion zien hoe iemand ergens komt in de bibliotheek. Sommige bibliotheken zijn groot genoeg om de weg kwijt te raken of niet te weten waar iets staat.

Diensten
Bibliotheken hebben meerdere diensten in huis, bijvoorbeeld het gebruik van internet, kopiëren, werkplekken, koffie, eetcafé etc. Door middel van Vine laat je mensen hier mee kennis maken.

How to
Met Vine laat je gemakkelijk zien hoe de catalogus werkt of hoe het reserveren van een boek werkt. Maar ook de betaalautomaat kan voor sommige mensen nog lastig zijn.

Een aantal jaren geleden werd Youtube en video gepromoot als een goed promotiemiddel, maar ik denk dat Vine een beter alternatief is. Echte video's zijn te bewerkelijk. Met Vine kun je snel en gemakkelijk bewegend beeld maken. De limiet van zes seconden is een goed filter, waardoor je zeker weet dat je video niet te lang wordt. Hierdoor blijft de aandacht behouden bij de kijker en blijft je boodschap overeind.

Door middel van narrowcasting kun je de Vines tonen aan het publiek. Zes seconden per video is niet veel, maar wel interessant genoeg om ze te bekijken.

Vine is helaas alleen nog maar te verkrijgen op de iPhone en iPad, maar zodra Vine ook beschikbaar is op Android, zal ook Vine een nog populairdere app gaan worden. Dit was immers ook het geval met de introductie van Instagram op Android.

Voor meer inspiratie, kijk bijvoorbeeld op Brandsonvine.com om te kijken hoe merken Vine inzetten. Hoe muzikanten Vine inzetten kun je hier kijken. Pas wel op, want alle 35 Vines worden geopend.

Vine in de bieb


Deze week tweette ik de vraag of er ook bibliotheken aanwezig zijn op Vine en waarom wel of waarom niet. Ik werd nog geretweet door @AnnieMaessen (zo lief!), maar er kwam geen reactie.

Ik ben daarom maar gaan zoeken op Vine, maar de vangst was maar erg matig! Oftewel er was geen enkele bibliotheek op Vine.

Maar waarom niet? Inmiddels is Vine groter dan Twitter, de gebruikers zijn actiever dan op andere websites en zo verder.

Op Vine zijn er genoeg gebruikers die video's plaatsen over bibliotheken. Ik vond er genoeg over de OBA.

Om op te starten vond ik ook een gids erover met handige tips en opmerkingen:
  Vine isn’t a place to push product nonstop. It’s a venue to help bolster your lifestyle brand.
Het leven in bibliotheken is natuurlijk ook een lifestyle. De gasten gebruiken de bibliotheek op hun eigen manier. Ze kiezen ervoor om daar te zijn en om daar wonderlijke dingen mee te maken en te lezen.

Nu tweette @bibliotheek20 vandaag een case over hoe je fotograferende klanten kunt gebruiken om mensen naar hun product te leiden.

En dan is één en één zeker weten drie. Gebruik Vine, maak er een videowedstrijd en de bibliotheek (in het algemeen) komt veel meer in het nieuws.

Maar waar is die landelijke organisatie? Doe het dan lokaal, toch maar lokaal.


Disclaimer: Dit is een repost van mijn blogpost Instagram in de bieb. Waar Instagram stond, staat nu Vine. De strekking van beide apps is precies hetzelfde, al is Vine nog niet groter dan Twitter en kloppen de links niet.

Mijn ware post over Vine komt eraan.

vrijdag 5 april 2013

Dan maar particulier?

Deze week werd bekend dat er weer een particulier initiatief voor een bibliotheek opgezet wordt. Dit keer relatief dicht bij de bekendste bibliotheek van Nederland, de OBA.

Na de Rotterdams Leeszaal West wordt nu in Amsterdam een 'Flexbieb' opgezet. Volgens de initiatiefnemers een volwaardige bibliotheek, gerund door vrijwilligers en ondersteund door gelden van diverse organisaties.

Het zal niet lang meer duren voordat dergelijke particuliere bibliotheken aankloppen bij het SIOB, de VOB en wellicht bij Bibliotheek.nl. Of denkt men het alleen wel af te kunnen?

Een ding is zeker: voor de 'echte' openbare bibliotheken is het een teken aan de wand. Deze goed-nieuws-berichten over bibliotheken, die door vrijwilligers worden gerund, kunnen de subsidieverstrekkers aansporen om nog meer te bezuinigen op het bibliotheekwerk.

Als vrijwilligers een bibliotheek kunnen runnen, waarom zijn er dan zoveel duurbetaalde bibliothecarissen in dienst? Het kan een legitieme vraag zijn bij ambtenaren en gemeentelijke bestuurders.

De openbare bibliotheken worden dan ook snel in kwaad daglicht gesteld: Te ver weg, te snel boete, te weinig open, etc. Het is geen wonder dat de liefhebbers van de bibliotheken (geen bibliothecarissen) zelf initiatieven ontplooien.

Wat blijft er dan in de bibliotheekwereld over? Straks zijn er particuliere bibliotheken, die de uitleenfunctie vervullen en daarnaast de huiskamerfunctie en de werkplekfunctie weten te krijgen.

Als openbare bibliotheek moet je dan op dit moment een goede keuze kunnen maken, wat je wilt als organisatie. Taalvaardigheid, mediawijsheid, leesvaardigheid zijn allemaal nu nog speerpunten van de openbare bibliotheken. Maar voor hoe lang nog, of moet er juist meer op ingezet worden?

De fablabs die nu opgezet worden, zijn ook een teken dat openbare bibliotheken de bakens verzetten. Nieuwe mogelijkheden zoeken en vinden. Iets waar openbare bibliotheken zeer goed in zijn: Het vinden en gebruiken van nieuwe media.

Niet voor niets werd er al vroeg ingezet op internet in de jaren '90 om de mensen kennis te laten maken met dit nieuwe medium. Inmiddels heeft (bijna) iedereen internet. Zo gaat dat ook met de fablabs.

Terug naar mijn verhaal over de particuliere initiatieven. Zij kunnen veel dingen overnemen die openbare bibliotheken nu in het takenpakket hebben. Echter voor hoelang? Zolang er geldverstrekkers zijn? Zolang er mensen zijn die erin geloven?

Dat geldt sowieso voor al het werk in de bibliotheken: Zolang er mensen in geloven, zullen er geldstromen naar de bibliotheken (openbaar en particulier) gaan. Zodra dat stopt, is het einde.

Het is dan ook nu zaak om te focussen op de zaken die je echt wilt als bibliotheek. Voordat je het door hebt, zijn er kapers op de kust, die de schat meenemen. 

Maar dan rijst ook de vraag: Hoe lang kunnen de huidige organisatiestructuren nog bestaan? Laten de particuliere initiatieven niet zien hoe het OOK kan?

Diverse vragen, maar wel vragen waar je over na moet denken als de openbare bibliotheek nog wilt behouden.

maandag 1 april 2013

De vrijheid van @jayantiinlove in muziek

Ik heb al eens eerder geblogd over nachtegaal Jayanti Noömi. Zoals ik toen al vertelde, verwent ze muziekliefhebbers in 2013 met een aantal covers. Deze covers (Free en Tell Me) heeft ze al gepost op haar Youtube-kanaal.

Vanaf vandaag, 1 april, is het voor haar weer toegestaan om nummers te releasen. Om dat te vieren stuurt ze iedereen die het wil haar nummers gratis op en schrijft ze aan ieder een persoonlijk bericht.

Sending Out A Major Love!

Wat houdt je tegen?

Ga naar haar Facebook-profiel (Facebook.com/Jayanti.Me) of zoek haar op op Twitter (Twitter.com/jayantiinlove) en stuur haar je e-mailadres. Je kunt daar ook al haar berichten vinden aan degenen die een berichtje gekregen hebben. 

Als je alleen haar nummers wilt, kun je ze ook downloaden via Soundcloud.com/Jayanti