maandag 15 april 2013

Vine in de bieb (II)


Mijn vorige blogpost heb ik geplaatst, omdat @WebbiebNL twitterde over het feit dat Vine nu de meest gedownloade app is in Amerika. Als grap antwoordde ik dat ik mijn Instagram in de bieb blogpost gewoon kon aanpassen en kon reposten.

Dat Vine nu zo populair is, is op zich niet verwonderlijk. De mogelijkheden om je te uiten via je telefoon zijn talloos. Er zijn foto-apps als Flickr, Instagram, EyeEm en Pheed. En natuurlijk de video-apps van Youtube, Keek etc. Vine zit er tussen in als een halve foto en video-app.

Zijn er dan wel bibliotheken op Vine? Die zijn er wel in Nederland, maar echt iets betekenen doen ze nog niet. Maar waarom niet? Door middel van de zes seconden durende video's kun je bewegend laten zien wat je in huis hebt als bibliotheek.

Je hoeft niet eens een echte video te maken, maar ook door middel van een stop-motion kun je ook leuke dingen laten zien, zoals in mijn vorige blogpost te zien was.

Wat is er zoal mogelijk?

Aankondigingen
Als je een schrijver of een andere gast in de bibliotheek krijgt, kun je met Vine een korte introductievideo maken. Ook de Kinderboekenweek of Nederland Leest kun je hiermee aankondigen.

Nieuwe boeken
Maak een (stop-motion) video met de allernieuwste boeken in de bibliotheek. Je hebt het direct geplaatst en mensen kunnen direct snel zien wat er nieuw is.

Wegwijzer
Laat door middel van stop-motion zien hoe iemand ergens komt in de bibliotheek. Sommige bibliotheken zijn groot genoeg om de weg kwijt te raken of niet te weten waar iets staat.

Diensten
Bibliotheken hebben meerdere diensten in huis, bijvoorbeeld het gebruik van internet, kopiëren, werkplekken, koffie, eetcafé etc. Door middel van Vine laat je mensen hier mee kennis maken.

How to
Met Vine laat je gemakkelijk zien hoe de catalogus werkt of hoe het reserveren van een boek werkt. Maar ook de betaalautomaat kan voor sommige mensen nog lastig zijn.

Een aantal jaren geleden werd Youtube en video gepromoot als een goed promotiemiddel, maar ik denk dat Vine een beter alternatief is. Echte video's zijn te bewerkelijk. Met Vine kun je snel en gemakkelijk bewegend beeld maken. De limiet van zes seconden is een goed filter, waardoor je zeker weet dat je video niet te lang wordt. Hierdoor blijft de aandacht behouden bij de kijker en blijft je boodschap overeind.

Door middel van narrowcasting kun je de Vines tonen aan het publiek. Zes seconden per video is niet veel, maar wel interessant genoeg om ze te bekijken.

Vine is helaas alleen nog maar te verkrijgen op de iPhone en iPad, maar zodra Vine ook beschikbaar is op Android, zal ook Vine een nog populairdere app gaan worden. Dit was immers ook het geval met de introductie van Instagram op Android.

Voor meer inspiratie, kijk bijvoorbeeld op Brandsonvine.com om te kijken hoe merken Vine inzetten. Hoe muzikanten Vine inzetten kun je hier kijken. Pas wel op, want alle 35 Vines worden geopend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten