In juni 2011 blogde ik al over de dood van Facebook. Zelfs in maart 2011 blogde ik over het feit dat iemand op Tumblr zit en niet meer op Facebook.
Dat waren de eerste tekenen dat het slecht gaat met Facebook. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en de 'decline' is echt gaande. Mensen stappen over op mobile-only communicatie. De cijfers van het bezit van smartphones en het gebruik ervan zijn ongekend.
Het feit dat je tegenwoordig op 'normale' snelheid kunt internetten met je telefoon, helpt ook mee dat er zoveel gebruik van gemaakt wordt. Thuis en bijna overal is er tegenwoordig wifi, waardoor je de telefoonmaatschappijen niet meer nodig hebt om te internetten op je telefoon.
Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat Facebook nu heel veel gebruikers verliest. Facebook was gemaakt voor desktops en probeert nu de omslag te maken naar mobiel. Iets wat de mobiele apps niet meer hoeven te doen.
Je kunt het toch wel vergelijken met MySpace en de transitie die het had toen het overgenomen werd door News Corp. Destijds vond er ook een transitie plaats van gebruik, maar vooral maakte MySpace er een bende van.
Maar NewMySpace maakt er ook een bende van om niet direct mobiel te gaan. Hun nieuwe website is op dit moment ook alleen geschikt voor desktops. En of hun mobiele app het beter laat doen, is nog af te wachten.
Hoe dan ook, het blijkt wel dat de volgende MySpace/Facebook/Hyves een mobile-only app is. Ik werd in het artikel van The Guardian gewezen op Path.com. Ik denk niet dat dat het nieuwe je-van-het is, maar het laat wel blijken dat dergelijke apps populair zijn.
De populariteit van Instagram is ook nog steeds stijgende. Waar ik in 2011 nog dacht aan Mobypicture en Lockerz, zijn nu de apps van Instagram, Pheed en EyeEm ongelooflijk populair.
Een andere speler op de markt is nog altijd Tumblr. Wat Tumblr gedaan heeft is een goede mobiele site en mobiele app te ontwikkelen.
Om daar nog van te leren, is voor Facebook te laat.
En om het even door te trekken naar bibliotheken. Maak goede mobiele apps, waarmee bibliotheekleden alle content gemakkelijk en snel kunnen opvragen. eMuziek is dan nu nog even een misser qua mobiel gebruik, maar de WaaS-websites zijn op de goede weg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten