zaterdag 9 november 2013

De fijnheid van bibliotheken

Wat is het toch fijn dat er zoiets bestaat als een bibliotheek. Op een zaterdagochtend kan het zoals vandaag rustig zijn, maar toch zie je vaste gezichten.

Gezichten die op zoek zijn naar de nieuwste edities van tijdschriften. Heerlijke inspiratie opdoen voor de komende donkere tijden. Juffen die boeken zoeken voor school.

Of op een vrijdagavond. Met de kinderen naar de bibliotheek om nieuwe boeken uit te zoeken. Je zegt natuurlijk niet dat de kinderen eigenlijk allang moeten slapen.

Iedereen is welkom in de bibliotheek.

Of op een vrijdagmiddag. Oma zit aan de leestafel met eveneens tijdschriften. Maar daarna de krant die dag. Kleinkinderen spelen met Lego en vermaken zich prima.

Uiteindelijk neemt de oma een paar prentenboeken mee voor de kinderen op haar eigen pas. Het mag en kan allemaal in de bibliotheek.

Dit zijn slechts voorbeelden van dorpsbibliotheken. De grotere stadsbibliotheken hebben een nog grotere aantrekkingskracht op mensen. Studenten en hardwerkende zzp'ers.

Ik loop regelmatig door de bibliotheek van Rotterdam. Muziekweb heeft meerdere luisterplekken in de bibliotheek staan. Ze zijn eigenlijk altijd wel bezet.

Daar zie je dan ook mensen van allerlei origines muziek ontdekken, of luisteren naar hun favoriete muziek. Vaak alleen, maar soms ook met z'n twee├źn. Elkaar muziek laten ontdekken. Heerlijk!

Daarnaast heeft de centrale bibliotheek van Rotterdam een zuigende kracht op studenten. Alle werkplekken zijn continu bezet.

Terugkomend op de dorpsbibliotheken. De sociale functie is niet minder belangrijk. Mensen ontmoeten elkaar met een kop koffie en sterke verhalen.

Verhalen uit het heden, maar ook vaak uit het verleden.

In ieder geval is er voor iedereen wel wat te vinden in de bibliotheek. Jong, oud. Belezen, geleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten