woensdag 10 juli 2013

Filmische verbazingen

Het is een dag van verbazing. Over e-books en over de Vakantiebieb. We vergeten dat we ons ook snel kunnen verbazen over andere zaken in de bibliotheek.

Zo hebben we in Noordoost Friesland nu een zomeractie. Dvd's zijn gratis te leen voor de termijn van vier weken. Hiermee zijn de uitleenvoorwaarden gelijk aan die van boeken.

Normaal kost het lenen van een dvd 2 euro en mogen ze slechts een week mee. In verband met rechtenafdracht kan het niet uit om ze het hele jaar gratis uit te lenen.

Deze actie is op 8 juli gestart. Groots aangekondigd in de bibliotheken, voor de deuren, op de website en in de mailings.

En als iets gratis is, dan komen de mensen wel. Gisteren, 9 juli, verbaasde ik me erover dat de schappen met dvd's al voor de helft leeg waren. Ik werkte in twee bibliotheken waar hetzelfde aan de hand was.

In een andere bibliotheek werd er driftig gereserveerd. Op een pas mogen 8 materialen. En met een gezin met drie kinderen kun je dan al 24 dvd's lenen. Zoveel waren dat er niet, het waren er 'slechts' 15.

Vijftien films voor de zomervakantie. Ik verbaas me dan erover waarom die wel uitgeleend en bekeken worden en normaal boeken niet.

Je kunt je ook afvragen of alle films wel bekeken worden. Iets met vierkante ogen.

Hoe dan ook, het aantal uitleningen stijgt wel enorm en door de massale uitleningen raken de rekken ook een keer leeg. Na de zomer komen dan de dvd's ook weer terecht in de bibliotheek waar ze horen.

Omdat er gewerkt wordt met wisselcollecties, komt het nog wel eens voor dat dvd's niet staan waar ze horen te staan.

Desalniettemin is het een mooie zomeractie en laat je zien dat je meer hebt dan alleen boeken en tijdschriften.

Maar de verbazing van 8 dvd's per pas blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten