maandag 28 februari 2011

Doen We Dat Dan

Succes is geen doel, maar wel mooi meegenomen. Afgelopen donderdag speelde Ntjam Rosie in De Wereld Draait Door. Een prachtige verschijning zat statig op de kruk. Te wachten op haar moment.

Maar haar moment was al eerder. In oktober 2010, toen ze haar tweede album ELLE tot leven bracht in Rotterdam en Amsterdam. Twee albumpresentaties voor een minder bekende zangeres, dat gebeurt niet vaak. Maar ze heeft al een historie in de muziekwereld (o.a. Mighty 8, Atouba), dus er was al een publiek voor haar muziek.

ELLE kwam op 1 binnen op de iTunes Jazz album charts. Een heel goede start voor dit album.

Ik ben goed bevriend met haar manager, Mildred Cairo. We vieren dan ook elk succes met elkaar dat ze behaalt met haar artiesten, maar ook de verliezen delen we. Steffen Morrison en Mings Pretty Heroes behoren ook tot de artiestenstal van Vision4Talent.

Door deze vriendschap weet ik ook wat er achter de schermen gedaan wordt. Ik zal uiteraard niet alles verklappen, maar timing is belangrijk. Als manager kun je het laatste zetje geven om een artiest te helpen. Deze laatste zin kwam ik ook tegen in het boek Doorbraak! van Niels Aalberts.

In dat boek wordt uit de doeken gedaan dat hij Kyteman in eerste instantie niet in DWDD liet optreden. Maar DWDD is ook niet altijd nodig voor een artiest. Zo ook voor Ntjam Rosie. Ze had allang in De Wereld Draait Door kunnen spelen voor een miljoenenpubliek.

Echter is het altijd beter om te wachten op het juiste moment. Over drie weken komen twee nummers met videoclips uit. Op haar verjaardag. En bijkomstigheid is dat Ntjam Rosie in de mode-special van Linda magazine staat.

Het optreden in DWDD kwam niet op een beter moment met tengevolge dat het album weer op nummer 1 staat en dat er 8 nummers van haar album in de top 10 stonden.

Is dat succes? Eén ding is zeker: We zullen nog veel horen en zien van Ntjam Rosie.

vrijdag 25 februari 2011

Tightrope in Wondaland

Ik ben inmiddels al drie dagen ziek thuis. Zware verkoudheid dan wel een griep. Uitrusten is echt het devies. Ik ben eigenlijk nooit ziek, maar als ik het wel ben, is het direct goed raak.

Gelukkig kon ik nog naar hét concert van 2011 afgelopen maandag. Janelle Monae. Ze was al eens eerder in Amsterdam geweest en haar tweede show in december was helaas (of niet) afgelast. Dit keer moest ik er gewoon naartoe.

In december had ik kaarten kunnen krijgen tijdens de workshop "Flippen" en ik kon niet wachten tot 21 februari.

Ik had Mildred Cairo van Vision4Talent beloofd mee te nemen en de zangeres Ntjam Rosie mocht ook mee. Rosie stond twee maanden eerder zelf op het podium als voorprogramma van Macy Gray. Met twee donkere vrouwen naar een derde donkere vrouw, wat kan er nog beter? Gelukkig wacht er in Groningen mijn eigen donkere dame op me.

We waren aan de late kant, want het interview liep uit en het gewenste eten duurde ook langer. Op naar de Melkweg, waar al een lange rij stond te wachten. Behendig als de dames waren, sloten we aan bij de eerstvolgende gasten die naar binnen liepen. Tussen de tourbussen en de vrachtwagens van Cinevideo.

We hebben de jassen afgegeven en we konden de zaal in, die al behoorlijk druk was. Rosie wilde vooraan staan en dan gebeurt het ook. Stonden we ineens derde rij in het midden. Fantastische plek!

Toen was het wachten, lang wachten. De DJ van dienst had niet echt door op welk concert hij was, want qua gekozen nummers kwam er van alles voorbij. Om 21.00 stipt kwam er een iemand in driedelig het podium opgestormd om Janelle aan te kondigen. Een oorverdovend geluid kwam over ons heen.

Een superstrakke show begon met veel energie, goede muziek, die ik echt niet had willen missen. Er was ook tijd voor een rustig moment met een prachtige akoestische Smile, die de hele zaal stil kreeg.

Tussendoor werden er nog ballonnen losgelaten tijdens de knaller Tightrope. Maar eerst kwam Wondaland tot leven met het uitdelen van glittertoeters. Tijdens het concert maakte ze nog een schilderij, wat na afloop van het concert werd gegeven aan degene die de prijsvraag won: Wat is de tweede naam van Janelle Monae?

Voordat we het door hadden was de show alweer over. Ik had 2 uur verwacht, maar de EP en de LP van Janelle Monae zijn nog niet berekend op een dergelijke lengte.

Come Alive was de afsluiter, waarbij de hele vloer op de knieën werd gebracht.

Al met al een erg geslaagde avond. De dames heb ik bij Amsterdam CS afgezet en ben toen terug gaan rijden naar Groningen met genoeg energie.

Later bleek dat 3voor12/VPRO de show had opgenomen, dus ik kan niet wachten tot die registratie.

vrijdag 18 februari 2011

Whoopaa (3)

Weer een dag voorbij en weer wat ervaringen rijker.

Inmiddels heb ik een 'friend' op Whoopaa. We hebben wat berichten uitgewisseld, maar hier schort er nog wel wat aan. Rechts op de pagina staat het aantal berichten, updates en vrienden.

Geen idee wat je daar aan hebt. Misschien kun je opscheppen hoeveel berichten, vrienden en updates op de site hebt.

Ik heb tot nu toe een MySpace-gevoel bij Whoopaa. Teveel functies zonder een goed overzicht.

donderdag 17 februari 2011

Whoopaa (2)

Het is inmiddels een dag later en Whoopaa neemt weer mijn aandacht. Op Twitter kwam ik een tweet tegen met een link naar een artikel die zwakheden van dit nieuwe medium aan de kaak stelde.

Whoopaa stelt dat mensen op Twitter en Facebook een persoonlijk en een zakelijk account hebben en dat dit in elkaar vervlecht.

Facebook verwijdert binnenkort zakelijke accounts, waardoor er alleen persoonlijke accounts overblijven. Alleen fanpagina's blijven dan over organisaties. Facebook maakt dit onderscheid op deze manier al.

In mijn geval gebruik ik mijn Twitter account (@patrick23dingen) zakelijk en persoonlijk. Voor mij hoeft er geen onderscheid gemaakt worden.

Ik kom net tot de ontdekking dat Whoopaa direct messages (DM's) uit naam van mij verstuurt via Twitter. De ontvanger van je bericht hoeft je niet eens te volgen, wat normaal wel moet.

Deze actie is op zich niet zo zichtbaar, maar kan wel ongewenst zijn. Ik heb me al verontschuldigd bij de betreffende personen.

We zullen kijken wat er verder gebeurt met dit nieuwe sociale medium.

woensdag 16 februari 2011

Whoopaa (1)

Gisteren las ik ergens dat er nog een nieuw social medium gelanceerd werd: Whoopaa. Ik kwam het tegen op Twitter met een linkje naar een artikel van Hella Hueck.

Ik wilde me in de ochtend direct aanmelden, maar dat kon nog niet. Ik moest nog 4 uur wachten voor de lancering. Helaas was ik dan aan het werk.

Dan maar in de avond aanmelden. Na een snelle aanmelding was het tijd om in te loggen en Twitter en Facebook te importeren. Een frisse website kwam tevoorschijn, zonder poespas.

Het was eerst nog wel zoeken, maar uiteindelijk is alles netjes gegroepeerd om je profiel aan te passen. Zaken die je bij Facebook in kunt vullen, kan hier ook.

Ook kun je nog kiezen uit thema's om de witte omgeving toch op te fleuren. Hopelijk kunnen er geen Hyves- en MySpace-toestanden gebeuren, zodat er uiteindelijk niets te zien is.

Als er tijd is, dan vandaag maar verder kijken.

dinsdag 15 februari 2011

Toeval(lig)

Vorige week vrijdag kwam een klant naar me toe. Ze had haar pasje drie minuten daarvoor nog gebruikt.

De openstaande registraties had ze betaald en ze had nog boeken verlengd via de zelfservicebalie.

Daar is echt een pasje bij nodig, dus die kon niet ver weg zijn. We hebben nog overal gezocht waar ze was geweest, maar zonder resultaat. Het kon niet zijn dat het pasje spoorloos verdwenen was.

Tenslotte hebben we handmatig de gewilde boeken op de pas gezet met de mededeling dat het pasje waarschijnlijk wel weer terug komt.

Wanneer was niet te zeggen, omdat het altijd een verrassing is, waar een pasje opduikt. Mevrouw zou de volgende keer wel weer langs komen om te vragen of het pasje gevonden was.

De tijd liep inmiddels door en het was bijna sluitingstijd. Mijn collega deed een computer met levende boeken uit en nam de sleutel en afstandsbediening met zich mee.

Ik hoorde de sleutel vallen. Mijn collega kwam weer overeind en vroeg: "Hoe heette die mevrouw met het verloren pasje?" Ik noemde haar naam en die naam stond ook op de pas.

Toeval bestaat niet.

maandag 14 februari 2011

Boekzoektocht

Soms komt het voor dat klanten van de bibliotheek een boek niet meer terug kunnen vinden.

Afgelopen week kwam er iemand met ditzelfde probleem bij het boek "De koe die een ei legde". 

Het boek was al een tijdje verlengd met de hoop dat het toch terug gevonden zou worden. De klant wist dat ze het ingeleverd had. Maar met de zelfservice is het bijna niet te achterhalen. Als een boek niet juist is ingenomen, kan het overal zijn.

Het boek is weer in de kast van de bibliotheek. Iemand anders heeft het boek meegenomen. Het boek is per ongeluk weggegooid. Het boek is onder een bed, een kast of erachter.

Ergens achter een kast, dat was de laatste optie. Haar dochter liet blijken dat er een ander boek bij de post zat. Dus de kans was heel groot dat het boek daar ook lag.

Bij mij kwam er nog een optie binnen. Een collega van Team Jeugd zou het betreffende boek in een collectie hebben. Ik heb haar gemaild en toevallig had ze het boek die week nog gezien.

Eind goed, al goed. Het boek is van de pas van de klant gehaald en heb haar ook gemaild.

Inmiddels had ze al kasten verschoven. Zonder resultaat.

woensdag 9 februari 2011

Google ebooks (1)

Een collega attendeerde me op de mogelijkheden van Bibliotheek.nl. Boeken kunnen daar ook aangevraagd worden, net als de normale Aquabrowser van Ontdekdebieb.nl.

In de Aquabrowser van Bibliotheek.nl staat ook een share-button (o.a. Twitter, Facebook, Hyves, Nujij) en een link naar Google Books.

Nieuwsgierig klikte ik op die laatste link en kom op de informatiesite van het betreffende boek.

Rechts bovenin staat een link Mijn bibliotheek en ik was toch wel benieuwd wat daar achter schuilt. Klik ik erop, komen er al drie ebooks tevoorschijn!

Frankenstein, Pride and Prejudice en Wonderful Stories For Children.

Deze boeken zijn direct te lezen in Google Books. Maar wat blijkt na wat doorklikken... Niet alles is nog te lezen en te koop.

Er is nog veel te doen, maar het ziet er veelbelovend uit. De ebooks zullen te lezen zijn op Android, iPhone/iPad, web en ereaders als een Sony/Nook. Interessant!

vrijdag 4 februari 2011

Blackberryland

Vorig jaar was ik op vakantie in Blackberryland. Ver weg van Nederland, toen Nederlanders nog nooit van Blackberry gehoord hadden.

Het was juni/juli dat ik op Curaçao verbleef. Bijna iedereen had daar een BB. Zelfs kinderen van 10 hadden een smartphone. De meeste vrouwen hadden een roze, paarse of rode hoes erom heen. Een Blackberry hoort nu eenmaal hip te zijn.

Bellen zag ik ze weinig doen. Alleen maar typen met hun duimen, autorijden en typen, heel soms toch even bellen. Oh en ook nog pingen. Het hoofdzakelijke gebruik was toch Facebook en ja dan is een Zwarte Bes handig.

In die maanden was het gebruik van Blackberry's in Nederland nog erg laag. Inmiddels zijn we acht maanden verder en blijkt dat Blackberry de meeste smartphones heeft verkocht in Nederland.

woensdag 2 februari 2011

Spotify op televisie

Elke dinsdagavond heb ik een Glee-date. Ik kijk niet veel televisie meer, maar Glee is echt een fantastische serie.

Kort gezegd worden bekende en onbekende nummers gecovered door een glee club met alle toestanden erom heen met magnifieke humor.

Sommige afleveringen hebben een bepaald thema en gisteravond was het thema: Britney Spears. Verschillende videoclips van Britney werden nagespeeld en nummers werden gecovered.

Zoals een echte commerciële zender betaamt, komt er reclame voorbij. Tijdens deze blokken werd het laatste nummer van Britney gepromoot: "Hold it against me".

Dat is op zich niet raar. Maar wel de melding: "Gratis te beluisteren op Spotify."

Gaan de platenmaatschappijen eindelijk overstag en zien ze (eindelijk) in dat beluisteren belangrijker is dan downloaden?

Twitter brengt (2)

Wat heeft Twitter me tot nu toe gebracht?

- Informatie voor een collega voor een opdracht
- De ontdekking dat dancehall nu ook een workout is
- Geen antwoorden van @TimKuik
- De melding dat ebooks wel uitgeleend mogen worden (via @HansBousie)
- Verbazing van Antillianen dat ik Papiamento ken
- Hulp aan collega met probleem retweeten
- Vermaak over #bzv#tvoh en #xfactor
- Nieuwe interessante mensen om te volgen

dinsdag 1 februari 2011

Sociaal succes van #bzv

Mensen vragen zich af waarom Boer Zoekt Vrouw (#bzv) zo populair is dit jaar. Elk nieuwe kijkcijferrecord wordt een week later weer verbroken.

Er wordt vaak (op televisie) gezocht naar de oorzaak in de uitzendingen zelf, maar mijn mening is anders.

De boeren schijnen braver te zijn, ze hebben geen uitspattingen. Er is geen goede verhaallijn, waardoor het spannend is wat de volgende stap, actie of keuze is.

Ik denk dat het komt doordat er dit jaar veel meer getwitterd, gehyvet en gefacebookt wordt door de kijkers. Alles wordt direct bekritiseerd, geprezen of becommentarieerd door de Twitteraars.

Hoe leuk zijn de kleren van Yvon, wat boer Richard doet, waarom iemand zich afzijdig houdt etc.

Er zal geen enkele Nederlander zijn, die geen #bzv tegenkomt in zijn of haar timeline op zondagavond.

Succes op televisie ligt tegenwoordig niet alleen meer aan de programma's. De invloed van sociale media is groter dan gedacht.