donderdag 9 januari 2014

#Muziekwebluister. Een paar maand later

Zo, ik heb eindelijk tijd om te bloggen. In de trein richting Tilburg pak ik mijn blogmoment. Op de andere dagen ben ik of druk bezig in Rotterdam, of onderweg of aan het werk in de bibliotheken van Noordoost Friesland. De weekenden zijn dan echte rustmomenten.

Ik werk nu al enkele maanden voor Muziekweb en het bevalt me prima. Een afwisselende baan. Het is kantoorwerk, bibliotheken bellen, mailen. Maar ook het samenstellen van promotiepakketten voor de ondersteuning van de promotie van Muziekwebluister in de bibliotheken.

Daarnaast bezoek ik bibliotheken om erachter te komen waarom Muziekwebluister niet werkt. Maar ook, zoals vandaag, waarom Muziekwebluister een succesverhaal is. En tenslotte is het ook een mogelijkheid om Muziekwebluister te introduceren in bibliotheken.

Bijkomende taken zijn ook nog het onderhouden van de sociale media van Muziekweb: Twitter en Facebook.

Een veelzijdige baan, die nooit verveelt.

Collectie
Muziek behoorde lange tijd tot de collectie van de bibliotheken. In de vorm van lp's, later cd's en nu worden deze collecties helaas steeds vaker afgebouwd. Is het dan zaak om alleen de hits nog beschikbaar te stellen of ga je je profileren naar een deskundige bibliotheekcollectie met een bepaald muziekgenre?

Muziekweb heeft in principe alles en leden van de bibliotheken hebben doorgaans de gewenste cd binnen een week in huis. In Rotterdam staat een prachtige collectie, die nog veelvuldig gebruikt wordt door heel Nederland. Elke dag verscheept de expeditiedienst honderden cd's, lp's en dvd's naar de openbare bibliotheken.

Tijdens bezoeken aan bibliotheken hoor ik graag de complimenten voor onze catalogus aan. Alles is er te vinden en alles is goed te vinden. Dat kun je niet altijd zeggen van de streaming diensten die er nu zijn.

Klassieke muziek is uitstekend te vinden, als je weet wat je zoekt.

Terug naar Muziekwebluister. Deze dienst is nog niet zo lang geleden opgestart en nieuwe diensten hebben een aanlooptijd nodig om voldoende te embedden in de bibliotheeksamenleving. Meestal drie jaar.

Dat is nog best een lange tijd te gaan, maar ondertussen staan de bibliotheken ook niet stil. Die schrijven hun muziekcollecties af en herinrichten hun bibliotheken op dusdanige wijze dat muziek er geen plek meer in heeft.

Muziek hoort bij de bibliotheken. Net als tijdschriften, dvd's en luisterboeken. Wil je de laatste editie van Vrij Nederland lezen, dan ga je naar de bibliotheek. Lekker rustig met een kop koffie of thee. Koekje erbij.

Ontdek je muziek
Muziekwebluister vervult die functie voor de muziekliefhebbers onder de bibliotheekbezoekers. Ik kwam het zelf tegen in de bibliotheek van Dokkum.

Daar was een man, wiens vrouw regelmatig in de bibliotheek te vinden was. Zij internet graag en hij kwam een keer mee. Hij zag de banner staan en begon te luisteren.

Helaas ging de bibliotheek dicht, maar hij zou de volgende dag weer komen. Ik heb hem ook uitgelegd dat je via een laptop naar de muziek kunt luisteren.

Heel gemakkelijk via de link Muziekweb.nl/Luister en je hebt de gehele cd-collectie van Muziekweb op je laptop. Je hoeft niet meer te betalen voor je abonnement bij de streaming diensten. Je eigen vertrouwde laptop, waarop je ook nog kunt werken aan andere zaken.

In dit jaar komt er daarnaast ook nog app voor Muziekwebluister. Via Android tablet en iPad kunnen mensen dan naar de gehele collectie luisteren.

Dus een breed scala aan luistermogelijkheden: Vaste pc, laptop en tablet.

In ieder geval is het dan ook zaak voor de bibliotheken om een prachtige plek samen te stellen voor de bezoekers. Want die zijn nog altijd de koning(in) van de bibliotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten