vrijdag 17 januari 2014

Belgisch bezoek

We laten bij Muziekweb graag zien wie we zijn, wat we doen en wat we in huis hebben. In principe is iedereen welkom om een kijkje achter de schermen te nemen.

Zo zijn er al meerdere collega-bibliothecarissen geweest. Dan wel tijdens een workshop, dan wel tijdens een themabijeenkomst over de digitale muziekdiensten voor bibliotheken. 

Is er genoeg animo binnen bibliotheekland, laat het me weten, dan kunnen we wat regelen!

Deze week kwam een Belgische delegatie bibliothecarissen naar Rotterdam voor een bezoek aan Muziekweb en aan de bibliotheek zelf.

Muziekweb heeft de grootste muziekcollectie van Europa en er is al veel werk gestoken in het digitaliseren van muziek. Ruim 450.000 cd's zijn gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld via de website of via diensten als Muziekwebluister.

In Nederland is Muziekwebluister onderdeel van het pakket databanken, wat de inkoopcommissie van de VOB heeft samengesteld. Bibliotheken betalen via het omslagstelsel voor de dienst.

In Belgie is het anders. Daar moeten bibliotheken elk apart een licentie afkopen voor het gebruik van Muziekwebluister. Dat is toch wel een stuk lastiger dan hoe het in Nederland is geregeld. Eigenlijk zou er een Europese wetgeving moeten komen, waardoor de afname van een dergelijke dienst direct goed geregeld is.

In ieder geval waren er gisteren 16 zeer enthousiaste mensen uit het Belgische werkveld op bezoek. Ze werden verwelkomd met een lunch en kregen een rondleiding.

Op het Muziekwebplein, bij de redactie en inkoop en op de Jongerenvloer van de bibliotheek Rotterdam. De algehele mening was dat Muziekweb de zaken goed op orde heeft. Professioneel en centraal. 

Eigenlijk zou men Muziekwebluister direct al willen meenemen naar Belgie, als dat zou kunnen. Door rechtenkwesties kan dat helaas niet.

Na de middagkoffie kreeg de delegatie nog een rondleiding verzorgd door de bibliotheek van Rotterdam.

Met een goed gevulde goodiebag vertrok het gezelschap weer naar het zuiden. Hopelijk kunnen we de diensten van Muziekweb binnenkort ook naar hen brengen.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten