vrijdag 11 oktober 2013

Biebtobieb-dag

Gisteren organiseerden de initiatiefnemers van Biebtobieb.nl een bijeenkomst in het altijd gezellige 's Hertogenbosch om het platform te verbeteren.

Op zich een nobele inzet, omdat er op dit moment weinig lijkt te gebeuren. Er zijn inmiddels meer dan 2000 deelnemers en 187 groepen. 

Ik kwam eigenlijk pas binnenvallen toen de introductie al geweest was. Ik dacht de files rondom Rotterdam te kunnen vermijden, maar tussen Gouda en Utrecht was het nog erger. Ik kwam binnen toen de groepen al druk aan het overleggen waren.

Strategie en Beleid
Blijkbaar was ik al van tevoren ingedeeld in de groep Strategie en Beleid. Daarnaast waren er twee andere groepen samengesteld om te discussiëren over de toekomst van Biebtobieb. De andere groepen waren Gebruikers en Moderatoren. 

Elke groep ging vanuit haar visie een presentatie voorbereiden die later op de dag gegeven zou worden. Onze visie was vooral waar zijn we met Biebtobieb in 2017.

We hebben een aantal drempels kunnen benoemen die we zien waarom Biebtobieb nog niet algeheel geaccepteerd is binnen de bibliotheekwereld.

Dit heb ik uitgewerkt in een document wat uiteraard te vinden is op Biebtobieb, en vind je hier

Online communities
Naast deze activiteiten was de gastspreekster Kirsten Wagenaar aanwezig om een verhaal te houden over online communities. Interessant, maar ook lang verhaal. 

De kern van haar verhaal was dat je een goed plan moet hebben met een doel wat je wilt bereiken met een online community. Ze had het ook over het 'lege kroegsyndroom'. Je kunt misschien wel heel veel leden hebben, maar als ze zien dat er niks gebeurt, gaat iedereen weer weg.

Daarnaast is een groot aantal groepen niet wenselijk. Je moet een structuur vinden en maken wat overzichtelijk is voor vooral nieuwe leden. Zij moeten een plek kunnen vinden waar ze horen. Door teveel groepen heb je kans dat je het niet meer ziet. Groepen waar gewoon niks meer gebeurt, kun je beter opheffen dan er nog mee bezig te zijn.

Het is dus zaak om de boel levendig te houden. Op Biebtobieb blijkt overigens dat het best levendig is. Vooral in de gesloten groepen. Van de 15 meest actieve groepen zijn er 11 gesloten. Dus de gesloten groepen zijn zeker niet erg.

Muziekweb
Ik was er ook in de hoedanigheid als medewerker van Muziekweb. Voor Muziekweb is het idee om alle contactpersonen voor Muziekwebluister en andere geïnteresseerden samen te brengen. Op die manier kunnen ze onderling kennis en informatie delen om hun plekken voor Muziekwebluister beter te maken.

Deze dag was zeker een goede aanzet tot het maken van de Muziekweb(luister) groep. Veel tips en trucs heb ik geleerd. Zo is het zelfs voor een groep belangrijk om een plan op te stellen. Wat wil ik ermee bereiken, hoe doe ik dat en wat kost me dat, etc.

Fysiek
Een belangrijk punt in de Biebtobieb community lijkt me dat het fysiek elkaar tegenkomen erbij moet komen. Als je elkaar alleen maar online spreekt en kennis deelt, krijgt de community nooit de diepere laag die het nodig heeft.

Na de afsluitende borrel was het weer tijd om naar het noorden te reizen. Niet alleen was het nuttig voor Biebtobieb, maar ook om nu eindelijk mensen in het echt te zien, in plaats van online via Twitter. Een prima start om fysiek bijeenkomsten te organiseren voor/door/met leden van Biebtobieb.

dinsdag 8 oktober 2013

Tweede themabijeenkomst Digitale muziek in de bibliotheek

Wat kan ik eigenlijk nog toevoegen aan mijn vorige verhaal van afgelopen juni?

Weinig. De kern van die bijeenkomst was dezelfde als van vandaag. Rob Bruijnzeels sprak in plaats van Frank Huysmans en gelukkig vond hij ook dat muziek in de collectie van een bibliotheek hoort.

Belangrijk punt in zijn presentatie was dat we tegenwoordig als bibliotheek meer een verbinder in de samenleving moeten gaan fungeren. Je ziet de 'gebruiker' niet meer echt als een klant die alleen wat haalt, maar ook vooral een die iets brengt. Je bent als bibliotheek samen bezig om 'het volk te verheffen'.

Na de inspirerende sprekers Rob en Rob (Maas) was het de beurt aan mijn collega Jan Speyer, die vooral de praktische zaken benoemde die we als afdeling communicatie van Muziekweb kunnen bieden.

Kern van zijn verhaal was en is dat we als Muziekweb alle ondersteuning bieden die bibliotheken nodig hebben. Ook ontvangen we graag feedback van bibliotheken over wat er beter kan en wat juist niet werkt.

Na de lunch ging de hele groep naar het Muziekwebplein in de bibliotheek van Rotterdam. We lieten hen de jongerenvloer zien, waar comfortabele luisterbanken staan. Maar niet te vergeten lieten we ook zien hoe cd's nu eigenlijk gedigitaliseerd en beschreven werden.

Tenslotte eindigden we de dag met koffie, thee en gebak.

En wat nu verder?

Heel veel werk! Om Muziekwebluister tot een succes te maken hebben we veel werk te doen. Maar dat is juist een prachtige uitdaging.

Muziek was altijd een vanzelfsprekend deel van de collectie. Door alle bezuinigingen en beslissingen zijn de muziekcollecties verdwenen.

Waar anders vind je nog een collectie van bijna een half miljoen cd's? In elke bibliotheek met Muziekwebluister.

zaterdag 5 oktober 2013

E-books zonder privacy

Er is nogal wat ophef over het doorsluizen van de aankoopgegevens van e-books aan BREIN. Deze gegevens moeten dan twee jaar bewaard worden.

Maar in hoeverre ben je gewaardborgd dat er niets anders met die gegevens gebeurt?

Stel je doet een studie naar terrorisme. Je zoekt op internet naar bepaalde informatie en komt uiteindelijk bij een Nederlandse e-book handelaar uit.

Je zoekt een paar boeken uit die daar over gaan en koopt ze. De gegevens blijven bewaard voor twee jaar.

Je maakt je scriptie af, maar je gegevens staan nog in de database. Het is inmiddels duidelijk dat in het kader van terrorismebestrijding heel internet afgezocht wordt.

Dan kom jij in beeld. Men wil meer weten over je achtergrond en komt via de database erachter dat je de boeken hebt gekocht. Verder kunnen ze zien welke bladzijden je hebt gelezen, herlezen etc. etc.

Dit alles geeft aanleiding om je te arresteren voor het beramen van terroristische activiteiten.

Leuke privacy. Oh wacht, we hebben ook nog de e-books van de bibliotheken natuurlijk. Wat kunnen we daaruit halen? Nog meer informatie.

Hoe anders is het als je papieren boeken koopt en leent. Die gegevens zijn niet te traceren. Of tenminste een stuk moeilijker.

Hoe ver willen we gaan? Hoe groot moet Big Brother worden in de toekomst?

Al met al is het natuurlijk een gevaarlijke ontwikkeling en ik ben benieuwd in hoeverre mensen e-books gaan aanschaffen dan wel lenen.

Ik blogde hier ook al over in augustus met de titel Fuck ebooks maar de recente ontwikkelingen, samen met watermerken, maken het steeds onaantrekkelijker om iets met e-books te gaan doen.