maandag 30 september 2013

De destructie van de bibliotheek

Ik heb inmiddels het gevoel dat de bibliotheken zichzelf uithollen. Een destructieve instelling die al langer ingezet is, maar nu wel zichtbaarder wordt.

Wat bedoel ik dan? Alles gaat toch zo goed in bibliotheekland? Behalve dan de bezuinigingen en de kentering naar het digitale vlak.

Maar er speelt nog meer. Niet alleen die zaken hollen het bibliotheekland uit. Ook de inzet van jonge(re) medewerkers lijkt steeds minder van belang.

Tuurlijk zijn er genoeg jonge bibliotheekmedewerkers, maar die werken nu niet op de afdelingen waar het over gaat. Initiatieven worden onder de tafel geveegd. De inspanning van jonge medewerkers wordt wel gewaardeerd, maar tot een zekere hoogte.

Is dat motiverend? Denk het niet. Ik hoor inmiddels verhalen van jonge collega's die stiekem toch buiten de bibliotheekwereld kijken. Logisch? Ja, nogal.

Is het erg? Ja, heel erg! Wil je verder komen in deze tijden van innoveren en vernieuwingen, dan is de input van jonge medewerkers van levensbelang.

We kunnen putten uit de ervaringen van het verleden. We kunnen leunen op de retailgedachte. Maar het verleden geeft geen garantie voor de toekomst. Vooral resultaten niet.

De jongere medewerkers hebben die ervaring niet, maar wel de nieuwe focus die we nodig hebben. Nieuwe activiteiten, nieuwe inrichtingen, nieuwe richtingen.

Ondertussen is de uitholling ook bezig door fusies en samenwerkingen. Goede mensen raken hun baan kwijt en die ben je voor altijd kwijt.

Er zijn natuurlijk mensen die afwachten totdat de grijze golf uit de bibliotheekwereld is geweest. Maar door de bezuinigingen kan het zijn dat die banen juist niet meer opgevuld hoeven te worden.

Willen we de jongere medewerkers nog behouden in bibliotheekland is het belangrijk om ze handvaten te geven. Te motiveren om hun ideeën tot uiting te brengen. Hen serieus nemen met hun plannen.

Op dit moment zijn er teveel eilandjes die met hand en tand verdedigd worden. Niemand wil zijn of haar baan kwijt. Het is dan logisch dat de jongere medewerkers hun heil ergens anders zoeken.

En die krijg je nooit meer terug. Ook niet als de grijze golf weg is.

De destructie van de bibliotheek van binnenuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten