maandag 5 augustus 2013

Bibliotheekbehoeften

Bibliotheken proberen juist tegenwoordig aan te tonen wat hun bestaansrecht is in deze snelle tijden. De ene doet dit met lezingen, debatten. Anderen proberen de behoeften van de bezoekers te bevredigen met het maken van nieuwe inrichtingen.

Waarom iemand naar de bibliotheek gaat is heel wisselend. De een zoekt informatie over zijn persoonlijke geschiedenis, de andere persoon leest romantische boeken om in een andere wereld weg te zwijmelen.

Je kunt heel moeilijk dé bibliotheekbezoeker definiëren. In een grote stad als Amsterdam komen de bezoekers voor andere behoeften dan voor iemand die op het Friese platteland woont.

De kern(taak) van bibliotheken is hetzelfde: Op een laagdrempelige manier de behoeften bevredigen.

In de digitale wereld kunnen de stakeholders heel andere gedachten hebben over hoe die behoeften bevredigd dienen te worden. Gelukkig zijn er nu ook mogelijkheden om zelfs digitaal te lezen, maar niet iedereen zou dat toejuichen.

We hebben op dit moment de Vakantiebieb app, wat een groot succes is. Maar dit kan ook de valkuil van de bibliotheek worden. Immers, omdat het een groot succes is, kunnen beleidsmakers nu juist denken: De leners willen digitaal lenen en lezen!

Maar zo werkt het niet.

De cd heeft de afgelopen decennia grote furore gemaakt in de muziekwereld. Echter zijn er nog veel liefhebbers van vinyl.

Is vinyl verdwenen? Nee. Juist omdat er nog liefhebbers zijn die muziek op deze muziekdrager kopen.

Zo zal het ook gaan met de fysieke bibliotheken. We kunnen nu veel digitaal aanbieden en er gaat nog veel meer aan komen.

Echter moeten we nooit de mensen vergeten die nog een papieren boek willen gebruiken om hun behoeften te bevredigen.

Op die manier is het belangrijk om de collectie (in elke vorm!) goed en laagdrempelig te maken en te houden. Voor een kleine persoonlijke vergoeding is het nu al mogelijk om dit te bewerkstelligen. Voor de toekomst moeten we dit zeker blijven onderhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten