zondag 16 juni 2013

E-bookplus of -min

De digitale bibliotheek krijgt eindelijk een betaalde vorm. Je mag 18 e-books streamen voor 20 euro extra op het abonnement van de fysieke bibliotheek.

Tot nu toe kunnen er al e-books gestreamd gelezen worden zonder er extra voor te betalen. Dit weekend heb ik een moeder blij gemaakt met de huidige collectie van streaming e-books. Dat is voor de vakantie een aardige collectie.

Maar dan komen we straks met een dienst e-bookplus. Voor € 20 kun je slechts 18 e-books lezen. En wat nu als je de dienst niet kunt waarderen, maar je hebt toch al twintig euro afgetikt?

Is de dienst overdraagbaar naar een ander lid? Waarschijnlijk niet. Je kunt net als met fysieke boeken je logingegevens delen met anderen, zodat je er vanaf bent of je kunt e-books delen. Dus er zijn wel mogelijkheden.

Beter en aantrekkelijker lijkt me een kleine bijdrage van € 2,50 op het normale abonnement, waarbij je per e-book een bedrag afrekent. Mocht de collectie tegenvallen of het werkt niet goed, dan ben je hooguit € 3,50 kwijt aan deze dienst.

Twintig euro extra op een abonnement van ongeveer € 40-50 is toch best prijzig. Voor veel mensen zal het een reden zijn om geen gebruik te maken van deze e-bookplus dienst.

Ander punt is dat als je gebruik wilt maken van deze dienst, is dat je eerst lid moet zijn van de fysieke bibliotheek. Je kunt niet als niet-lid deelnemen aan e-bookplus. Je kunt nieuwe leden dus ook niet bereiken.

En wat als je nieuwe leden inschrijft? Die mensen komen voor de fysieke bibliotheek en je zult ze afschrikken als ze te horen krijgen dat ze 50% meer kunnen betalen voor e-books.

Deze dienst in deze vorm lijkt me geen aanvulling te zijn op de dienstverlening van de bibliotheek. Mensen komen voor een lage prijs om boeken te lenen bij de bibliotheek. Als bibliotheek horen daar ook e-books bij, maar niet voor de prijs van 20 euro met de beperking van 18 titels.

Als landelijke bibliotheek zou je het anders best kunnen verkopen dat je het bibliotheekabonnement verhoogt met € 2,50 omdat we e-books uitlenen dan wel streamen.

Hoe dan ook, er moet nog heel wat bijgeschaafd worden aan de dienstverlening van e-books aan bibliotheekleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten