maandag 25 maart 2013

De bibliotheek in school

Ik heb de afgelopen tijd veel geblogd over muziek. Patrick 23 Dingen is niet alleen voor de bibliotheken, maar ook voor de muziek die ik zelf prachtig vind. Bovenal muziek waarvan ik denk dat het gepromoot moet worden in Nederland.

Maar nu terug naar de bibliotheken. Ik vervang op dit moment een collega die zelf niet in staat is om schoolboeken naar schoolbibliotheken te brengen en op te halen.

Ik ben nu bij de derde school geweest en ik moet zeggen dat je met een schoolbibliotheek een goede ondersteuning kunt bieden voor de jeugd.

Ik zal eerst even een korte schets maken van de situatie hier in Noord(oost) Friesland. Een aantal jaren geleden was er geen geld meer voor bibliobussen, die eerst de bibliotheekfunctie ondersteunden.

Als alternatief kregen de basisscholen in deze regio elk een schoolbibliotheek. Betaald met subsidiegelden en op dit moment ondersteund door de gemeenten. Inmiddels is hier de Regiovisie van kracht en worden openbare bibliotheken gesloten. Waar een openbare bibliotheek gesloten wordt, worden schoolbibliotheken geopend.

De kinderen moeten wel laagdrempelige toegang krijgen tot boeken en informatie. Gelukkig behouden ze dat ook. De schoolbibliotheken worden onderhouden door vaak 'biebmoeders', vrijwilligers die de uitleningen en innames verzorgen, of de directeur of de leerkrachten. Elke school is vrij om te bepalen hoe zij dit regelen. Natuurlijk krijgen ze nog tips en trucs van de bibliotheekorganisatie.

Dit bezoek was nu de derde keer voor mij en het blijft me verbazen hoe blij de leerkrachten en ook de kinderen zijn met nieuwe boeken. Daarvoor doe je toch je werk? De kinderen konden niet wachten totdat ze de strips konden lenen, de Grijze Jager serie en de Geronimo Stilton boeken.

Maar soms zit er ook een keerzijde aan deze boeken. Niet alle ouders zijn gecharmeerd van dit soort boeken. Het is natuurlijk wel een christelijke omgeving waarin de bibliotheken werken.

Ondertussen zijn de schoolbibliotheken een baken in de scholen aan het worden. Elk half jaar worden nieuwe boeken geleverd en krijgen de schoolbibliotheken even een opfrisbeurt door de oudere en de niet-uitgeleende boeken eruit te halen.

Niet te vergeten worden wij weer ondersteund door een team Jeugd op kantoor, een team Media, die de collectie in de gaten houdt. Maar ook in Leeuwarden bij de Bibliotheekservice Fryslan wordt hard gewerkt om de schoolbibliotheken tot een succes te laten maken. Ook worden leesco├Ârdinatoren ingezet zodat de kinderen een goede keuze te kunnen maken in de grote collecties en zodat de kinderen lezen ook echt leuk gaan vinden.

Onze directeur Jouke Bethlehem, die dit geïnitieerd heeft, heeft dezelfde plannen in Noordwest Friesland, waar ook zwaar bezuinigd moet worden op het bibliotheekwerk. Lytse (kleine) Biebs worden daar opgeheven, waarna de kinderen ook daar op school een eigen bibliotheek kunnen krijgen.

Desondanks de grote afstanden hier op het Friese platteland blijven op die manier de boeken dichtbij de kinderen.

Gelukkig maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten