maandag 21 maart 2011

Schilder de stad rood!

De titel zegt het al: Paint the town red. Het is het debuutalbum van Secret Rendezvous. Bestaande uit @sausbei en @musiex, respectievelijk Remi Lauw en Sietske Morsch.

In hun vorige leven heetten ze nog Talking Loud, waarmee ze de basis legden voor dit album. Psychedelische rock/soul noemen ze hun huidige stijl. Was het op hun eerste naamloze EP nog meer ouderwetse soul, nu is het van alles wat.

De basis van Talking Loud is nog zeker te horen, maar dit nieuwe geluid is nog herkenbaarder dan het vorige.

Genoeg over het verleden. Ik kon de verleiding niet weerstaan om het album te beluisteren op de 3voor12 Luisterpaal. De bass knalt al door mijn lichaam als ik begin met het eerste nummer "You either get it or you don't". Funky geluid met toch de heerlijke stem van Sietske, wat overgaat naar nummer twee, de eerste single "Just One More Thing". Van dat nummer gaan de speakers nog rauwer worden van de bass. De outro is een groot galmend genot.

De titeltrack is moeilijk te omschrijven, je kunt horen dat er verschillende stijlen door elkaar gebruikt zijn. Deze mix komt echt heerlijk tot zijn recht, als het nummer verder verstrijkt.

Op het album zijn verschillende korte nummers te horen, wat ruimte overhoudt voor langere nummers, denk aan 5 minuten. "If You're Hesitating" is zo'n nummer, wat nooit te lang kan duren, de vocalen van Sietske laten het nummer op een heerlijke manier wegglijden. Het opvolgende nummer "Jealousy" is eveneens meer dan 5 minuten lang.

Dan komen de korte "Cruise For A Minute" en "Cyberlove" aan de beurt. Na de uptempo nummers is er even een afkoelperiode op het juiste moment. 

"For The Sky" is een nummer dat stiekem ook rustig begint, maar de spanning wordt heel langzaam opgebouwd. Het is bijna niet te horen, maar de energie zit er wel. Na een korte intro knalt het volgende nummer "Secret Rendezvous" erin. Verschillende samples worden in dit nummer gebruikt, precies passend bij het nummer.

Een love song is "Always Get So Clumsy" wel te noemen. Als ze hiermee het publiek niet aan het dansen krijgen, dan weet ik het ook niet meer. "Wacko" doet zijn eer wel aan, het nummer is aan het spelen met je gevoel. Gaat het nummer openlijk de ene kant op, op de achtergrond is er de andere kant te horen. Eveneens een lang nummer, wat niet verveelt met psychedelische invloeden, erg wacko dus. Maar zeker niet slecht.

Een kort uptempo nummer is daarna "Trouble" wat moeiteloos overgaat in "Keep It Moving" met zware gitaren en een heerlijke bass.

Tenslotte is er het nummer "What Do We Know" waarbij je denkt dat er buiten kinderen spelen, maar toch echt opgenomen in de buitenlucht. "For Tjerk" staat er op de cd-hoes wat betekent dat dit nummer een speciale betekenis heeft. Dit nummer is inderdaad een indrukwekkend slot van het album.

Ik heb inmiddels het album driemaal beluisterd en het blijft een boeiend album. De muziek is moeilijk te omschrijven als één stijl, het is inderdaad soul, maar ook psychedelische rock. Ze hebben hun eigen geluid, hun eigen looks, hun eigen view.

Als ze dit voort kunnen zetten in een live setting, dan is er echt een grootse band opgestaan. Maar eigenlijk ben ik daar wel van overtuigd. 

Secret Rendezvous hoeft geen geheim meer te zijn in de wereld.

CD-release is op 22 maart in Heidegger, Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten