woensdag 26 juni 2013

Themabijeenkomst Digitale muziek in de bibliotheek


Vereerd als ik was, kreeg ik van Muziekweb een uitnodiging om gisteren de themabijeenkomst "Digitale muziekdiensten in de bibliotheek" bij te wonen.

Superinteressant natuurlijk, omdat muziek en bibliotheken elkaar nu nog meer digitaal gaan opzoeken door middel van eMuziek.nl, Muziekwebluister en de website Muziekweb.nl.

Ik probeer een kleine impressie te geven. Waarschijnlijk komt er op Bibliotheekblad.nl nog wel meer informatie, maar hierbij mijn visie. 

Internet
Als eerste spreker kwam Frank Huysmans aan de beurt en hij legde de zere vinger bij internet. Online kun je alles vinden, ook de lyrics (al dan niet perfect), de basis notenpartijen, de muziek zelf, via Spotify. Maar dat zijn juist de basale dingen waar je als muziekprofessional en echte muziekliefhebber weinig aan hebt.

Aan de echte duiding, de context en de verbanden tussen muziek(stukken) kunnen juist de bibliotheek veel betekenen is de strekking van zijn verhaal. Dit verhaal is trouwens terug te lezen op zijn blog Ware Kennis. Echt een aanrader!

Na Frank kwam Rob Maas aan het woord. Hij vertelde over het onstaan van de muziekbibliotheek in Rotterdam en hoe men over ging van LP via cassette en cd naar tegenwoordig internet.

Terwijl we in de bibliotheek veel spreken over ontlezing, heeft hij het over ontluistering. Tegenwoordig draait alles om de commercie en het smalle spectrum waar de muziekindustrie op draait. De hits kunnen overal en altijd beluisterd worden. Maar de verdieping en de verbreding van het luisteren naar muziek wordt steeds minder belangrijk.

Er wordt volgens Rob met minder aandacht naar muziek geluisterd. En willen mensen dat wel, dan kunnen ze nu gebruik maken van Muziekwebluister in de bibliotheek. Echter moeten de faciliteiten daarvoor wel voldoende zijn! Genoeg aandacht ervoor met comfortabele plekken om uren muziek te kunnen luisteren.

Diensten
Jan Speyer nam het woord daarna over en sprak over de diensten die Muziekweb aanbiedt. De cijfers waren moeilijk te lezen, maar er wordt best veel gebruik van gemaakt, Amsterdam en Rotterdam zijn grootverbruikers qua muziekstreams.

Van de 160 basisbibliotheken maken er nog maar 95 gebruik van Muziekwebluister en dat kunnen er nog meer worden. Werk aan de winkel.

Muziekweb blijft niet stil zitten en ontwikkelt nu spelletjes voor tijdens het muziek luisteren. Daarnaast komt er een app waarmee mensen binnen de bibliotheek op hun eigen smartphone of tablet Muziekwebluister kunnen gebruiken.

Tenslotte kwam Bart van Aanholt van de Bibliotheek van A tot Z aan het woord over de ervaringen. Wat hij aangaf is dat het gebruik van de koptelefoon aanstekelijk werkt. Er komen meer bezoekers die gebruik maken van MWL, maar ondertussen luisteren mensen steeds minder tracks per keer.

Verder
Na de sprekers kwam er niet echt een discussie, maar meer een vragenvuur op Margreet Teunissen en de CDR/Muziekweb. Daar kwamen nog wel interessante dingen naar voren.

Zo is Muziekweb bezig met lokale partijen zoals een ziekenhuis en een conservatorium, om hun diensten verder uit te breiden.

Studenten blijken meer te hebben aan de collectie van de CDR dan aan die van de hogeschool Codarts zelf. Op zo'n moment moet je natuurlijk dwarsverbanden leggen en elkaar versterken.

Daarnaast kwam naar voren dat eMuziek.nl op Flash draait omdat de platenmaatschappijen dat eisten van Muziekweb. Echter komt er eind dit jaar een HTML-versie, zodat ook op tablets en smartphones de website te gebruiken is. En heel slim is er eerst een major platenmaatschappij aangetrokken om de kleinere te laten volgen.

Echter komt er nu zoveel nieuwe muziek bij, dat de redactie van Muziekweb/CDR druk doende is om alles te duiden en te beschrijven.

De focus ligt bij Muziekweb dan ook vooral op de minder beschikbare muzieksoorten. Niet de muziek die je nu dagelijks op de radio hoort, maar juist de parels en de miskleunen uit de muziekwereld.

Afsluiting
De ochtend werd afgesloten op grote hoogte met een lunch, waarna we de Muziekbibliotheek zelf mochten bezoeken.

Rob Maas demonstreerde daar met trots de nieuwe uitleenmuur, waarbij mensen op een gemakkelijke manier hun aangevraagde cd kunnen meenemen.

Voor de bezoekers zijn er daarnaast heerlijke plekken om de muziek te beluisteren, waar ook goed gebruik van gemaakt werd.

Met koffie en gebak in de maag hebben we deze interessante dag mogen afsluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten