dinsdag 27 oktober 2015

Het S-woord bij @Bieb024

Vandaag was ik op bezoek in Bibliotheek Gelderland Zuid, vestiging Mariënburg in Nijmegen. Ik had hier een afspraak met Marjolein Hordijk.

Marjolein kwam ik al tegen tijdens de opening van de Jongerenmaand. En we twitteren nog wel eens over en weer. Ze houdt zich bezig met o.a. de muzikale programmering in de bibliotheek.

Door reorganisaties moest er wat gebeuren in deze bibliotheek. Door deze vervelende omstandigheden kwam er wel nieuwe energie in de organisatie.

Een nieuwe inrichting en roeien met de riemen die de medewerkers hebben qua menskracht. Hulde daarvoor!

Muziek
Waar in het verleden activiteiten soms geannuleerd moesten worden, loopt het inmiddels storm. Door een goede invulling van de ruimte zijn de activiteiten middenin de bibliotheek. Een vrij toegankelijk podium, waar ruim 160 mensen kunnen zitten en nog veel meer kunnen staan.

Wat me opviel van haar werkwijze in Nijmegen is dat ze gewoon overal contacten heeft binnen haar werkgebied. Contact bij Podium A, bij B, theater C en ook nog eens bij Festival D, E en F...

Persoonlijk contact is belangrijk. Weten met wie je mailt en belt. Daarnaast een (kleine) plek proberen te krijgen op een festival. Laat op een festival zien wat je de festivalbezoekers te bieden hebt. "Dit hebben we, maar als je naar de bibliotheek komt, hebben we nog veeeel meer!"

Haal de festivalbezoekers de bibliotheek in. En dat gaat niet in één keer, maar duurt een tijd. Heb dus ook geduld.

Educatie
Inmiddels staan ook scholen in de rij voor Marjolein om samen te werken met de bibliotheek. En dan wordt het moeilijk om tegen alles Ja te zeggen. Keuzes moeten gemaakt worden en dan moet je ook samenwerkingspartners teleurstellen.

Ga langs
Wil je meer weten over de werkwijze van Marjolein, ga naar Nijmegen! Ik heb bijna 3 uur met Marjolein gesproken en ze wil graag haar kennis en kunde delen met de bibliotheekwereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten