dinsdag 10 december 2013

Klantgericht bezig zijn als @Muziekweb

Vandaag kwam ik onderstaande tweet tegen van @OBAmsterdam.
Wat wil nu het geval, Muziekweb heeft een prachtige en tijdloze themafolder ontwikkeld over Mahler. Deze kun je hier online lezen.

Daarnaast is er een heel scala aan themafolders. De andere themafolders over moderne en klassieke muziek zijn in dit totaaloverzicht te vinden.

Ik beantwoordde de tweet van OBA met onderstaande. Als we iets versturen via landelijk transport kost het toch langere tijd.

Maar mijn collega attendeerde me erop dat we ook een spoedzending kunnen doen via de post. Dus toen besloot ik maar om de OBA te bellen, mocht er alsnog interesse voor zijn.

Ik kreeg mevrouw Bartelds aan de telefoon, die me weer doorverwees naar de bibliotheek in de Indische Buurt. De accountmanager die de lezing organiseerde moest ik namelijk spreken.

De betreffende bibliotheek belde ik en de accountmanager was er niet. Gelukkig kreeg ik wel direct de juiste persoon aan de lijn die donderdag de lezing begeleidt.

Hij zag zeker ook de toegevoegde waarde voor de themafolder in en ik mocht een stapel opsturen. Samen met voorbeelden van de andere themafolders moest het nog op de post.

Dat was toch een ander verhaal. De post in de bibliotheek van Rotterdam was al opgehaald. Dus ik moest wel op zoek naar een brievenbus. Aangezien ik de omgeving nog niet helemaal ken, duurde het even voordat ik de brievenbus vond.

De opening bleek al preventief kleiner gemaakt te zijn. Het poststuk moest daarom naar het postkantoor. En waar die zit, wist gelukkig een collega me te vertellen. Uiteindelijk is het wel goed gekomen.

Hopelijk kunnen de bezoekers aankomende donderdag genieten van de themafolder.

Tenslotte heb ik @OBAmsterdam ook weer ingelicht.


Overigens geldt dit voorbeeld voor alle andere bibliotheken in Nederland.

Muziekweb kan namelijk voor muziekbijeenkomsten, lezingen etc. gemakkelijk themafolders toesturen.

maandag 2 december 2013

Op de koffie bij @ErnaW

Het zat er al een keer aan te komen dat ik koffie zou drinken in het Alkmaarse. Vandaag was het eindelijk zo ver.

In de hoedanigheid van Muziekwebluister-meneer ga ik later nog een bezoek brengen aan de bibliotheek van Heerhugowaard in het voorjaar. Maar vandaag had ik sowieso een afspraak in Hoorn, dus een afspraak in Alkmaar is zo gemaakt.

Volgens de TomTom kon je er moeilijk komen en dat bleek ook wel. Ik reed voorbij de parkeergarage en moest dus omrijden, lekker handig in Alkmaar.

In ieder geval, Alkmaar heeft een mooie bibliotheek. Ja, inderdaad in retail. Het Overijsselse concept. Lichte kleuren, tafels in de kleuren van gestapelde boeken etc.

Erna vertelde over de keuzes die je moet maken om een bibliotheek weer aantrekkelijk te maken. Kies je dan voor ellelange discussies met een architect of kies je voor een pasklaar (niet kant en klaar) concept?

In deze tijden kun je dan soms beter kiezen voor een concept wat al staat, wat bewezen heeft te werken en wat uiteraard ook geld kost. En geld kun je maar één keer uitgeven. Dus doe het dan bewust.

In ieder geval is de bibliotheek van Alkmaar een aantrekkelijke plek om te vertoeven. Heerlijke koffie kun je er krijgen. Kranten zijn er in overvloed, ik zag zelfs een Turkse liggen. Een (open) podium voor diverse doeleinden, waarmee je doelgroepen kunt aantrekken, die je normaal niet in de bibliotheek ziet.

Een heus medialab erbij, voldoende pc's, maar ook werkplekken. En zelfs stilteruimtes zijn er aanwezig.

Een mooi voorbeeld hoe de ontwikkelingen veranderen van het uitlenen van boeken naar een plek waar je kunt verblijven op de manier die je zelf prettig vindt als bezoeker.

Het ging niet alleen over retail natuurlijk. Ook over de ontwikkelingen en struggles die je hebt als bibliotheekmedewerker en directeur.

Natuurlijk bracht ik Muziekwebluister onder de aandacht, maar het is ook goed om te kijken naar bibliotheken waar het in eerste instantie verdwijnt.

Na dit fijne onderhoud in Alkmaar was het tijd om naar Hoorn te gaan.

Back to business. Een introductie van Muziekwebluister.