maandag 7 november 2011

Hema en biebreader



Ik had vandaag een interessante Twitter dag. Ik kom tijdens mijn werk in de bibliotheken niet echt toe aan twitteren, daarom is een dag als deze zonder meer interessant en handig.

Belangrijk nieuws van de afgelopen dagen is dat Hema boeken gaat verkopen via hun website. Ze verkopen al een ereader en soms boeken in de winkels. Maar Hema verkoopt nog geen collectie van 800.000 titels en verstuurt deze zonder verzendkosten. Een grote concurrent voor Bol.com en de bibliotheek wordt gedacht.

Maar waarom een concurrent voor de bibliotheek? De boeken via Hema kosten nog steeds geld. Een lidmaatschap van de bibliotheek kost nog net zoveel als twee boeken via de Hema webshop. De bibliotheek kan net zo goed samenwerken met Hema. Laat de boeken maar ophalen bij een vestiging. Vandaag gereserveerd, morgen ophalen.

Op Twitter kwam ik nog op een ander idee, want als Hema nu in ebooks en ereaders gaat, waarom gaan de bibliotheken daar niet in mee?

De leden van de bibliotheken zijn een grote markt voor leveranciers van ereaders. Noem het de biebreader, beding (landelijk!) een fikse korting op de prijs, laat mensen inschrijven op de verkoop, niet-leden worden lid en kunnen ook meedoen en verkoop de biebreader.

Maar er is een grote MAAR!

Eerst moet de content (titels) kloppen en beschikbaar zijn. Zolang dat niet geregeld is tussen de bibliotheken en de uitgevers en schrijvers, kan de biebreader er ook niet komen.

Al kan een dergelijke actie met een ereader wel de push zijn die nodig is om het convenant tussen uitgevers en bibliotheken klaar te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten