zaterdag 20 juni 2015

Bange bibliotheken

Het is toch wel wat in bibliotheekland. Het rommelt. Niet alleen in de lokale bibliotheek, maar ook in de landelijke bibliotheek. Of eigenlijk bibliotheken? Bij de VOB gaat het volgens mij niet zo lekker.

Voorzitter gaat weg, directeur is al weg en 63% van de bibliotheken keert zich tegen vernieuwing in de bibliotheekwereld. Vernieuwing die in de bibliotheekwet vastgeklonken zit.

Maar nee, we moeten weer verder discussiƫren over de concurrentie dat de landelijke digitale bibliotheek is voor de fysieke lokale bibliotheek.

Het is niet alleen een kwestie van concurrentie, maar ook een kwestie van geld. Geld voor lokale bibliotheken wordt ingezet voor landelijke projecten. Lokale bibliotheken zijn bang om dat geld kwijt te raken, zonder er iets voor terug te krijgen. Ik kan me er alles bij voorstellen.

Echter moeten we onze eigen toko met hand en tand verdedigen? Zijn bibliotheken zo bang voor het digitale? Uiteraard gaat er veel geld naar landelijke projecten, maar mensen blijven naar de lokale bibliotheek komen.

Uiteindelijk zal het digitale het echt niet winnen van de fysieke bibliotheek.

Daarnaast de landelijke pas. Waarom moet dat allemaal zo moeilijk? Stel in dat je kunt inloggen met je Digid, krijg een pas toegestuurd door de Koninklijke Bibliotheek en ga lenen in Nederland. Je betaalt via de lokale bibliotheek, op basis van je postcode met de bijgevoegde acceptgiro. Bibliotheken blij, Koninlijke Bibliotheek blij.

Lijkt het erop dat bibliotheken niet verder willen in deze nieuwe wereld? Mensen willen gemak, maak het dan landelijk beschikbaar. Niet teveel poespas. Nu wordt er teveel gedacht dat alles bij elkaar gebracht moet worden. Maar alles is al bij elkaar bij de gemeenten, Belastingdienst en de overheid, inloggen met je Digid. Maak het systeem zo dat de gegevens gewoon doorgestuurd worden naar de Koninklijke Bibliotheek. En dat systeem is er al: IAM.

Hoe dan ook, onbegrijpelijk is dat bibliotheken hun lokale plekken willen behouden. Informatie bij zich willen houden en hun klanten. Klanten kijken nu al buiten de muren van de bibliotheken.

Desondanks, maak dan de service beter en ga niet zeuren om de vernieuwing te vertragen.

Ik wens de bibliotheken in ieder geval veel succes in deze zeer disruptieve (op alle vlakken) tijden. Binnen en buiten de muren van de bibliotheken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten