donderdag 25 april 2013

De eerste indrukken van eMuziek

De ontwikkelingen in de digitale bibliotheekwereld gaan nu toch wel snel.

Digileen
Eindelijk is nu ook eMuziek.nl online gegaan. Eerder was Digileen in de lucht, waarover ik al eerder blogde: hier en hier.

In aanloop van eMuziek is Digileen offline gegaan. Digileen was een initiatief van Muziekweb.nl, terwijl eMuziek een samenwerking is tussen Muziekweb en Bibliotheek.nl

Voor Digileen had je een speciale speler nodig, die je moet downloaden en installeren. Voor eMuziek heb je dat niet nodig. Via de website is er een speciale muziekspeler, waarmee je je afspeellijst afluistert.

Inloggen
Wat eerst opvalt is dat je inlogt met bibliotheekpas. Niet iedereen heeft die bij de hand, maar dit nummer geeft je gelukkig (!) steeds meer toegang tot de content van de bibliotheken. Na registratie moet je je bibliotheekgegevens even controleren, waarna je de digitale collectie kunt ontdekken.

Er is wel een landelijke restrictie. Er mogen 'slechts' 40.000 gebruikers tegelijk gebruik maken van eMuziek. Elke gebruiker mag per maand 150 nummers streamen en elk nummer mag slechts 5 maal beluisterd worden. Die laatste beperking had Spotify ook, maar is inmiddels er weer af. Als je uitrekent, heb je per maand ongeveer 10 uur gratis muziek.

Muziekstijlen
Waar Spotify en Deezer je vooral proberen te verleiden met hitlijsten, nieuwe 'aanwinsten' en apps van derden, gooit eMuziek het over een andere boeg: Muziekstijlen.

Op de homepagina komt de inmiddels vertrouwde landelijke bibliotheek huisstijl je tegemoet met de secties Uitgelicht, Muziekstijlen, Nieuw toegevoegd en Nieuws.

De hoofdstijlen zijn: pop, klassiek, jazz, wereld, landen. Elke stijl is daar weer onderverdeeld in substijlen en de echte muziekstijlen. Bijvoorbeeld: wereld - afrikaans - afrobeat. Als je dan de uiteindelijke muziekstijl aangeklikt hebt, krijg je informatie vanuit Muziekweb over de betreffende stijl met de bijbehorende artiesten en albums.

Als je het album aangeklikt hebt, komt er een pop-up met informatie over het album, vaak een recensie, de tracklist en de mogelijkheden om dit album af te spelen.

Er zijn hooguit drie mogelijkheden om de muziek te beluisteren: Het album kopen (via iTunes), het album beluisteren (als eAlbum via eMuziek) of het album lenen (via Muziekweb). Niet elk album is namelijk te beluisteren via eMuziek in verband met de auteursrechten.

Je kunt verder informatie vinden over de artiest door middel van een korte biografie. Daarnaast kun je alle muziek van de betreffende platenmaatschappij vinden. Alleen Universal heeft al 7990 albums geregistreerd bij Muziekweb.

Zoeken
Zoeken kun je op verschillende manieren. Er zijn hoofdonderwerpen waarop je kunt zoeken, maar ook via de navigatiebalk op populair en klassiek. Klik je daarop, dan zie je ook direct de nieuwste aanwinsten onder de muziekspeler verschijnen. 

In de lijst van zoekresultaten kun je de albums sorteren op revelantie, albumnaam, artiestennaam, datum van uitgave en waardering. Je krijgt in eerste instantie alleen resultaten te zien die te beluisteren zijn via eMuziek. Aan de linkerkant krijg je ook resultaten van cd's en lp's die te leen zijn via Muziekweb.

Ontdekken
eMuziek geeft het zelf al aan, dat deze website echt gericht is op het ontdekken van muziek. Net als dat je in de bibliotheek of in de platenzaak op zoek gaat naar pareltjes.

Het is niet moeilijk om door de muziekstijlen te browsen en deze te ontdekken. In Spotify doe je dat niet zo snel. Uiteraard heb je de afspeellijsten van andere mensen en de apps, maar dat zijn er inmiddels al zoveel dat je er weinig wijs uit kunt worden.

De muziek in eMuziek is gecatalogiseerd door muziekbibliothecarissen, wat toch een echte kwaliteit biedt boven de commerciƫle aanbieders van online muziek.

Delen
Je kunt via knoppen voor Twitter en Facebook delen wat je aan het beluisteren bent. Echter kan dit alleen vanuit het album, nog niet vanuit de muziekspeler.

Afspeellijst
De afspeellijst is de grote kern van eMuziek.nl. Het is heel gemakkelijk om albums toe te voegen, nummers te verwijderen, nummers over te slaan etc.

Missen
Wat ik eigenlijk nog mis, is dat je geen eigen afspeellijst kunt maken en deze delen met andere mensen. Misschien is dat echt nog een gemis wat je met Spotify wel kunt doen.

Verder is er niets wat ik echt mis. De kern is aanwezig.

Conclusie
Muziekcollecties verdwijnen langzaam in de fysieke bibliotheken en dan is eMuziek een goede en grote vervanging daarvoor. Muziekwebluister bestaat natuurlijk wel in bibliotheken, maar voor thuisgebruik is eMuziek ideaal.

Op eMuziek kun je nieuwe (en oude) stijlen ontdekken. Wil je meer luisteren, dan kun je nog altijd Spotify of Deezer aanslingeren. Waarschijnlijk is dat ook wel de bedoeling van de platenmaatschappijen. Beperk het gebruik van eMuziek, zodat de mensen andere media gaan gebruiken voor verdere muziekbeleving.

Een groot voordeel is wel dat de Bibliotheek haar naam heeft verbonden aan deze dienst. De naam Bibliotheek staat nog steeds voor kwaliteit. Mensen die minder bekend zijn met Spotify of huiverig kunnen met eMuziek wennen aan het fenomeen streaming muziek.

Op zich is dit een win-win-win-situatie. Voor alle partijen Muziekweb, Bibliotheek en platenmaatschappijen. Muziekweb krijgt hierdoor meer bekendheid via De Bibliotheek. De Bibliotheek laat zien mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen met behulp van Muziekweb. De platenmaatschappijen krijgen hiermee meer luisteraars bij de grotere streaming aanbieders.

Kortom, ontdekken van muziek doe je eerst met eMuziek en voor de verdieping ga je naar de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten