vrijdag 15 maart 2013

Doorgaan en afwachten

De afgelopen tijd heb ik weinig kunnen bloggen. Inspiratie dat mist, of juist een overvloed aan inspiratie? Wie zal het zeggen.

In ieder geval ben ik sinds 1 maart weer in de bibliotheken te vinden. Zoektochten naar informatie en gewoon het in handen hebben van boeken is heerlijk om te doen.

Het is dan ook goed om weer een beeld te krijgen waar het om gaat in bibliotheekland. Met beide benen en beide armen tussen de boeken te staan en je kunt echt zeggen waarom de bibliotheek bestaat. Het gaat met name om de klanten. Je wilt hen een zo fijn mogelijke periode bieden in de bibliotheek. Een kop koffie erbij en internet.

Bibliotheken veranderen nu alweer en komen nu ook eindelijk positief in het nieuws. Het is ook niet verwonderlijk met de crisis dat mensen goedkope(re) plekken zoekt om te vertoeven. ZZP'ers, studenten, maar ook werklozen vinden de weg naar de bibliotheek.

In de afgelopen twee weken ben ik al die mensen al tegengekomen. Was het in 2009 (toen ik begon) vooral nog een uitleenmachine, het verhaal wat de bibliotheek nu echt inhoudt, is een stuk belangrijker geworden.

Niet te vergeten de kinderen zijn ook een belangrijke doelgroep voor de bibliotheek. Een groepsbezoek aan de bibliotheek is niet alleen spannend en leuk, maar ook echt inspirerend. Voor ouders en kind.

Hoe leuk is het als een ouder met kind na schooltijd naar de bibliotheek komt, omdat de dochter een boek had gezien tijdens het groepsbezoek? Daar doe je het voor.

Het zijn maar kleine schakeltjes in een grote machine. Elk schakeltje en radertje brengt de machine tot leven. Natuurlijk is elke uitlening belangrijk, maar aan de hand van cijfers kun je nooit zeggen wat de mensen in de bibliotheek doen.

En nu beginnen de horeca te klagen over de faciliteiten van de bibliotheken. Dat deze horeca de collecties en informatie missen van de bibliotheken wordt niet genoemd. En vooral de rust van de bibliotheek is een unique selling point. In de horeca kun je elkaar meestal niet eens verstaan, omdat dat meer gericht is op communicatie.

Hoe dan ook, in de afgelopen tijd is er veel veranderd, maar de komende tijd gaat er nog veel meer veranderen. En welke kant het op gaat, we moeten, zoals altijd, het afwachten.