vrijdag 23 november 2012

Waarvoor bestaat de bibliotheek?

Ik blijf het verwonderlijk vinden dat er allerlei bibliotheken moeten sluiten, terwijl de behoefte van de lezer (gebruiker/klant) toch heel anders is.

Op de website van Bibliotheekblad staat een artikel over de nieuwe buurtbieb in Rotterdam. In het afgelopen jaar zijn er meer van zulke initiatieven opgestart, bijvoorbeeld in Assen en Birdaard.

Is er een andere trend te zien in bibliotheekland? Willen de mensen weer gewoon lezen, puur zonder poespas van lezingen, activiteiten etc?

Moeten de bibliotheken, die zich nu openbare bibliotheken noemen, zich niet omvormen naar een ondersteunende functie binnen de maatschappij?

Mensen blijven lezen, en ook op papier. De particuliere initiatieven houden zich niet bezig met e-books. Ze hebben nog steeds de 'ouderwetse' papieren boeken in kasten staan. Op eenvoudige wijze (papiertjes) worden de boeken nog uitgeleend. Zonder een dure scanner en zelfservice apparatuur.

Richten de openbare bibliotheken zich niet teveel op het zichzelf in stand houden? We moeten cijfers produceren, betere cijfers, minder onkosten, meer uitleningen en meer leden.

Maar als dat niet meer lukt, worden er bibliotheken omgebouwd naar boekhandels. Mocht dat niet meer lukken, dan worden ze opgedoekt. De boeken gaan naar een andere bibliotheek, maar er blijft een gat op de fysieke plaats.

Dat gat wordt dan opgevangen door particuliere initiatieven. De inwoners komen dan zelf met een plaatselijke bibliotheek.

Ligt daar niet het struikelblok? De afstand tussen de lezer, de plaatselijke overheid en het management van de bibliotheken? Weten management en de gemeenten nog wel wat de echte behoeften zijn van de mensen die boeken lenen in de bibliotheek?

Ik heb veel vraagtekens gebruikt in deze blogpost, maar het zijn allemaal vragen waar we als bibliotheek een antwoord moeten kunnen hebben. En mochten we dat niet hebben, ligt het dan niet aan de kortzichtigheid en waar het eigenlijk om draait?

Om onszelf in stand te houden, de organisaties in stand te houden, terwijl de lezer alleen maar wil lezen?

3 opmerkingen:

  1. Als ik de beschrijving van de initiatieven in overloon enzo zie dan lees ik dat er eigenlijk gewoon op de oude voet verder gaat, de bibliotheek is een spil in het gemeenschapleven daar.

    activiteiten, advies etc. dat deed de bieb daar voorheen ook, dus het probleem is niet dat we het doel uit het oog verloren zijn. Maar dat het doel niet zichbaar is voor de geldschieters, want ook daar klaagt men weer over bij de stichting: de gemeente wil (weer) geen geld geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, de geldschieters zijn dat kwijt, maar dan kun je als bibliotheek dat toch ook duidelijk maken?

      En dan kom je weer bij de vraag, waarom zijn we er? Om de organisatie (niet de bibliotheken zelf) in stand te houden?

      Verwijderen
    2. Tja, ik werk nu net bij een bibliotheek die klaarblijkelijk wel duidelijk kan maken wat onze functie is en hoe we die invullen. Het zal ook wel te maken hebben met de wil van de bestuurders om te luisteren naar je argumenten.

      En waarom zijn we er? Om de burger informatievaardig te maken, onder die paraplu vallen een hoop activiteiten.

      Verwijderen