vrijdag 9 september 2011

Toch de nieuwste boeken in de Aquabrowser

Sinds we in Friesland de Bicat catalogus op de website (http://www.ontdekdebieb.nl/) niet meer hebben is het voor klanten heel moeilijk om de allernieuwste boeken aan te vragen (reserveren).

In de Aquabrowser is niet te zien welke boeken er nieuw zijn. Je kunt op basis van het zoekwoord de sortering aanpassen van 'relevantie' naar 'jaar', maar dan heb je nog niet alle boeken.

Gelukkig kan het ook anders in de Aquabrowser heb ik ontdekt. Het is heel simpel en toe te passen op de gewenste genres.

Allereerst is het belangrijk om het zoekwoord goed te kiezen. Een veel gebruikt woord is het woord 'een'. Heel handig van de (Friese) Aquabrowser is dat hij er ook 'in', 'yn', 'ien' van maakt. Dus je zoekt ook op meerdere woorden.

Daarna kies je het materiaal uit: boek. Je zoekt immers geen krantenartikel of website o.i.d. Tenzij je de krant van gisteren wilt lezen.

Hierna is het zaak om verder te speciferen op genre. Dit doe je door te klikken op 'Meer Sorteren', waarbij je 'genre' kunt aanklikken. Staat je gewenste genre niet in het lijstje, dan kan er nog meer gekozen worden. Dit kan op alfabet of op relevantie gesorteerd worden.

Kies dan je gewenste genre en er komt een resultatenlijst tevoorschijn. Pas daarna klik je 'jaar' aan en je vindt de allernieuwste boeken bovenaan!

Kortom:
Zoekwoord: een -> Materiaal: boek -> Meer Sorteren: genre -> Gewenste genre -> ...gesorteerd op 'jaar'